Δεν βρίσκουν θυμάρι τα κρητικά μελίσσια για να τραφούν - Αγωνία για το μέλι . Ξεράθηκε πριν ανθίσει!


Μέχρι τις 30 Ιουνίου οι αιτήσεις των μελισσοκόμων για αντικατάσταση κυψελών με πριμ 21 + 5 ευρώ - Αγώνα δρόμου κάνουν οι μελισσοκομικοί φορείς στην Κρήτη, προκειμένου να συγκεντρώσουν όλες τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, για την ένταξή τους στο φετινό πρόγραμμα αντικατάστασης κυψελών, με την προθεσμία να λήγει στις 30 Ιουνίου

Αγώνα δρόμου κάνουν οι μελισσοκομικοί φορείς στην Κρήτη, προκειμένου να συγκεντρώσουν όλες τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων για την ένταξή τους στο φετινό πρόγραμμα αντικατάστασης κυψελών, με την προθεσμία να λήγει στις 30 Ιουνίου.

Μάλιστα, ενώ τα χρήματα δίνονται κάθε χρόνο μέσα στον Οκτώβριο, σύμφωνα με όσα λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ν. Ηρακλείου Στέλιος Μανωλίτσης, εκφράζονται ανησυχίες για καθυστερήσεις, αφού «όλα τα προγράμματα του αγροτικού χώρου φέτος, για λόγους που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, έχουν πάει πίσω».

Το πριμ για την αντικατάσταση κυψελών είναι 21 + 5 ευρώ, ενώ δίνεται η δυνατότητα να μπουν στο πρόγραμμα και συνταξιούχοι. Ο λόγος για την ένταξη στις δράσεις “Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων” και “Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας”.

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο, η προσαύξηση έως 100% στην επιδότηση ανά μετακινούμενη κυψέλη στη δεύτερη δράση (κοντά στα 12 ευρώ δηλαδή) θα ισχύσει από το 2024, εφόσον ο μελισσοκόμος παράγει 5 κιλά μέλι ανά κυψέλη και αξιοποιεί τεχνολογίες GPS στα μελίσσια του. Για τη δράση “Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων” τα ποσά αναμένεται να καθοριστούν κοντά στα 21 ευρώ για την προμήθεια κυψελών αντικατάστασης και περίπου στα 5 ευρώ για την προμήθεια μεμονωμένων κινητών βάσεων.

Αναλυτικότερα, στην εγκύκλιο αναφέρονται ως προς τη διαδικασία αιτήσεων τα εξής: «Για τη συμμετοχή στις δράσεις οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν το αργότερο μέχρι την 30ή Ιουνίου 2023 σχετική αίτηση συνοδευόμενη από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και παραστατικά, σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή η οποία παρέχεται μέσω gov.gr».

Δυνητικοί δικαιούχοι

Για τη δράση “Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων” δυνητικοί δικαιούχοι είναι ενεργοί μελισσοκόμοι με τουλάχιστον 20 κατεχόμενες κυψέλες. Το επιλέξιμο ποσοστό προμήθειας καθορίζεται ως εξής:

- Προμήθεια κυψελών αντικατάστασης σε ποσοστό έως 10% επί των κατεχόμενων κυψελών και προμήθεια μεμονωμένων κινητών βάσεων, σε ποσοστό έως 20% επί των κατεχόμενων κυψελών.

Για τη δράση “Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας” δυνητικοί δικαιούχοι είναι ενεργοί μελισσοκόμοι με τουλάχιστον 110 κατεχόμενες κυψέλες και είναι:

Φυσικά πρόσωπα με ενεργό ΚΑΔ στην παραγωγή φυσικού μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης ή/και στην παραγωγή μελισσοσμηνών-παραφυάδων ή/και στην κατηγορία του αγρότη ειδικού καθεστώτος, τα οποία: α) Είναι επαγγελματίες αγρότες και δηλώνουν ακαθάριστη αξία της συνολικής οικογενειακής γεωργικής παραγωγής τουλάχιστον 5.000 ευρώ ή υπέβαλλαν ΟΣΔΕ ή/και εντάχθηκαν στο καθεστώς των νέων αγροτών ή/και εγγράφηκαν ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα, για πρώτη φορά εντός των τελευταίων 24 μηνών, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη δράση, β) συνταξιούχοι που τηρούν τους όρους των παραγράφων α) και αα) (δεν απαιτείται να είναι κατ’ επάγγελμα).

Αγωνία για το μέλι - Ζητούν στήριξη από την Πολιτεία

Αναφερόμενος στα προγράμματα αυτά, ο Στέλιος Μανωλίτσης τόνισε πως «πρόκειται για χρήματα που θα βοηθήσουν τους μελισσοκόμους να ανασάνουν, ειδικά μέσα σε αυτό το καλοκαίρι που θα είναι δραματικότερο όσο ποτέ, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σου επιδοτεί μία στις 10 κυψέλες με ένα ποσό γύρω στα 18 με 20 ευρώ. Και είναι και η δράση 3.2, η οποία αφορά μόνο στους επαγγελματίες μελισσοκόμους και μπαίνουν σε αυτή τη δράση για να λάβουν μία επιδότηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κόστος των πετρελαίων που χρειάζονται για τη μετακίνησή τους».

Για παράδειγμα, όπως ξεκαθαρίζει, «ο μικρότερος μελισσοκόμος στην Κρήτη έχει 50 κυψέλες. Και θα λάβει ενίσχυση αντικατάστασης που θα ανέλθει συνολικά γύρω στα 90 ευρώ. Έχουμε και τους μεγαλύτερους μελισσοκόμους στο νησί, που φτάνουν μέχρι και τις 1.800 με 2.000 κυψέλες. Οπότε, πρόκειται για χρήματα που είναι σημαντικά για τις οικογένειες των μελισσοκόμων».

Καταλήγοντας, λέει πως «τα δύσκολα έρχονται τώρα. Μπαίνουμε στα θυμάρια. Να πούμε ότι στην Κρήτη το μέλι το παράγουμε από θυμάρι και πεύκο. Μπαίνουμε, λοιπόν, στα θυμάρια χωρίς καθόλου μέλι. Το 60% του θυμαριού είναι ξερό. Ακόμα και στις βόρειες περιοχές. Καλά, για τη Σητεία δε συζητάμε. Είναι “στεγνές” οι μέλισσες. Τώρα λοιπόν θα είναι το μεγάλο θέμα για τη μελισσοκομία της Κρήτης. Και εννοείται ότι χρειαζόμαστε ακόμα καλύτερες ενισχύσεις.

H μελισσοκομία δεν είναι σημαντική μόνο για το μέλι που το παράγουμε και το καταναλώνει όλος ο κόσμος. Η επικονίαση είναι το νούμερο ένα ζήτημα. Και δεν είναι μόνο για τα παραγωγικά φυτά που αφορούν στην κατανάλωση του ανθρώπου. Σε όλη τη φύση θα υπάρχει μεγάλο θέμα. Η μέλισσα παγκοσμίως έχει μειωθεί πάρα πολύ. Και θα μειωθεί ακόμα περισσότερο στα επόμενα χρόνια».

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال