Το μπαχαρικό που μειώνει το σάκχαρο και ενεργοποιεί το μεταβολισμό - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τετάρτη

Το μπαχαρικό που μειώνει το σάκχαρο και ενεργοποιεί το μεταβολισμό


 

Ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και το άρωμα του, καθώς και για τα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που περιέχει, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό και τον προφυλάσσουν από διάφορες ασθένειες.

Πρόκειται για το γνωστό και αγαπημένο μπαχαρικό, που δεν είναι άλλο, από την κανέλα.


Η αρωματική κανέλα στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον εσωτερικό φλοιό του δέντρου επιστημονικά γνωστό ως Cinnamomum.

Το εν λόγω μπαχαρικό χωρίζεται σε δύο είδη:

Στην κανέλα Κεϋλάνης, που θεωρείται η αυθεντική μορφή της και είναι και πιο ακριβή στην αγορά. Στην κανέλα Cassia, όπου είναι η πιο δημοφιλής μορφή και υπάρχει σχεδόν παντού.
Η ξεχωριστή μυρωδιά και η γεύση της κανέλας οφείλονται στο λιπαρό της μέρος, το οποίο έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα στην ένωση κινναμαλδεΰδη.

Η ένωση αυτή, σύμφωνα με μελέτες, είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες από τις ισχυρές επιδράσεις που έχει η κανέλα στην υγεία και το μεταβολισμό μας.

Το μπαχαρικό που μειώνει το σάκχαρο και ενεργοποιεί το μεταβολισμό

Οφέλη της κανέλας:

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Στην κανέλα περιέχονται ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες. Μια μελέτη που εξέτασε τα οφέλη της κανέλας, διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση της θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα, μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα δεικτών που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της φλεγμονής, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.

Ακόμη, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κανέλας είναι τόσο ισχυρές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων.

Λειτουργεί ως ισχυρό αντιφλεγμονώδες

Το μπαχαρικό αυτό σύμφωνα με μελέτες, περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Επίσης, η χρήση της κανέλας βοηθά και στη μείωση των καρδιακών παθήσεων καθώς σύμφωνα με μια ανασκόπηση, η κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 γραμμαρίου ή περίπου 3/4 ενός κουταλιού του γλυκού κανέλας την ημέρα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με μεταβολική νόσο. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα μιας άλλης ανασκόπησης 13 μελετών.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση όταν καταναλώνεται τακτικά για τουλάχιστον 8 εβδομάδες.

Ρυθμίζει την ινσουλίνη

Μερικές ακόμη μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να υποστηρίξει τον καλύτερο έλεγχό του.

Βάζει «φρένο» στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Εκτός από τις ευεργετικές επιδράσεις στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η κανέλα μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα μέσω πολλών άλλων μηχανισμών.

Από τη μία, παρεμβαίνει σε πολλά πεπτικά ένζυμα, γεγονός που επιβραδύνει τη διάσπαση των υδατανθράκων στο πεπτικό σας σύστημα. Από την άλλη, μια ένωση της κανέλας μπορεί να μιμηθεί τις επιδράσεις της ινσουλίνης, για να βελτιώσει την πρόσληψη του σακχάρου στα κύτταρα.

Ύστερα από μελέτες και πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους έχουν επιβεβαιώσει τις ευεργετικές επιδράσεις της κανέλας, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσει την αιμοσφαιρίνη A1c, έναν δείκτη μακροχρόνιου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Η ιδανική ποσότητα είναι 1-6 g ή περίπου 0,5-2 κουταλάκια του γλυκού κανέλας την ημέρα.

www.kalimera-ellada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου