Πως τοποθετούμε δεύτερο πάτωμα την Άνοιξη

 


Πως τοποθετούμε δεύτερο πάτωμα την Άνοιξη 

Ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος για να μεγαλώσουμε τις κυψέλες!

Κατά τους μήνες της Άνοιξης παρατηρείται στην κυψέλη αύξηση γόνου και πληθυσμού των μελισσιών. Απο τα μέσα της Άνοιξης και μετά η ωοτοκία της βασίλισσας αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Αυτήν την εποχή η τάση για σμηνουργία είναι ιδιαίτερα αυξημένη γι αυτό ο μελισσοκόμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στους χειρισμούς του.

Μια κύρια αιτία που μπορεί να δημιουργήσει το φαινόμενο της σμηνουργίας είναι η έλλειψη χώρου γι αυτό λοιπόν όταν παρατηρήσουμε τις μέλισσες να πατάνε και στα 9 πλαίσια, και ο γόνος να καλύπτει 6-8 πλαίσια, θα πρέπει να προσθέσουμε ένα δεύτερο πάτωμα. Έτσι δίνουμε χώρο στην βασίλισσα να γεννήσει και αποτρέπουμε και την σμηνουργία. Ο δεύτερος όροφος θα τοποθετηθεί στο επάνω μέρος της κυψέλης που είναι γεμάτη απο μέλισσες και θα περιέχει χτισμένα και άχτιστα πλαίσια.

Το πάτωμα (2) μπορεί να προστεθεί με δύο τρόπους. Ή θα βάλουμε 2 πλαίσια γόνου απο την κυψέλη στο πάτωμα και τα υπόλοιπα θα τα συμπληρώσουμε χτισμένα/άχτιστα ή θα βάλουμε μόνο χτισμένα/άχτιστα. Το καλύτερο για εναν αρχάριο μελισσοκόμο είναι να δοκιμάσει τον 1ο τρόπο ανεβάζοντας στο πάτωμα 2 πλαίσια κλειστού γόνου.

 

Η διαδικασία έχει ως εξής:

1) Ανοίγουμε το καπάκι της κυψέλης (1)

2) Τοποθετούμε πάνω απο την κυψέλη (1) – το πάτωμα (2)

3) Κλείνουμε την κυψέλη (2) τοποθετώντας το καπάκι της αρχικής μας κυψέλης.

Για να βοηθήσουμε την βασίλισσα να ανέβει στον επάνω όροφο και να ξεκινήσει η ωοτοκία, παίρνουμε απο την κυψέλη (1) 2 πλαίσια κλειστού γόνου όπως είναι μαζί με τις μέλισσες και τα ανεβάζουμε στο κέντρο απο το πάτωμα (2). Στην θέση τους αντικαθιστούμε με 2 πλαίσια χτισμένα ή άχτιστα, προσπαθώντας να μην κόψουμε τον εμβρυοθάλαμο στην μέση. Τα υπόλοιπα πλαίσια του πατώματος συμπληρώνονται με χτισμένα ή άχτιστα. 

Άλλοι μελισσοκόμοι κατά την τοποθέτηση του πατώματος παρεμβάλουν ένα βασιλικό διάφραγμα μεταξύ της γονοφωλιάς και του ορόφου. Αν επιλέξουμε να τοποθετήσουμε βασιλικό διάφραγμα και ανεβάσουμε κλειστό γόνο στο πάτωμα προσέχουμε να μην πάρουμε την βασίλισσα. Αντιστοίχως στις θέσεις 2 και 9 της γονοφωλιάς τοποθετούμε χτισμένα ή άχτιστα πλαίσια και επιθεωρούμε ξανά μετά από 6 περίπου ημέρες επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία για να αποσυμφορήσουμε την γονοφωλιά.

Προσοχή γιατί ο χειρισμός αυτός κρύβει κινδύνους. Εάν εκτιμήσουμε λάθος και τοποθετήσουμε νωρίς το πάτωμα, κινδυνεύει ο γόνος που ανεβάσαμε να κρυώσει έχοντας δυσάρεστα αποτελέσματα. Κρίνοντας απο τις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον και την δυναμική του μελισσιού θα αποφασίσουμε την χρονική στιγμή που θα προσθέσουμε το πάτωμα. 


Το τέχνασμα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο μελισσοκόμος κατα τον Jean-Prost για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι ανάμεσα απο την κυψέλη (1) και το πάτωμα (2) να τοποθετήσουμε 3-4 φύλλα εφημερίδας την άνοιξη, 2 το καλοκαίρι. εικόνα.2Όταν έχουμε καιρό συνεχώς μεταβαλλόμενο μπορεί να δυσκολευτούμε στην τοποθέτηση δεύτερου πατώματος ειδικά αν έχουμε κρύες νύχτες καλό θα ήταν να μην ανεβάζουμε δύο πλαίσια με γόνο.

Στην εφημερίδα θα κάνουμε κάνουμε μια σχισμή για να διευκολύνουμε τις μέλισσες να ανέβουν όταν αυτές το αποφασίσουν. Έτσι θα περιορίσουμε τις μέλισσες στην αρχική κυψέλη (1) χωρίς να χαλάσουμε την θερμοκρασία που διατηρούν.

Όταν ο καιρός σταθεροποιηθεί οι μέλισσες θα μασήσουν την εφημερίδα και θα ξεκινήσουν να γεμίζουν το επάνω πάτωμα.

 

Όταν έχουμε καλή θερμοκρασία μπορούμε να βάλουμε απευθείας το πάτωμα επάνω απο την αρχική μας κυψέλη. εικόνα 3. 

Η διάταξη των πλαισίων ποικίλει ανάλογα με το τι θέλουμε να επιτύχουμε. π.χ. για την ανθοφορία της πορτοκαλιάς χρησιμοποιούνται φύλα κηρήθρας εναλλάξ δηλαδή ένα πλαίσιο χτισμένο – ένα άχτιστο.

Σε περιόδους καλής νεκταροέκκρισης οι μέλισσες μπορούν να γεμίσουν το πάτωμα σε μία με μιάμιση εβδομάδα! Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε και 3ο πάτωμα κατευθείαν επάνω στο δεύτερο ή ανάμεσα.

 

 Πηγή: MelissokomiaNet.gr


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال