Βάψιμο βασίλισσας για προσδιορισμό της ηλικίας της - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Δευτέρα

Βάψιμο βασίλισσας για προσδιορισμό της ηλικίας της


 Η βασίλισσα ξεχωρίζει από τις εργάτριες λόγο του μεγέθους της. Από την άλλη σε έναν πληθυσμό πολλών χιλιάδων εντόμων είναι σχετικά δύσκολο να ξεχωρίσεις τη βασίλισσα από τις άλλες μέλισσες. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα επιστρατεύονται δυο μέσα. Η πείρα και το χρώμα. Ο έμπειρος μελισσοκόμος (σε αντίθεση με τον άπειρο) δεν δυσκολεύετε πολύ να διακρίνει την μοναδική μαμά του μελισσιού. Από την άλλη συχνά η εμπειρία συνυπάρχει με την πρεσβυωπία ή άλλες παθήσεις των ματιών, οπότε γιατί να μην κάνουμε μια εικαστική παρέμβαση στη μαμά ώστε να την ξεχωρίζουμε

Φτιάχτηκαν λοιπόν ειδικά χρώματα με τα οποία βάφεις τον θώρακα της βασίλισσας κάνοντας τη να φαντάζει σαν τη μύγα μες το γάλα (για να πιάσουμε και τα γνωμικά με τα άλλα έντομα).

H βασίλισσα γεννά σε όλη τη διάρκεια της ζωή της, η οποία είναι το πολύ 5 έτη. Στην αρχή γεννά πολύ.. σταδιακά η απόδοση πέφτει μαζί με την πρεσβυωπία που ανεβαίνει. Το συμφέρον του μελισσοκόμου, είναι να την έχει αντικαταστήσει πριν την παρακμή και το φυσικό θάνατο της, ώστε να έχει σταθερά ένα παραγωγικό μελίσσι. Έτσι προέκυψε η ιδέα ο χρωματισμός να ακολουθεί κάποιον κώδικα. Βάφοντας με συγκεκριμένο χρώμα ανάλογα με το έτος γέννησης της βασίλισσας, δεν ξέρεις μόνο που βρίσκεται στην κυψέλη, αλλά και την ηλικία της.

Έτσι για τα έτη που τελειώνουν σε: 
1 και 6,  το χρώμα είναι λευκό 
2 και 7,  είναι κίτρινο 
3 και 8, το χρώμα είναι πράσινο 
4 και 9, είναι κόκκινο και για τα έτη που τελειώνουν σε 
5 και 0, το χρώμα είναι μπλε

Πολλοί μελισσοκόμοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ψάχνουν για βασίλισσες την περίοδο της βασιλοτροφίας για να δουν τις ηλικίες τους από το χρώμα και να αποφασίσουν που πρέπει να προχωρήσουν σε αντικατάσταση. Απλά καρφώνουν μια πινέζα αντίστοιχου χρώματος στην κυψέλη ή σχεδιάζουν με χρώμα ένα κύκλο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου