Αποκωδικοποιώντας την μυστική γλώσσας των μελισσών: Πώς επικοινωνούν μεταξύ τους


 

Αποκωδικοποιώντας την μυστική γλώσσας των μελισσών: Πώς επικοινωνούν μεταξύ τους

Οι μέλισσες είναι γνωστές για την περίπλοκη κοινωνική τους οργάνωση και τη συντονισμένη συμπεριφορά τους, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς επικοινωνούν μεταξύ τους; Από την εύρεση πηγών τροφής μέχρι την προειδοποίηση για τα αρπακτικά, οι μέλισσες έχουν αναπτύξει ένα εξελιγμένο σύστημα επικοινωνίας που τους επιτρέπει να συνεργάζονται ως αποικία.

Μία από τις πιο γνωστές μορφές επικοινωνίας των μελισσών είναι ο «χορευτικός κύκλος στην κηρήθρα». Όταν μια συλλέκτρια μέλισσα βρει μια πηγή τροφής, θα επιστρέψει στην αποικία και θα χορέψει στην  κηρήθρας της. Ο «χορός» αποτελείται από ένα σχέδιο οκτώ φιγούρων, με τη μέλισσα να κουνάει την κοιλιά της καθώς κινείται. Η κατεύθυνση και η ένταση του χορού μπορεί να υποδηλώνει τη θέση της πηγής τροφής, καθώς και την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού.

Μια άλλη μορφή επικοινωνίας των μελισσών είναι ο «κυκλικός χορός». Αυτός ο χορός χρησιμοποιείται όταν η πηγή τροφής είναι πιο κοντά στην αποικία, και η μέλισσα απλώς κάνει κύκλους στην επιφάνεια της κηρήθρας.

Οι μέλισσες επικοινωνούν επίσης μέσω χημικών ενδείξεων, γνωστών ως φερομόνες. Για παράδειγμα, η βασίλισσα απελευθερώνει μια φερομόνη που δίνει σήμα στις άλλες μέλισσες ότι είναι παρούσα και υγιής. Οι εργάτριες μέλισσες απελευθερώνουν επίσης φερομόνες για να σηματοδοτήσουν πότε η αποικία χρειάζεται να αμυνθεί ενάντια στους κινδύνους .

Επιπλέον, οι μέλισσες χρησιμοποιούν επίσης την αφή για να επικοινωνήσουν, θα αγγίξουν κεραίες ή άλλα μέρη του σώματος για να περάσουν πληροφορίες.

Οι μέλισσες έχουν επίσης την ικανότητα να μαθαίνουν και να αναγνωρίζουν μεμονωμένα πρόσωπα άλλων μελισσών. Αυτό είναι σημαντικό για την αποικία να διατηρήσει την κοινωνική τάξη και για της συλλέκτριες να αναγνωρίσουν τους συντρόφους τους όταν επιστρέψουν στην αποικία.

Οι συλλέκτριες μέλισσες μπορούν να επικοινωνήσουν με άλλες συλλέκτριες μέλισσες για την ποιότητα και την τοποθεσία της πηγής τροφής .

Με λίγα λόγια , οι μέλισσες έχουν αναπτύξει ένα περίπλοκο και εξελιγμένο σύστημα επικοινωνίας που τους επιτρέπει να συνεργάζονται ως αποικία και να λαμβάνουν συλλογικές αποφάσεις. Από τους χορούς και τις φερομόνες μέχρι την αφή και την αναγνώριση προσώπου, οι μέλισσες έχουν πολλούς τρόπους να μεταδώσουν πληροφορίες που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους. Η κατανόηση της μυστικής γλώσσας των μελισσών μπορεί να μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε καλύτερα τη νοημοσύνη και την κοινωνική οργάνωση αυτών των συναρπαστικών εντόμων.


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال