Παντού πουλάνε νοθευμένο μέλι~Πως να καταλάβετε τη διαφορά

Παντού πουλάνε νοθευμένο μέλι~Πως να καταλάβετε τη διαφορά

Παντού πουλάνε νοθευμένο μέλι~Πως να καταλάβετε τη διαφορά

Αναμφισβήτητα, το μέλι είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα του πλανήτη! Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Ο τύπος των βιταμινών και η ποιότητά τους εξαρτάται από τον τύπο των λουλουδιών που χρησιμοποιούνται στη μελισσοκομία.Συνήθως, το μέλι περιέχει βιταμίνη Cασβέστιο και σίδηρο. Αν δείτε, επίσης, πόσες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία περιέχει η ζάχαρη ή άλλες πηγές, θα τις θεωρήσετε ελάχιστες έως ασήμαντες.

Όλη η αλήθεια για την ζάχαρη και τις εναλλακτικές της 

Το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, γι’ αυτό χρησιμοποιείται συχνά και ως φυσικό αντισηπτικό σε παραδοσιακά φάρμακα. Επίσης, βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και θωρακίζει τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος ή καρδιακή νόσος.

Μέλι: Πολύτιμος σύμμαχος κατά των μολύνσεων 

Αλλά, δυστυχώς, λόγω της υψηλής τιμής του, οι άνθρωποι συχνά αγοράζουν το φθηνότερο που βρίσκουν στα σουπερμάρκετ, ή αυτό που έχει διαφημιστεί περισσότερο. Και μερικές φορές αυτό που φαίνεται καλύτερο και πιο «γυαλιστερό» μέσα απ’ τη συσκευασία, είναι το χειρότερο.

Γιατί πολύ πιθανόν αυτό να μην είναι αγνό μέλι αλλά αλλοιωμένο.

Πώς γίνεται αυτό; Για να χαμηλώσει η τιμή, αυτός ο τύπος μελιού έχει υποστεί διάφορες επεξεργασίες.

Μία πρόσφατη μελέτη, που δημοσίευσε μία ομάδα ειδικών στο Food Safety News, ανακάλυψε ότι πάνω από το 76% όλων των τύπων μελιού στα σουπερμάρκετ είχε υποβληθεί σε μία διαδικασία που λέγεται υπερδιήθηση. Τι σημαίνει αυτό; Αυτή η διαδικασία φιλτραρίσματος αφαιρεί τις προσμίξεις όπως ίχνη κεριού αλλά και τη γύρη, και είναι πολύ κακό αυτό.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι ειδικοί στο μέλι λένε πως η διαδικασία αυτή είναι «σημαντική» προκειμένου να αποφευχθεί η «κρυσταλλοποίηση» και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων τους. Το κακό είναι ότι πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν το γεγονός ότι η γύρη είναι εξαιρετικά σημαντική και επωφελής για το σώμα μας. Και το αλλοιωμένο μέλι δεν την περιέχει!

Οι ειδικοί λένε ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο πρέπει να αποφεύγετε να αγοράζετε μέλι που έχει υποστεί αυτή τη διαδικασία, είναι αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τη χώρα προέλευσής του. Για παράδειγμα το κινέζικο αλλοιωμένο μέλι, είναι συνήθως αναμειγμένο με παράνομα αντιβιοτικά και μέταλλα.

Κινέζικα προϊόντα ΚΑΙ τρόφιμα: Κρύβουν Σοβαρούς Κινδύνους 

Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν τύποι μελιού που έχουν αναμειχθεί με γλυκόζη, και όπως και τα άλλα θεωρείται κακής ποιότητας.

Το νοθευμένο μέλι συχνά πωλείται στα σούπερ μάρκετ, κι έτσι θα πρέπει να ξέρετε πώς να το ξεχωρίζετε:

– Αν το μέλι δεν «κρυσταλλώσει» μετά από λίγο καιρό, τότε είναι μία καλή ένδειξη νοθείας, αφού το γνήσιο μέλι θα «κρυσταλλώσει» αν τοποθετηθεί στο ψυγείο.

“Τροφή-Φάρμακο”: Εδώ θα πρέπει να γίνει μία παρέμβαση για να ξεκαθαρίσει το θέμα με την κρυστάλλωση των μελιών, σύμφωνα με το www.honey-center.gr: Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μια απόλυτα φυσική ιδιότητα που έχουν τα όλα τα μέλια, εκτός από αυτά του πεύκου και της ελάτης.

Οφείλεται στη συμπύκνωση των μορίων της γλυκόζης, οπότε και δημιουργούνται κρύσταλλοι. Οι παράγοντες που καθορίζουν την ταχύτητα της κρυστάλλωσης είναι η περιεκτικότητα του μελιού σε γλυκόζη, η υγρασία (περιεκτικότητα σε νερό), η παρουσία μικροσωματιδίων στο μέλι (γύρη, υπολείμματα κεριού) και η θερμοκρασία διατήρησης.

Γενικά, όσο περισσότερη γλυκόζη και λιγότερη υγρασία περιέχει ένα μέλι, τόσο πιο γρήγορα αυτό θα κρυσταλλώσει. Επίσης, το αφιλτράριστο μέλι θα κρυσταλλώσει πιο γρήγορα, καθώς τα σωματίδια που περιέχει λειτουργούν ως πυρήνες κρυστάλλωσης. Τέλος, η θερμοκρασία των 14 οC είναι η ευνοϊκότερη για την κρυστάλλωση, και συνεπώς το μέλι θα πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες ή μικρότερες από αυτή.

Όπως είπαμε νωρίτερα, τα μέλια πεύκου και ελάτης δεν κρυσταλλώνουν, το θυμαρίσιο μέλι θέλει 9-18 μήνες, το μέλι ερείκης 2-3 μήνες, ενώ τα μέλια από πορτοκαλιά, βαμβάκι και ηλίανθο κρυσταλλώνουν σε 1-2 μήνες. Αν βέβαια έχουμε μέλι ανάμεικτο, ο χρόνος κρυστάλλωσης διαφοροποιείται.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι η κρυστάλλωση δεν έχει καμία σχέση με τη νοθεία του μελιού, αν και κάποιοι καταναλωτές θεωρούν ότι το μέλι που κρυσταλλώνει είναι νοθευμένο.

– Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες.

Αν περιέχει σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, να το αποφύγετε. Οι ετικέτες, επίσης, θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε μέλι χωρίς πρόσθετα, επειδή ο νόμος υποχρεώνει τους παραγωγούς να επισημαίνουν το περιεχόμενο του προϊόντος τους. 

Δεν το αποφεύγετε, δεν το παίρνετε σε καμία περίπτωση: Σιρόπι Καλαμποκιού Υψηλής Φρουκτόζης: Το Γλυκό Εθιστικό Δηλητήριο 

– Προσθέστε μερικές σταγόνες ιώδιο σε ένα ποτήρι νερό και στη συνέχεια προσθέστε λίγο μέλι. Αν το μέλι σας γίνει λίγο μπλε, τότε έχει συνδυαστεί με άμυλο καλαμποκιού.

– Προσθέστε μερικές σταγόνες ξίδι σε μείγμα νερού-μελιού. Αν δείτε αφρό, το μέλι σας έχει νοθευτεί.

– Ρίξτε σε ένα χαρτί μερικές σταγόνες μέλι. Αν απορροφηθεί από το χαρτί είναι φυσικό προϊόν. Αν το χαρτί λιώσει το μέλι σας έχει πολύ νερό.

– Μπορείτε να κάψετε το μέλι με φώσφορο ή με ένα σπίρτο, κι αν αυτό αναφλεγεί, τότε είναι γνήσιο μέλι.

– Τοποθετήστε μία κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι νερό. Αν το μέλι πέσει στον πυθμένα του ποτηριού χωρίς να διαλυθεί είναι αγνό. Αν διαλυθεί είναι νοθευμένο.
Περισσότερα γι’ αυτό εδώ: Πως διακρίνετε αν το μέλι είναι νοθευμένο

Χρησιμοποιήστε τις παραπάνω πληροφορίες όταν αγοράζετε μέλι προκειμένου να αποφύγετε το νοθευμένο μέλι. Για να πάρετε τα οφέλη από το μέλι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα αγνό που να εξακολουθεί να περιέχει γύρη.

Προσπαθήστε να προμηθεύεστε το μέλι σας από τοπικούς παραγωγούς που να γνωρίζετε όσο είναι δυνατόν τον τρόπο συμπεριφοράς τους απέναντι στα μελίσσια τους!


Πηγη www.proionta-tis-fisis.com

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال