Πως ο βασιλικός πολτός βοηθάει στην μνήμη των μελισσών


Ο βασιλικός πολτός είναι μια ουσία που παράγεται από τις μέλισσες και είναι γνωστός για τα αξιοσημείωτα οφέλη του στην υγεία. Είναι μια κρεμώδης-λευκή, ζελατινώδης ουσία που εκκρίνεται από τους αδένες στα κεφάλια των μελισσών. Ο βασιλικός πολτός χρησιμοποιείται για να ταΐσει τις βασίλισσες σε όλη τους τη ζωή και επίσης ταΐζεται σε νεαρές προνύμφες στην κυψέλη.

Ο βασιλικός πολτός είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία. Περιέχει βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Β6 και Β12, καθώς και βιταμίνη C, βιοτίνη, φολικό οξύ και ινοσιτόλη. Είναι επίσης πλούσιο σε αμινοξέα, απαραίτητα λιπαρά οξέα και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρος και κάλιο.

Μνήμη και βασιλικός πολτός 

 Η μνήμη των μελισσών αυξάνει με τη κατανάλωση ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ (ΒΠ). Η βασίλισσα η οποία διατρέφεται αποκλειστικά με ΒΠ έχει 5 φορές μεγαλύτερη μνήμη από τις εργάτριες μέλισσες. Εργάτριες μέλισσες όταν ταΐστηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα αποκλειστικά με ΒΠ, αυξήθηκε σημαντικά η μνήμη τους.

Πειράματα έδειξαν ότι ο ΒΠ αυξάνει σημαντικά την οπτικοχωρητική αντίληψη και μνήμη σε πειραματόζωα, διεγείρει τη νευρογένεση και παίζει νευροτροφικό και/ή νευροπροστατευτικό ρόλο στον εγκέφαλο. Ο βασιλικός πολτός προτείνεται ως συμπληρωματικό βοήθημα σε ηλικιωμένα άτομα που πάσχουν από άνοια ή αλτσχάιμερ.

Πηγή Ανδρέας Θρασυμβούλου Καθηγητής Α.Π.Θ

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال