Ηθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για τη μεταφορά των μελισσιών στο βαμβάκι;  Είναι μια καλή επιλογή μετά το έλατο;

Απάντηση...
Τα βαμβάκια αποτελούσαν καλή πηγή μελιού για τους μελισσοκόμους στο παρελθόν και έδιναν μέλι με υψηλή αντιβακτηριακή δράση. Τα τελευταία χρόνια οι μελισσοκόμοι όμως αποφεύγουν την μεταφορά στα βαμβάκια καθώς :


α)  Τα νέα υβρίδια δεν αποδίδουν σημαντικές ποσότητες μελιού.

β) Γίνονται πολλοί ψεκασμοί με εντομοκτόνο δράση και έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια μελισσών. Το όποιο μέλι παραχθεί, παραμένει άριστο ως προϊόν καθώς δεν επηρεάζεται από τα σκευάσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στην καλλιέργεια αλλά το μειονέκτημα είναι οι περιορισμένες αποδόσεις λόγω της απώλειας του πληθυσμού.

γ) Σε πολλές περιπτώσεις οι σπόροι βαμβακιού είναι εμποτισμένοι με τα νέας γενιάς φάρμακα, τα λεγόμενα νεονικοτινοειδή τα οποία μεταφέρονται από το σπόρο στο φυτό καθώς αυτό μεγαλώνει και στη συνέχεια στο άνθος με το νέκταρ που θα μαζέψουν οι μέλισσες. Τα σκευάσματα έχουν κατηγορηθεί για μεγάλες απώλειες μελισσών πανευρωπαϊκά και γίνεται προσπάθεια να απαγορευτεί η χρήση τους.

Όπως καταλαβαίνετε, το ρίσκο για μεταφορά στα βαμβάκια είναι μεγάλο και καλά θα κάνετε να ερευνήσετε εάν είναι δυνατόν, τι σπόρο χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές στην τοποθεσία που θέλετε να μεταφέρετε.

Εναλλακτικές πηγές μπορεί να αποτελέσουν, οι όψιμοι ηλίανθοι, καστανιές, βελανιδιές και παραποτάμιες περιοχές που λόγω των πολλών νερών μπορούν να υποστηρίξουν ακόμα την ανάπτυξη των μελισσών μέχρι ενδεχομένως το πεύκο.

Εργαστήριο μελισσοκομίας ΑΠΘ