Ερώτηση Αναγνώστη: Έχω ένα πολύ άγριο μελίσσι τι να κάνω ; - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τρίτη

Ερώτηση Αναγνώστη: Έχω ένα πολύ άγριο μελίσσι τι να κάνω ;



Ερώτηση: Καλησπέρα, έχω ένα πολύ άγριο μελίσσι . Είναι περίπου 16 πλαίσια πληθυσμό με πάνω από 13 γόνους . Η βασίλισσα είναι πολύ καλή , γεννάει όλο το πλαίσιο και έχει μηδενική τάση σμηνουργιας. 

Αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτό το μελίσσι είναι τρομερά επιθετικό. Μόλις καπνίσω και ανοίξω το καπάκι κατευθείαν ορμάνε πάνω μου εκατοντάδες μέλισσες και είναι αδύνατο να συνεχίσω τον έλεγχο. Από Βαρρόα είναι καλά εχω κάνει 3 θεραπείες.

Απάντηση: Λοιπόν φίλε αναγνώστη και συνάδελφε, καταρχάς εφόσον λες ότι είναι όντως "καθαρό" από Βαρρόα τότε συνεχίσουμε σε άλλα πράγματα που προκαλούν ένα μελίσσι να είναι άγριο . 

Πρώτον: και κυριότερο είναι το DNA της βασίλισσας. Η βασίλισσα είναι το Α και το Ω της κυψέλης. Εκείνη δίνει εντολή για επίθεση , εκείνη δίνει εντολή ένα μελίσσι να είναι ήρεμο η άγριο 

Δεύτερον:  Μπορεί κάτι να το ενοχλεί, πολλές φορές έχουμε θέμα με μυρμήγκια,ποντίκια , σαύρες κλπ . Που ενοχλούν ένα μελίσσι και αυτό μετά γίνεται αρκετά άγριο . Όπως και οι μελισσοφάγοι

Τρίτον : Ασθένειες. Βαρρόα το μεγάλο θέμα του μελισσοκόμου και της μέλισσας . Μελίσσια με μεγάλη προσβολή σε Βαρρόα γίνονται πολύ επιθετικά .

Και τώρα θα σου δώσουμε μερικές λύσεις που μπορείς να κάνεις ώστε να ηρεμήσει το μελίσσι και να κάνεις έλεγχο σωστά και από εκεί και πέρα αποφασίζεις αν το κρατήσεις η το κάνεις παραφυάδες με καινούργιες βασίλισσες

Μπορείς να το μετακινήσει μερικά μέτρα νωρίς το πρωί , περίπου 10 μέτρα . Ώστε να χάσουν της συλλέκτριες του και να ηρεμήσει.

Καλό κάπνισμα από είσοδο και από καπάκι και το ανοίγεις 

Νερό με γαρύφαλλελαιο. Λίγο ελαιο γαρύφαλλο δε νερό το ηρεμεί αρκετά 

Ψεκασμός με σιρόπι και αρκετό καπνό . Το ψεκάζεις με σιρόπι ώστε οι μέλισσες να μην μπορούν να πετάξουν εύκολα και κάνεις την δουλειά σου . 

Αποδυναμώσει. Πάρε μερικά πλαίσια ώστε να χάσει πληθυσμό και φτιάξε άλλο μελίσσι . Όταν χάσει πληθυσμό θα ηρεμήσει .

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε μς τους τρόπους που αναφέραμε. Μπορείτε οποίος έχει πρόβλημα να στείλει eMail και εμείς θα χαρούμε να τον βοηθήσουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου