Απαγόρευση χρήσης του εντομοκτόνου Phosmet

 


Απαγόρευση χρήσης του εντομοκτόνου Phosmet

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε (94/2022 Εκτελεστικός Κανονισμός της Επιτροπής) να μην ανανεώσει την έγκριση κυκλοφορίας της διαδεδομένης και ευρέως χρησιμοποιούμενης από Έλληνες παραγωγούς δραστικής ουσίας Phosmet (εντομοκτόνο).

Σε εύρεση νέων μεθόδων αντιμετώπισης φυσικών εχθρών (όπως η Μύγα Μεσογείου) καλεί η Κομισιόν τους Έλληνες παραγωγούς εσπεριδοειδών και μηλοειδών (94/2022 Εκτελεστικό Κανονισμό της Επιτροπής), καθώς αποφάσισε την μη ανανέωση της έγκρισης για την δραστική ουσία Phosmet.

Η Επιτροπή ζήτησε επίσης τη θέσπιση των αντίστοιχων μεταβατικών μέτρων, σύμφωνα με τα οποία τα κράτη μέλη ανακαλούν τις εγκρίσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν τη δραστική ουσία Phosmet έως την 1η Μαΐου 2022 το αργότερο.

Ήδη το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε σχετικές προς τούτο αποφάσεις με την ανάκληση των εγκρίσεων φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν την δραστική ουσία Fosmet όπως γνωστοποίησε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Incofruit Hellas.

Επιπλέον, ο εν λόγω κανονισμός προβλέπει ότι οποιαδήποτε περίοδος χάριτος (προσαρμογής) χορηγείται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 46 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009  και λήγει την 1η Νοεμβρίου 2022 το αργότερο.

Αυξημένες οι απαιτήσεις της αγοράς, ανάγκη άμεσης προσαρμογής των παραγωγών

Παρά τη ρητή αναφορά ότι η μεταβατική περίοδος λήγει την 1η Νοεμβρίου 2022, πολλές Γερμανικές πολυεθνικές αλυσίδες στα πλαίσια απαιτήσεων τους τήρησης των ιδιωτικών πρωτοκόλλων απαγορεύουν άμεσα πλέον την χρήση του Phosmet.

Όπως επισημαίνει τόσο ο Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης όσο και παραγωγοί, υπάρχει ιστορικό προηγούμενο (Χλωρπυριφός,2018) όπου αγρότες έμειναν  με «το προϊόν στα χέρια» λόγω ύπαρξης υπολειμμάτων μίας δραστικής ουσίας που ο αγοραστής δεν επιθυμεί να έχει το προϊόν του ακόμη και κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου εφαρμογής του απαγορευτικού Κανονισμού.

Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της Δυτικής Ευρώπης, μία αγοράς πολύ καλή σε τιμές για την ελληνική παραγωγή, όπου οι απαιτήσεις τόσο των εμπόρων όσο και των καταναλωτών είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Στη Δυτική Ευρώπη πολλές αλυσίδες για λόγους μάρκετινγκ διαφημίζουν τα αγροτικά τους προϊόντα ως ελευθέρα από ουσίες πριν την επιβολή της απαγόρευσης ανίχνευσής τους στο εμπορεύσιμο προϊόν και αρνούνται να αγοράσουν ποσότητες αν υπάρχουν υπολείμματα τους.

Κατόπιν τούτου με σχετική ανακοίνωσή του ο Incofruit Hellas συστήνει στους παραγωγούς εσπεριδοειδών-προμηθευτές να μην χρησιμοποιήσουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα με την δραστική ουσία phosmet στην καλλιέργεια τους προς αντιμετώπιση διαφόρων παρασίτων (μύγα μεσογείου κ.α.) με φόντο την ερχόμενη εμπορική περίοδο 2022/2023 (1/9/22-31/8/23), ώστε να είναι επιλέξιμα τα προϊόντα τους προς εξαγωγή και να αποφευχθούν καταστάσεις  τύπου chlorpyrifos προ λίγων ετών με απορρίψεις φορτίων λόγω ανίχνευσης ιχνών.

Υπενθυμίζεται ότι το Phosmet αποτελεί ένα εντομοκτόνο ευρέως φάσματος που εφαρμόζεται ενάντια σε διάφορα παράσιτα (καταπολέμηση προνυμφών λεπιδόπτερων, αφίδων, μυγών, ακάρεων αράχνης και άλλων εντόμων). Η αποτελεσματικότητά του σε βασικά παράσιτα καλλιεργειών όπως τα εσπεριδοειδή και άλλα οπωροφόρα δέντρα έχει αποδειχθεί ευρέως από πολυάριθμες δοκιμές, μελέτες και εμπορική χρήση. (agronews.gr)

H σχετική  ανακοίνωση - απαγόρευση της Κομισιόν διαθέσιμη εδώ

Η σχετική ανακοίνωση του Incofruit Hellas διαθέσιμη εδώ


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال