Νοθευμένα και επικίνδυνα μέλια εισαγωγής βαφτίζονται ελληνικά - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Σάββατο

Νοθευμένα και επικίνδυνα μέλια εισαγωγής βαφτίζονται ελληνικά


 

Εκατοντάδες τόνοι χαμηλής ή και επικίνδυνης -με χημικά και φάρμακα που είναι απαγορευμένα στην Ε.Ε.- ποιότητας μελιού εισάγονται από τρίτες χώρες του εξωτερικού και πουλιούνται στην ελληνική αγορά ως ελληνικό μέλι.

Αμφίβολης ποιότητας μέλι που έρχεται από την Κίνα, το Μεξικό, την Αργεντινή και τη Βραζιλία περνά τα σύνορα της Ε.Ε., όπως και της Ελλάδας, οδηγείται σε εργαστήρια πρόσμειξης με μικρές ποσότητες ελληνικού μελιού και στη συνέχεια τυποποιείται και πωλείται κανονικά στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων ως ελληνικό μέλι σε χαμηλές τιμές, όταν το γνήσιο και ελληνικό μέλι κοστίζει διπλάσια και τριπλάσια τιμή.

Οι παράνομες ελληνοποιήσεις μελιού αποτελούν μείζον θέμα εδώ και πολλά χρόνια και παρά τις προσπάθειες που γίνονται από επιστήμονες και μελισσοκόμους η ελληνική πολιτεία δεν κάνει καμία προσπάθεια μέχρι στιγμής να λύσει το πρόβλημα.


Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο ομότιμος καθηγητής Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Θρασυβούλου, από το 1985 που άρχισαν οι πρώτες εισαγωγές μελιού και διακινούνταν ως ελληνικά, «δεν έχει γίνει τίποτα από κανέναν». Ωστόσο τα στοιχεία που η ίδια η Ε.Ε. -και κατ΄ επέκταση και Ελλάδα- έχει στη διάθεσή της για την ποιότητα αυτών των μελιών από τρίτες χώρες είναι σοκαριστικά.

«Το 2015-17 η Ε.Ε. είχε κάνει μια έρευνα, είχε αναλύσει πάνω από 1.031 δείγματα μελιών από την αγορά, δηλαδή από σούπερ μάρκετ, παραγωγούς, μελισσοκόμους, τυποποιητές-διακινητές, και βρήκε ότι το 13,6% ήταν νοθευμένα. Τότε προτάθηκαν μέτρα για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Το 2020-21 ξαναέγινε η έρευνα αλλά αυτή τη φορά έκανε κάτι πιο σημαντικό η Ε.Ε., δεν πήρε δείγματα από την αγορά του μελιού, αλλά από τα σύνορα, πριν μπούμε στις χώρες και μετά, ήλεγξε και τους εισαγωγής μελιού στον χώρο παραλαβής και το ποσοστό νόθευσης από 13,6% πήγε στο 46% νοθευμένα μέλια» είπε.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Θρασυβούλου η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν χώρες όπως η Κίνα, το Μεξικό, η Αργεντινή, η Βραζιλία «που κάνουν εκπτώσεις όσον αφορά την ποιότητα του μελιού» έχουν πολύ χαμηλά κριτήρια με αποτέλεσμα να συλλέγονται μέλια «ανώριμα, με υψηλή υγρασία, οι μελισσοκόμοι να χρησιμοποιούν επικίνδυνα αντιβιοτικά και χημικά σκευάσματα τα οποία απαγορεύονται στην Ε.Ε.».


Η έρευνα της Ε.Ε. απέδειξε ότι «αυτό το υποβαθμισμένο φθηνό μέλι πουλιέται στην παγκόσμια αγορά, αγοράζεται από εμπόρους τυποποιητές εν γνώσει τους ότι είναι νοθευμένο, σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή. Εισάγεται στις χώρες- μέλη της ΕΕ, για αυτό έχουμε τόσο μεγάλο ποσοστό, 46%, νοθευμένου μελιού. Αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει σωστός έλεγχος στα σύνορα. Η Ε.Ε. δεν ελέγχει τα σύνορά της όσον αφορά τα προϊόντα που εισάγει» τόνισε ο κ. Θρασυβούλου.

Αφού λοιπόν εισαχθούν, στη συνέχεια, όπως ανέφερε, αυτά τα χαμηλής ποιότητας μέλια «περνούν από φίλτρα» και «αναβαθμίζονται» με ένζυμα και χρώμα και γίνονται σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει η Ε.Ε., «τα οποία όμως κριτήρια δεν ανταποκρίνονται στα ποιοτικά κριτήρια που έχει θέσει η μέλισσα».

Τα μέλια αυτά που έχουν «βαπτισθεί» ελληνικά καταλήγουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων και πουλιούνται φθηνά προς 3 και 4 ευρώ.


Την ίδια ώρα οι Έλληνες μελισσοκόμοι, όπως ανέφεραν στη Voria.gr ο πρώην αντιπρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Φίλιππος Παππάς, και ο πρόεδρος των Μελισσοκόμων Κεντρικού Έβρου, Πασχάλης Χριστοδούλου παλεύουν με το υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και τις χαμηλές τιμές που τους προσφέρουν οι έμποροι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποσβέσουν το κόστος, ενώ πολλοί μελισσοκόμοι πλέον παρατούν το επάγγελμα.

Όπως είπε ο κ. Παππάς, λόγω της αύξησης του πετρελαίου κίνησης, καθώς οι μελισσοκόμοι μετακινούν διαρκώς τα μελίσσια τους, και των αυξημένων εφοδίων, όπως της ζάχαρης που τη χρησιμοποιούν για να ταΐσουν τις μέλισσες όταν ο καιρός δεν τις επιτρέπει να βγουν στη φύση, το κόστος παραγωγής έχει φτάσει για αυτούς στα 6 ευρώ το κιλό. Την ίδια ώρα οι έμποροι, έχοντας απλόχερα φθηνό μέλι εισαγωγής από τις τρίτες χώρες, τους προσφέρουν «ψίχουλα» και οι τιμές που τους ζητούν να αγοράσουν το ποιοτικό ελληνικό μέλι είναι από 2,80 έως 3,80 ευρώ το κιλό.

Προσμείξεις τόνων εισαγόμενου μελιού με λίγα κιλά ελληνικού


Έχει ιδιαίτερη σημασία όπως ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής ότι αρκετοί έμποροι και τυποποιητές στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι τα «παράθυρα» της εθνικής νομοθεσίας «που ευνοεί τις ελληνοποιήσεις» (νόμος 127 του 2004), το ανώτατο όριο γυρεόκοκκου (σ.σ. είναι το συστατικό που δείχνει τη βοτανική και γεωγραφική προέλευση του μελιού) στο μέλι είναι οι 90.000, «ενώ δεν έχουν ορίσει το κατώτατο όριο».

«Ποιο είναι το κατώτατο όριο; Το κατώτατο όριο είναι το πιο σημαντικό, γιατί έρχεται εισαγωγής μέλι, φιλτράρεται και απομακρύνονται οι γυρεόκοκκοι και μετά αναμειγνύονται 1000 κιλά εισαγόμενο μέλι με 20 κιλά ελληνικό και έτσι θα έχει 1.000 γυρεόκοκκους, οπότε έγινε το μέλι» τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων των μελιών από τις τρίτες χώρες ο κ. Θρασυβούλου αναφέρει ότι χρειάζεται απλώς η εφαρμογή της νομοθεσίας τόσο στα σύνορα όσο και εντός, ενώ θα πρέπει επιτέλους να υπάρξουν νομοθετήματα για τις εργαστηριακές αναλύσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει και ο ΕΦΕΤ να κάνει ελέγχους και να «κατεβάζει από τα ράφια των σούπερ μάρκετ» όσα μέλια δεν γράφουν με ξεχωριστή ετικέτα και σε ευκρινή σημείο της συσκευασίας τον τόπο παραγωγής, όπως συμβαίνει με τα μέλια των Ελλήνων παραγωγών.

Πηγή www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου