Μέλια και πειράματα



Κατά καιρούς συμβαίνει να βάζω στις μέλισσες που έχω “κοντά” στο σπίτι κανένα ανέλπιστο δωράκι. Ένα κουταλάκι μέλι που για κάποιο λόγο περίσσεψε, γύρες, ακόμα και πολτό.

Μέλισσα

Μέλισσα

Ανάλογα την περίοδο η δραστηριότητα – αντίδραση σε τέτοιου είδους πεσκέσι είναι από έντονη ως χλιαρή. Έχει τύχει να αφήσω εργαλεία λερωμένα με μέλι και οι μέλισσες που τα ανακάλυψαν να κάνουν πάρτι. Από την άλλη πρόσφατα έγινα μάρτυρας ενός περίεργου φαινομένου σε μελισσοκομείο φίλου. Είχε αφήσει εκτεθειμένη μια σημαντική ποσότητα μελιού στο κέντρου του μελισσοκομείου του και όμως οι μέλισσες δεν ασχολήθηκαν.

Σκέφτηκα λοιπόν να κάνω ένα πείραμα, που παρά το γεγονός ότι ούτε με οδήγησε πουθενά ούτε μου έλυσε καμιά απορία (αντίθετα ίσως δημιούργησε κι άλλες) και πολύ περισσότερο δεν τεκμηριώνει τίποτα, θα το μοιραστώ μαζί σας.

Σε μια καθαρή επιφάνεια άφησα λίγη ποσότητα μελιού διαφορετικών ανθοφοριών και εντελώς ετερόκλιτων.

Κουμαριά, Δρυς, Ευκάλυπτος, Θυμάρι, Πορτοκάλι, τοποθετήθηκαν στην είσοδο μιας κυψέλης που αυτές τις μέρες πεινάει.

Στα πρώτα λεπτά το μέλι που κέρδισε το ενδιαφέρον ήταν αυτό της κουμαριάς, χωρίς όμως να παρατηρηθεί ιδιαίτερη δραστηριότητα, αργότερα παρουσιάστηκε σχετικό ενδιαφέρον και για τη Δρυ.

Μέλια

Μέλια

Μέλι δρυός

Μέλι δρυός

Μέλι

Μέλι

Μέλισσες

Μέλισσες

Μέλι

Μέλι

Επειδή θεωρώ οτι υπήρχε αδικαιολόγητη αδράνεια από τις μέλισσες, μετέφερα το “κέρασμα” στη διπλανή κυψέλη η οποία ήταν ακόμα σε σκιερό μέρος, αφού δεν μπορούσα να δω άλλο λόγο από την έντονη ζέστη που να επηρεάζει αυτή την αδιαφορία.

Μέλισσα σε μέλι Ευκαλύπτου

Μέλισσα σε μέλι Ευκαλύπτου

Πραγματικά οι μέλισσες εκεί, στη διπλανή κυψέλη αντέδρασαν άμεσα. Εδώ όμως η προτίμηση ήταν σαφώς διαφορετική, αφού το ενδιαφέρον μονοπώλησε από την αρχή το θυμάρι.

Συνολικά με γεωμετρική πρόοδο, νομίζω πως δεν επηρεάστηκαν από το είδος του μελιού, αλλά από τη θέση. Έτσι όταν περικύκλωσαν την κηλίδα του θυμαριού και δεν χωρούσαν άλλες στο τραπέζι, έπιασαν το διπλανό και το διπλανό και τελευταία την κουμαριά που ήταν στην άλλη άκρη.

Τα μέλια τελείωσαν σε περίπου έναν τέταρτο με τελευταίο αυτό της κουμαριάς που ήταν όμως και λίγο περισσότερο.

Μέλισσες

Μέλισσες

Δεν κατάλαβα τίποτα ενδιαφέρον αλλά νομίζω ότι θα το επαναλάβω σαν πείραμα πιο οργανωμένα.


Πηγη https://www.bees.gr/

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال