Ο καρπός που χαρίζει ενέργεια καλύτερα και από τον καφέ


 

Ένα αναρριχητικό φυτό του Αμαζονίου ίσως αλλάξει τις πρωινές συνήθεις του πλανήτη .

Κάθε μέρα δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι ξυπνούν, σηκώνονται από το κρεβάτι τους, και το μόνο πράγμα που σκέφτονται είναι πως θα πιουν την πρώτη γουλιά καφέ της ημέρας. Ο καρπός που ανακαλύφτηκε στην Υεμένη τον 15ο αιώνα, και στη συνέχεια μεταφυτεύτηκε στη Νότια Αμερική για να κατακτήσει με τη σειρά του τον πλανήτη, είναι κάτι περισσότερο από απόλαυση. Πολλές φορές είναι μία ευχάριστη ιεροτελεστία και σίγουρα, με τον καιρό, μετατρέπεται σε ανάγκη.


Ο τρόπος βέβαια που μπουστάρει τον οργανισμό έχει και τα μειονεκτήματά του. Η καφεΐνη χτυπά κατευθείαν στο στομάχι, έχει γρήγορα αποτελέσματα, αλλά επειδή οι σπρίντερ σπάνια έχουν μεγάλη αντοχή, το απόγευμα νιώθεις να έχεις αδειάσει.

Ή θα βάλεις άλλον έναν καφέ ή θα μπεις σε έναν λήθαργο που σε κάνει να νιώθεις ζόμπι. Είναι ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο πολλές φορές δεν μπορείς να ξεφύγεις. Κι όμως, τα τελευταία χρόνια ένας άλλος καρπός μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι της ενέργειας και της τόνωσης. Το όνομά του; Γκουαρανά.

Συνήθως τον συναντάμε σε energy drinks και έχουμε τη λανθασμένη αίσθηση ότι δεν περιέχει καφεΐνη. Το ακριβώς αντίθετο, αφού το γκουαρανά περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωση καφεΐνης σε σχέση με τον καφέ. Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο τυπογραφικό λάθος, είναι αλήθεια.

Είναι κάτι άλλωστε που φαίνεται ότι γνωρίζουν εδώ και αιώνες οι ιθαγενείς κάτοικοι των περιοχών στις οποίες φύεται. Το έχουν πολύ ψηλά αφού τους βοηθά να έχουν ενέργεια όλη μέρα.

Σε αντίθεση μάλιστα με τον καφέ που μετανάστευσε στον Αμαζόνιο, το συγκεκριμένο αναρριχητικό φυτό είναι γηγενές του τροπικού δάσους

Η διαφορά ανάμεσα στους δύο καρπούς και το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ο τρόπος που διοχετεύει την ενέργεια στον οργανισμό μας.

Πώς τονώνει διαφορετικά τον οργανισμό μας

Οι κόκκοι του γκουαρανά περιέχουν διπλάσια ποσότητα καφεΐνης σε σχέση με τον καφέ. Σε αντίθεση όμως με τον τελευταίο, η καφεΐνη από τον καρπό του αναρριχητικού φυτού του Αμαζονίου δεν απελευθερώνεται τη στιγμή που χτυπά το στομάχι μας.

Υπάρχει ενδείξεις, σε έρευνες που έχουν διεξαχθεί, ότι η απελευθέρωση της καφεΐνης γίνεται πιο αργά από ότι στον καφέ, και για αυτό ευθύνονται οι τανίνες του εξωτικού καρπού.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ένα πολύ πιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα, αφού δεν υπάρχει εκείνη η χαρακτηριστική απότομη πρωινή έκρηξη η οποία όμως συνοδεύεται από την πτώση το απόγευμα.

Είναι, δηλαδή, σαν το γκουρανά να κάνει πολύ πιο λελογισμένη χρήση της καφεΐνης από ότι ο καφές. Όσο για άλλα τα προτερήματα που έχει;

Εικάζεται, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί, ότι βοηθά τον εγκέφαλο να συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων (όπως οι εξετάσεις) καθώς και να έχει πιο γρήγορες αντιδράσεις.

Πηγή www.oneman.gr

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال