Πως ξεχωρίζω τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας απο τα αντικατάστασης ή τα ορφάνιας; Αναλυτικές οδηγίες με φωτογραφίες.
Α. Βασιλικά κελιά σμηνουργίας
Τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας γίνονται την Άνοιξη από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Αν η χρονιά είναι πρώιμη ή βρισκόμαστε στην Κρήτη η γενικά σε κάποιο πολύ ζεστό μέρος μπορούμε να τα συναττήσουμε και από μέσα Μάρτιου. Τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας γίνονται με ακανόνιστη θέση γύρω απο το γόνο σε μεγάλο αριθμό, δηλαδή τα βρίσκουμε παντού, στο κάτω μέρος των πλαισίων στα πλάγια ακόμη και στο καπάκι αν έχουν χτίσει μόνες τους κηρήθρες οι μέλισσες και υπάρχει γόνος. Το πιο συνηθισμένο στα κελιά σμηνουργίας είναι να τα βρούμε στις άκρες των πλαισίων και όχι κάπου στο κέντρο. Αν το μελίσσι μας αργήσαμε να του δώσουμε χώρο και πήρε την τελική απόφαση να μας “κουνήσει το πανί” τότε βρίσκουμε κελιά σμηνουργίας πολλά σε αριθμό. Τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας φαίνονται από την όψη τους με ωραίο ανάγλυφο σχήμα και καλοθρεμμένη βασίλισσα. Κάνουν μπαμ ότι είναι σμηνουργίας!
Κάτι πάρα πολύ σημαντικό στα κελιά σμηνουργίας είναι ότι γίνονται από δυνατά μελίσσια με πολλές συλλέκτριες. Όταν βλέπουμε μεγάλους πλυθησμούς μελισσών, δηλαδή πολλές συλλέκτριες έχουμε και τάση σμηνουργίας. Αν κατά την επιθεώρηση λοιπόν βρούμε κελιά στις άκρες των πλαισίων, λίγα σε αριθμό πχ 1-3 χαλάμε αμέσως τα κελιά με το ξέστρο, αν και το πιθανότερο είναι ότι θα το κάνει σύντομα η ίδια η βασίλισσα. Οι μέλισσες γι αυτό βάζουν τα κελιά στις άκρες για να δυσκολεύεται να τα βρει η βασίλισσα. Αν μπει και η βασίλισσα στο τρυπάκι της σμηνουργίας τότε καλύτερα να κόψουμε το μελίσσι, διότι θα γεμίσει κελιά σμηνουργίας αφού θα γεννήσει όλα τα κουπάκια και εκεί που θα χαλάμε ένα 10 θα φυτρώνουν στη θέση του.
Επειδή ξέρω ότι μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις δείτε μερικές φωτογραφίες με κελιά σμηνουργίας…
Β. Βασιλικά κελιά αντικατάστασης
Τα βασιλικά κελιά αντικατάστασης γίνονται στο κέντρο του γόνου και είναι πολύ λίγα σε αριθμό πχ 1 ή δύο. Στη περίπτωση της αντικατάστασης οι μέλισσες διαισθάνονται κάτι κακό πάνω στη βασίλισσα και θέλουν να την αντικαταστήσουν. Πολλές φορές η βασίλισσα αντιστέκεται στην αντικατάσταση και χαλάει εν μέσω ωρών αυτά τα κελιά που φτιάχνουν οι μέλισσες. Θυμάμαι μια πειραματική κυψέλη που παρατηρούσα σε μόνιμη βάση και οι μέλισσες προσπαθούσαν να την αντικαταστήσουν και αυτή χαλούσε τα κελιά αντικατάστασης. Οι μέλισσες δεν μπορούσαν να την αντικαταστήσουν, ώσπου μια μέρα χάθηκε μόνη της και οι μέλισσες έκαναν καινούργια.
Κελιά αντικατάστασης βρίσκουμε μόνο στο κέντρο του μελισσιού στο κέντρο του πλαισίου η καμιά φορά και στην άκρη εκεί που υπάρχει ο γόνος. Επειδή στην αντικατάσταση δεν συμμετέχει η βασίλισσα τα κελιά γίνονται μόνο εκεί που υπάρχει γόνος. Οι μέλισσες σχηματίζουν τα κελιά εκεί που υπάρχει καλή θέρμανση μέσα στη κυψέλη. Ένα μελίσσι που πάει για αντικατάσταση συνήθως έχει κάποιο εμφανές πρόβλημα πχ διάσπαρτος γόνος, λίγος γόνος, η βασίλισσα έχει κάποιο πρόβλημα πχ κομμένο πόδι, μικρή εκκριση σε φερομόνες και πολλοί άλλοι λόγοι. Επειδή οι μέλισσες βλέπουν και πράγματα που είναι αόρατα στα μάτια μας, τις αφήνουμε να κάνουν μόνες τους τη δουλειά τους. Ποτέ μα ποτέ δεν χαλάμε κελί αντικατάστασης.
Γ. Βασιλικά κελιά διάσωσης – Ορφάνιας
Σε αυτή τη περίπτωση έχουμε ξεκάθαρη εικόνα εφόσον έχουμε πολλά σε αριθμό βασιλικά κελιά το ένα δίπλα στο άλλο στην επιφάνεια της σφαίρας του γόνου. Κάτι τέτοιο συμβαίνει αν χαθεί η βασίλισσα ξαφνικά. Δείτε εικόνες…
Πηγή: orinimelissa.blogspot.gr