Τα πλεονεκτήματα των "μεγάλων" μελισσιών

 


Τα πλεονεκτήματα των "μεγάλων" μελισσιών


Σήμερα θα περιγράψουμε τα πλεονεκτήματα των τρίτων πατωμάτων και των μεγάλων μελισσιών, ως προς τις παραγωγές μελιού.Για να μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα το σημερινό θέμα μας, σας φτιάξαμε ένα σχεδιάγραμμα, σχετικό με αυτό που έχει ο μεγάλος Prost στο βιβλίο του. Αυτό που δείχνει λοιπόν το σχεδιάγραμμα αυτό είναι ακριβώς εκείνο που πρέπει να κατανοήσουμε και που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας.

Ακούστε λοιπόν.

Στο παράδειγμα μας έχουμε τρία μελισσάκια.
Ένα μονό.
Ένα διπλό.
Κι ένα τριπλό.


Παίρνω αυτά τα παραδείγματα γιατί έχω φίλους που επιμένουν να έχουν 700 μελίσσια, έστω κι αν αυτά τους μένουν μονά.Μας συμφέρει όμως λέτε κάτι τέτοιο;Ή μήπως μας συμφέρει να έχουμε τα μισά, αλλά πολύ πιο δυνατά μελίσσια;

Ας δούμε λοιπόν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα 10αρι μελίσσι θα έχει πχ 6 πλαίσια γόνο.Θα έχει 8 πλαίσια πληθυσμό εργατριών εσωτερικής απασχόλησης (τροφοί).Και θα έχει και 2 πλαίσια εργατριών, συλλέκτριες, εξωτερικής απασχόλησης δηλαδή.

Όπως καταλαβαίνετε από τα νούμερα αυτά, και από το σχεδιάγραμμα, ο κύριος όγκος του πληθυσμού θα είναι μέσα στην κυψέλη, και αυτές οι λίγες συλλέκτριες, μόλις το 20% του πληθυσμού που βγαίνουν έξω και μαζεύουν προμήθειες, μόλις και μετά βίας φτάνουν για να θρέψουν τον γόνο και τον υπόλοιπο πληθυσμό με τις προμήθειες που κουβαλάνε στην κυψέλη.

Αυτό το μελίσσι μπορεί να μας δώσει έως 5 κιλά μέλι σε μια καλή ανθοφορία σε κάθε τρύγο.

Πάμε να δούμε τώρα το διώροφο μελίσσι.Το διώροφο μελίσσι λοιπόν έχει 8 πλαίσια γόνο περίπου.
Έχει 10 πλαίσια εργάτριες εσωτερικής απασχόλησης (τροφοί).Και έχει και άλλα 10 πλαίσια εργάτριες συλλέκτριες, δηλαδή εξωτερικής απασχόλησης.


Όπως είναι φανερό λοιπόν το διπλό μελίσσι είναι πολύ παραγωγικότερο αφού έχει το 50% του πληθυσμού του σε συλλέκτριες.Αυτές θα βγουν και θα μαζέψουν μεγάλες ποσότητες προμηθειών, που θα φτάσουν για τις ανάγκες του γόνου και του πληθυσμού και θα περισσέψουν και για τον μελισσοκόμο.Αυτό το μελίσσι μπορεί να μας δώσει έως και 15 κιλά μελιού σε μια καλή ανθοφορία σε κάθε τρύγο.

Ας δούμε τώρα και το τριπλό μελίσσι.Το τριπλό μελίσσι λοιπόν έχει 10 πλαίσια γόνο.Έχει 12 πλαίσια εργάτριες εσωτερικής απασχόλησης (τροφοί).Και έχει 18 πλαίσια εργάτριες συλλέκτριες ή εξωτερικής απασχόλησης.

Αυτό το μελίσσι συνάδελφοι είναι μια εργατική μηχανή συλλογής μελιού.Έχει περίπου το 70% των εργατριών του σε συλλέκτριες, και συγκριτικά με το νούμερο των συλλεκτριών έχει λίγα πλαίσια με γόνο για να θρέψει.Έτσι οι μεγάλες ποσότητες μελιού που θα έρθουν στην κυψέλη, θα πάνε κατά ένα μικρό τμήμα για την εκτροφή του γόνου ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους θα πάει στον μελισσοκόμο.Αυτό το μελίσσι μπορεί να μας δώσει έως και 35 κιλά μέλι σε καλή ανθοφορία ή μελιτοέκκριση σε κάθε τρύγο.

Ας συνοψίσουμε τώρα.

Αν υποθέσουμε ότι έχουμε 50 τριπλά μελίσσια σε μια καλή μελιτοέκκριση με 35 κιλά μέλι το κάθε ένα θα πάρουμε 1750 κιλά μέλι.Αυτά τα κιλά μελιού θα τα πάρουμε εάν έχουμε 117 διπλά μελίσσια με 15 κιλά μέλι το κάθε ένα.Και επίσης αυτά τα κιλά μελιού θα πάρουμε αν έχουμε 350 μονά μελίσσια με 5 κιλά μέλι το κάθε ένα.

Είναι λοιπόν φανερό το πλεονέκτημα των τριπλών μελισσιών, και πόσο δίκιο είχαν οι παλιοί μελισσοκόμοι όταν έλεγαν κάλιο είκοσι περιποιημένα παρά χίλια παρατημένα.

Άλλο πλεονέκτημα είναι η μείωση της πιθανότητας σμηνουργίας, αφού ένα μελίσσι που είναι άνετο χωρίς συνωστισμούς δεν σμηνουργεί.Στα μειονεκτήματα του είναι το βάρος του για την μεταφορά.Εκ πείρας σας λέω ότι δυο άτομα άνετα μπορούν να φορτώσουν και να ξεφορτώσουν τα τριώροφα μελίσσια.Σας έχουμε γράψει τρόπους να φτιάχνετε δυνατά τριώροφα μελίσσια.

Έχουμε μιλήσει για την αξία της ισοδυναμίας και της παραγωγικότητας.

Σας λέμε ακόμα ότι σε ένα μελισσοκομείο είναι δυνατόν να γίνουν το 50% των μελισσιών τριπλά και το υπόλοιπο 50% διπλά.Αυτό είναι το νούμερο που πρέπει να κυνηγάτε και να βάλετε ως στόχο.Και να είστε σίγουροι ότι όπως λέμε συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ γλυκό…

ΥΓ να σας πω τέλος ότι μετά τις 15 Μαΐου είναι λάθος να προσπαθείτε να δώσετε πάτωμα στα μελίσσια σας.

Είτε αυτό είναι δεύτερο είτε τρίτο.

Αυτό γιατί τότε σταματάει η ανάπτυξη του μελισσιού το οποίο σταθεροποιεί τον πληθυσμό του, ενώ από τον μήνα Ιούλιο αρχίζει η πτώση.
Έτσι λοιπόν τα όποια πατώματα και η τοποθέτηση τους πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 15-20 Μαΐου το πολύ.

1 Σχόλια

  1. καλησπέρα το 15 -20 Μάιο για ποια περιοχή της Ελλάδας είναι ? Η σελίδα που κάνατε είναι τέλεια συγκεντρωμένα μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال