Μελίσσι με 9 πλαίσια πετάει το γόνο στην είσοδο. - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Πέμπτη

Μελίσσι με 9 πλαίσια πετάει το γόνο στην είσοδο.


 Μελίσσι με 9 πλαίσια πετάει το γόνο στην είσοδο. 

Ένας μελισσοκόμος αντιμετωπίζει πρόβλημα με ένα από τα μελισσάκια του. Έχει ένα μελίσσι 9 πλαισίων και αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον γόνο. Η εργάτριες μέλισσες  βγάζουν τον γόνο από τα πλαίσια και το πετάνε στην είσοδο της κυψέλης.

Επειδή ο μελισσοκόμος δεν μπόρεσε να το αντιμετωπίσει ρώτησε το τμήμα Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ. 

Η απάντηση που έλαβε ήταν η εξής.

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε εάν το μελίσσι έχει μεγάλη προσβολή από βαρρόα. Μπορεί σε αυτή την περίπτωση να δείτε και μέλισσες με φαγωμένα φτερά οπότε θα πρέπει να κάνετε άμεση θεραπεία.

Ελέγξτε επίσης εάν υπάρχει επάρκεια τροφών και ταΐστε εάν χρειάζεται. Υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο, αν πρόκειται για φθινοπωρινό φαινόμενο, να είναι γόνος κηφήνων που τον πετάνε έξω οι μέλισσες όταν ξεκινήσουν τα κρύα.

Τέλος αν συμβαίνει σε ένα μόνο μελίσσι, ελέγξτε μήπως τελικά ευθύνεται η βασίλισσα η οποία γεννάει γόνο που για κάποιο λόγο οι μέλισσες βρίσκουν πρόβλημα και τον απομακρύνουν. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται αλλαγή της βασίλισσας ή θανάτωση και συνένωση με ένα άλλο μελίσσι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου