H άνοιξη στην περιοχή μου προχωράει με γοργούς ρυθμούς και τα μελισσάκια βρίσκονται σε πυρετό. Φέτος πρέπει να αλλαχθούν όλες σχεδόν οι μάνες μιας και βαδίζουν το 2ο έτος της ηλικίας τους, έτσι λοιπόν πρέπει το συντομότερο δυνατό και πάντα καιρού επιτρέποντος να ξεκινήσουμε βασιλοτροφία ώστε οι μάνες να είναι έτοιμες το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη για να προλάβουν να αναπτυχθούν τα μελισσάκια ικανοποιητικά μέχρι το θυμάρι... Αυτό που πρέπει να προσέξουμε πολύ στην βασιλοτροφία είναι τα μελίσσια που θα επιλέξουμε μιας και αυτά είναι το Α και το Ω ! Έχουμε μαρκάρει τα μελίσσια που μας ενδιαφέρουν(παραγωγικότητα, αντίσταση σε ασθένειες, ηρεμία, πληθυσμός κα) Τα μελίσσια έναρξης πρέπει να είναι αβασίλευτα(ορφανά) και να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο γόνο που σημαίνει περισσότερες παραμάνες για να φροντίσουν τα βασιλικά κελιά, τα δέ αποπεράτωσης μπορεί να είναι και βασιλεμένα αλλά και αυτά πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ποιο πολυπλυθησμιακά! Τονίζω την δυναμικότητα των μελισσιών που χρησιμοποιούμε στην βασιλοτροφία διότι αδύναμα μελίσσια δεν μπορούν να φροντίσουν όπως πρέπει τα βασιλικά μας κελιά και επίσης έχουν πρόβλημα με την ρύθμιση σταθερής θερμοκρασίας, εμείς επιλέξαμε μελίσσια 20άρια με 8-9 γόνους το καθένα.
Εδώ πλαίσιο βασιλοτροφίας το οποίο έχουμε φτιάξει από απλό πλαίσιο με κελιά ''Αριστέας''. Στην βασιλοτροφία βέβαια γνώμη μας είναι να μην χρησιμοποιούμε πλαστικά κελιά αλλά κέρινα των 8mm και ο λόγος είναι ότι οι μέλισσες ξέρουν πώς να μεταχειρισθούν ένα βασιλικό κελί και αν χρειαστεί να το τροποποιήσουν βάση των αναγκών τους, κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί με το πλαστικό. Για πολτό αλλάζουν τα πράγματα...
εδώ βλέπουμε τα κέρινα κελάκια των 8mm τα οποία θα κοντύνουν κάπως και θα τοποθετηθούν στην βασιλόβεργα ανα 7 ή 8 πάνω σε ένα μικρό τακάκι το καθένα το οποίο θα μας χρησιμεύσει στον χειρισμό του βασιλικού κελιού! Γνώμη μου είναι όταν θέλουμε να παράγουμε ποιοτικά άριστες βασίλισσες να μην βάζουμε πάνω από 15 κελιά στο μελίσσι και ο λόγος είναι ότι θέλουμε αυτά τα κελιά να γεμίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο βασιλικό πολτό και να τύχουν ιδιαίτερης περιποίησης από τις μέλισσες κάτι που δεν είναι δυνατόν όσο αυξάνει ο αριθμός των μπολιασμένων κελιών..
Αυτά τα κελιά θα τοποθετηθούν στο μελίσσι έναρξης για 8 ώρες ώστε να αποκτήσουν τις οσμές της αποικίας και να ''φτιαχτούν'' κάπως από τις μέλισσες σύμφωνα με τα γούστα τους! Μετά μπορούμε να τα εμβολιάσουμε κανονικά με προνύμφες ηλικίας μέχρι 12 ωρών.Να θυμάστε ότι όσο ποιο φρέσκο βασιλικό πολτό χρησιμοποιήσουμε για τον εμβολιασμό τόσο το καλύτερο! Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην βασιλοτροφία είναι η τροφοδοσία των βασιλοτρόφων μελισσιών, αυτά πρέπει να έχουν επάρκεια γύρης και νέκταρος και η τροφοδοσία είναι επιβεβλημένη! 2 κιλά ιμβερτοποιημένο σιρόπι 1-1 με βοηθητικά(βιταμίνες-αμινοξέα) κάθε μέρα για όλη την διάρκεια παραγωγής βασιλισσών είναι μια πολύ καλή προοπτική! Επίσης να θυμάστε ότι πριν ξεκινήσουμε βασιλοτροφία τα μελίσσια που έχουμε βάλει στο πρόγραμμα βασιλοπαραγωγής, πρέπει να ταΐζονται 3-4 μέρες πριν εντατικά με σιρόπι 1-1. Γενικά η τροφοδοσία άσχετα εποχής και νεκταροέκρισης είναι αναγκαία ώστε να έχουμε περίσσια βασιλικού πολτού και κατά συνέπεια ποιοτικά άριστα ανεπτυγμένες βασίλισσες!
10 μέρες μετά τον εμβολιασμό είναι έτοιμα τα βασιλικά μας κελιά. Έχει μεγάλη σημασία να μετράμε επακριβώς τις μέρες διότι οι τελευταίες είναι πολύ κρίσιμες για την βασίλισσα λόγο ανάπτυξης των φτερών της και της τελειοποίησης της. Μετράμε λοιπόν από το 4 για την λάρβα μας και όταν εμβολιάσουμε άλλες 10 μέρες ώστε να μπορέσουμε με ασφάλεια να χειριστούμε τα βασιλικά μας κελιά. Την 14η μέρα λοιπόν τοποθετούμε με προσοχή τα βασιλικά κελιά στις παραφυάδες μας αφού κάνουμε πρώτα έναν έλεγχο για την καταστροφή τυχών δικών τους κελιών, ώστε να αποδεχθούν καλύτερα τα δικά μας. Επίσης για να εξαλείψουμε κάπως τον κίνδυνο να μας ''ακυρώσουν'' τα κελιά και να τα χαλάσουν μπορούμε να τυλίξουμε πολύ προσεκτικά ένα-ένα τα βασιλικά κελιά με αλουμινόχαρτο εκτός της κορυφής ώστε να μπορέσει η βασίλισσα να εκκολαφθεί! Τοποθετούμε το βασιλικό κελί στην παραφυάδα μας βάζουμε και από 1 κιλό τροφή και δεν ενοχλούμε για 15 μέρες. έπειτα μπορούμε προσεκτικά να κάνουμε έλεγχο για την ποιότητα της βασίλισσας μας.
#μελισσοκομία #μελισσοκόμος #μελί #αρχάριοςμελισσοκόμος #μελισσοκόμος2020 #melissokomia #melissokomos #meli #beekeeping #beekeeper #beekeepers #beehive #melissokomos2020
Tags
Βασιλοτροφία