Beenote,Ακούγοντας τους μελισσοκομους

 Οι σημειώσεις στη ζωή είναι ένα πράγμα καλό. Οι σημειώσεις στη μελισσοκομία είναι ένα πράγμα καλύτερο. Άλλοι το εφαρμόζουν ευλαβικά και κράτανε μέχρι και αρχεία xls, με λεπτομέρειες για τη σειρά των πλαισίων, για το που είδαν γόνο και που είδαν γύρη και σε τι ποσοστό. Άλλοι σημειώνουν με μαρκαδόρο στα καπάκια (το ίδιο έκανε κι ο παπούς μου με κιμωλία απευθείας στις κυψέλες)

perivoli
Άλλοι πάλι το αρνούνται επίμονα. Κάποτε κάποιος μελισσοκόμος μου έλεγε ότι είμαι ερασιτέχνης και γι’ αυτό σημειώνω. Μάλιστα χαρακτηριστικά μου έλεγε:

Εγώ έχω 500 μελίσσια.
Ανοίγω το καπάκι και κοιτάω. Κουνάει; Είναι ζωντανό!
Κλείνω και πάμε για το επόμενο.

Το σίγουρο είναι ότι το 90% των μελισσοκόμων, νιώθουν την ανάγκη να καταγράφουν κάπως τι κάνουν. Όσο πιο νέοι και λίγα μελίσσια έχουν, τόσο πιο αναλυτικοί είναι. Προσωπικά χρησιμοποιώ ένα σύστημα που με βολεύει αρκετά, το οποίο δεν είναι όμως της παρούσης να αναλυθεί. Το μόνο που θα πω είναι ότι λειτουργεί με “χαρτί” και ουσιαστικά, όταν πάω στο μελισσοκομείο σχεδόν πάντα ξέρω τι θα βρω όταν ανοίξω το καπάκι. Λόγο της σχέσης μου με το internet, έχω πάντα στο μυαλό μου την ψηφιοποίηση της διαδικασίας και τη δημιουργεία ενός σχετικού εργαλείου. Με αργούς ρυθμούς αυτό προχωρά εδώ και μερικά χρόνια. Με πρόλαβαν όμως οι εξελίξεις και ένα νέο app καταγραφής έκανε την εμφάνιση του και είναι τόσο καλό, που δεν μπορώ να το αφήσω ασχολίαστο.

Beenotes.

Το beenotes λύνει ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζει ο μελισσοκόμος που σημειώνει και ακόμα περισσότερο εκείνος που θα χρησιμοποιήσει το smartphone του για αυτές τις σημειώσεις. Δεν χρειάζεται χέρια για να λειτουργίσει. Το πρόβλημα είναι το εξής:

α. όταν είσαι στα μελίσσια, ούτως ή άλλως απασχολείς τα χέρια σου με τα εργαλεία σου
β. μεγάλο ποσοστό μελισσοκόμων φορά δερμάτινα γάντια προστασίας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δουλέψει το touchscreen ενός smartphone.

To ενδιαφέρον και πρωτότυπο λοιπόν στο beenotes είναι ότι όλη η καταγραφή γίνεται με μικρόφωνο και φωνητικές εντολές, χωρίς να απασχολείς τα χέρια σου. Πιο συγκεκριμένα, κατεβάζεις την εφαρμογή, την εγκαθιστάς στο κινητό σου και πας στα μελίσσια. Εκεί ουσιαστικά ανοίγεις ένα διάλογο με την εφαρμογή με κάποιες προεπιλεγμένες ερωτήσεις. Για παράδειγμα, έχοντας το handsfree στο αυτί, η εφαρμογή σε ρωτά για το νούμερο της κυψέλης που επιθεωρείς. Εσύ απαντάς ας πούμε ότι επιθεωρείς την 16 και τότε αρχίζουν οι προεπιλεγμένες ερωτήσεις που πιστεύεις ότι σε αφορούν. Πχ πόσα πλαίσια γόνο έχει το μελίσσι, πόσα πλαίσια συνολικά κλπ. Aπαντάς αντίστοιχα και όλη η συνομιλία καταγράφετε. Αν θέλεις να σημειώσεις και κάτι που δεν προβλέπεται από τις προεπιλεγμένες ερωτήσεις, πχ ότι το μελίσσι έχει δεύτερη είσοδο και θες την επόμενη φορά να την αφαιρέσεις ή ότι η κυψέλη είναι σάπια, σου δίνετε η δυνατότητα να το κάνεις.

smartphone

Όταν κλείσεις και πας στο σπίτι σου ή σε όποιο άλλο περιβάλλον έχει wifi, συγχρονίζεις απλά, με το πάτημα ενός κουμπιού τις σημειώσεις σου με την οnline βάση του beenotes. Tότε τα πάντα που έχουν καταγραφεί φωνητικά, καταχωρούνται με τη μορφή σημειώσεων και είναι προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή. Έτσι την επόμενη φορά που θα πας στο μελίσσι 16, ξέρεις από πριν το ανοίξεις ότι έχει τόσα πλαίσια, έχει επάρκεια τροφών ή όχι, έχει γόνο και πόσο, ηλικία βασίλισσας και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς ότι χρειάζεται να ξέρεις πριν ανοίξεις το καπάκι. Σε άλλη περίπτωση μπορείς να θυμάσαι πριν πας στο μελισσοκομείο πόσες και ποιές κυψέλες θέλουν αλλαγή.

web

Οι εφαρμογές είναι άπειρες και ανάλογες της φαντασίας του χρήστη. Μπορείς πχ να έχεις ενημερώσεις τον συνεργάτη σου που έχει να πατήσει στα μελίσσια μία εβδομάδα, ότι τα μελίσσια 14, 15 κλπ είναι απολύτως έτοιμα για να πάνε στο Άργος για το πορτοκάλι ή ότι τα τάδε νούμερα δεν τα ακουμπά γιατί φτιάχνουν μάνα κλπ κλπ κλπ

Το απολύτως θετικό στην όλη ιστορία είναι ότι το όλο project είναι σχεδιασμένο από μάχιμο μελισσοκόμο με αποτέλεσμα να έχει και λογική εφαρμογή.

Η εφαρμογή όμως είναι σε κάπως πειραματικό στάδιο και όπως είναι λογικό είναι σχεδιασμένο με τον τρόπο λειτουργείας του συγκεκριμένου μελισσοκόμου. Η τελική της παρουσίαση έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβρη.  Όποιος όμως επιθυμεί, μπορεί να ζητήσει μέσα από το site www.beenotes.eu να συμετάσχει και αφού συμπληρώσει τα κατάλληλα πεδία να αποκτήσει πρόσβαση στην εφαρμογή και να τη χρησιμοποιεί στα μελισσοκομεία του. Η συμμετοχή και αναπληροφόριση που θα δώσει στην εταιρεία σχεδίασης, με τα σχόλια και τις προτάσεις του θα κάνουν την εφαρμογή καλύτερη για το μέλλον καλύπτοντας τον τρόπο σκέψης και των υπολοίπων.

Προσωπικά την έχω ήδη εγκαταστήσει και συμμετέχω όσο μπορώ.  Πιστεύω ότι είναι το πρώτο βήμα σε μια πολύ καλύτερη οργάνωση των μελισσιών μας και στο μέλλον συνολικά τη μελισσοκομίας στην Ελλάδα. Είναι ένα πρώτο βήμα και είναι καλό, σταθερό και πολλά υποσχόμενο. Επίσης είναι μια καθαρά Eλληνική προσπάθεια από μια Ελληνική  startup σε μια παγκόσμια αγορά, που έχει ελάχιστες τέτοιες εφαρμογές και σε καμία περίπτωση αυτού του επιπέδου. Μπράβο στην ομάδα του beenotes!

 

Μελισσοκομείο στον Μόρνο

Μελισσοκομείο στον Μόρνο
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال