Οι βροχές εγκλωβίζουν μελίσσια και μελισσοκόμους


Εγκλωβισμένες στις κυψέλες και κακοταϊσμένες είναι οι μέλισσες, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Ο Δραμινός βιοκαλλιεργητής-μελισσοκόμος, Γιώργος Καρυπίδης, περιγράφει την κατάσταση, εξηγώντας ότι πρώτη φορά συναντάει τόσο παρατεταμένη πείνα.

«Είναι πολύ ιδιαίτερο φαινόμενο οι βροχές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και κυρίως σε μία περίοδο ανάπτυξης για τα μελίσσια, καθώς υπάρχει μεγάλη μελιτοφορία η οποία βοηθάει στο να αναπτύσσονται. Εάν δεν ήταν διαρκής και τόσο έντονη, η βροχόπτωση θα ήταν ευνοϊκή». Ο καιρός προκάλεσε προβλήματα στα λουλούδια. «Οι ατελείωτες βροχές “ξεπλένουν” το λουλούδι από το νέκταρ και τη γύρη που χρειαζόμαστε. Από την άλλη, το μελίσσι δεν μπορεί να βγει έξω για να κάνει συλλογή νέκταρ και γύρης».

Παρότι η χρονιά ξεκίνησε ευνοϊκά με έναν πολύ ήπιο χειμώνα και έναν θετικό Μάρτη, οι καιρικές συνθήκες που ακολούθησαν προκαλούν ανησυχία στους μελισσοκόμους που τέτοια περίοδο κατέγραφαν πληθυσμούς δυνατούς και ανέμεναν τις πρώτες παραγωγές μελιού.

«Οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι σε διαδικασία να βοηθήσουν τα μελίσσια με τροφή, ώστε να διατηρηθούν σε ένα καλό επίπεδο, γιατί η πείνα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των μελισσιών και να είναι πολύ δύσκολη η ανάκαμψη, για να επανέλθουν σε παραγωγική διαδικασία» εξηγεί, τονίζοντας ότι τα μελίσσια χρειάζονται περισσότερη φροντίδα.

Ο ίδιος έβαλε τελάρα με μέλι γιατί έχει βιολογική καλλιέργεια. Επισημαίνει ότι το καιρικό φαινόμενο είναι γενικευμένο στη Βόρεια Ελλάδα και δεν επιτρέπει στους μελισσοκόμους να μετακινηθούν αναζητώντας τις μελιτοφορίες. Εάν συνεχιστούν οι παρούσες καιρικές συνθήκες, τα μελίσσια δεν θα μπορέσουν να είναι παραγωγικά, ήτοι να συλλέξουν μέλι και να πάρουν τις πρώτες παραγωγές.

«Η άνοιξη χτίζει το μελίσσι. Ο Μάιος είναι ο πιο έντονος μήνας για τη ζωή της μέλισσας. Δίνει τη δυνατότητα να τα δυναμώσουμε, αλλά και να κάνουμε καινούργια μελίσσια, να κόψουμε μελίσσια, να πάρουμε παραφυάδες για να αντικαταστήσουμε αυτά που πιθανόν χάσαμε τον χειμώνα» περιγράφει. Ο ίδιος σχεδίαζε να δημιουργήσει 100 καινούργια μελίσσια, βλέποντας τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν.

Δυο «καιροί»

«Η παραγωγή ξεκινάει αμέσως μετά τον Μάιο, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο που είναι η βελανιδιά, η καστανιά και τα πρώτα σημάδια του πεύκου στη Θάσο. Αυτές οι παραγωγές θέλουν πολύ δυνατά μελίσσια. Εάν δεν μπορέσουμε να τα δυναμώσουμε μέχρι τον επόμενο μήνα, θα υπάρξει πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα», λέει. Αντίθετα, στη νησιωτική Ελλάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα ανομβρίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ρόδου, που δεν έχει βρέξει εδώ και 2,5 μήνες.

Δυστυχώς, οι βροχές δεν επιτρέπουν στη μέλισσα να επωφεληθεί από την υπέροχη φύση, με ανθισμένες παπαρούνες και κοντορίγανη.

Πηγή Μαρία Αμπατζή ypaithros.gr
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال