Δεντρολίβανο

 


Δεντρολίβανο

Δεντρολίβανο (Rosmarinous officinalis) ή δενδρολίβανο ή ροσμαρίνος ή διοσμαρίνο.

Είναι ένα αειθαλές αυτοφυές μεσογειακό φυτό σε ύψος από 1,5 μέχρι 2 μέτρα, που ευδοκιμεί στα ζεστά κλίματα και ιδιαίτερα κοντά στη θάλασσα. Αγαπά τα προσήλια και παραθαλάσσια μέρη που έχουν άγονο, αμμώδες ή πετρώδες έδαφος. Καλλιεργείται πολύ εύκολα και σε γόνιμα εδάφη, με τη διαφορά ότι χάνει το τόσο έντονο άρωμα του.

Το δεντρολίβανο έχει πολύ καλό ριζικό σύστημα γιαυτό και αντέχει στην ξηρασία.Αντέχει και σε θερμοκρασίες κάτω από 0°C. Οι παρατεταμένοι παγετοί μπορεί να βλάψουν το υπέργειο τμήμα του ανεπανόρθωτα, όμως και σ αυτή τη περίπτωση μπορεί να ξαναβλαστήσει από τη βάση του.Γενικά είναι ένας πολύ ανθεκτικός θάμνος.

Που χρησιμοποιούμε το δεντρολίβανο;
Οι τρυφεροί του βλαστοί με τα αρωματικά φύλλα χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον στη μαγειρική. Για να μην εξασθενίσουμε το φυτό φροντίζουμε να κόβουμε μόνο νέους τρυφερούς πράσινους βλαστούς χωρίς να πληγώνουμε το ξυλοποιημένο τμήμα του.Στο νερό έβραζαν δεντρολιβανο και μ αυτό λούζονταν για υγιή μαλλιά που δεν πέφτουν.
Λέγεται ότι βοηθάει στη μνήμη, όμως σ αυτό τα πρωτεία έχει ο βασιλικός.Πάντως ένα τσαγάκι το Χειμώνα σίγουρα δεν κάνει κακό.

Το δεντρολιβανο ανθίζει όλο το χρόνο εάν και εφόσον βγάζει νέους βλαστούς. Συνήθως ανθίζει από το Φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές και σταματά στα τέλη της Άνοιξης, Το Καλοκαίρι σταματά η ανθοφορία του, αφού δεν βγάζει νέους βλαστούς λόγω της ξηρασίας. Αν όμως έχουμε καλές βροχές συνεχίζει και το καλοκαίρι η ανθοφορία του όπως φαίνεται και στη παρακάτω φωτογραφία.Το δεντρολίβανο είναι ένα άριστο μελισσοκομικό φυτό και δίνει αρκετό νέκταρ.Οι μέλισσες το επισκέπτονται και παίρνουν το νέκταρ, παίρνουν όμως και γύρη (κρεμ χρώμα) σε μικρές ποσότητες τις πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι.

Πως πολλαπλασιάζεται το δεντρολίβανο;
Με σπόρο και μοσχεύματα.Η επιτυχία με μοσχεύματα ξεπερνά το 95% και είναι ο πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού.Παίρνουμε ένα οποιοδήποτε κλαδί μικρό ή μεγάλο και καθαρίζουμε τα φύλλα στο τμήμα που θα μπει στη γη. Ακόμη και το Καλοκαίρι η επιτυχία είναι μεγάλη αν κρατάμε το χώμα υγρό με συχνά ποτίσματα. Το δεντρολίβανο είναι το φυτό που πολλαπλασιάζεται πιο εύκολα απ όλα τ άλλα.Αν θέλουμε να νιώσουμε τη χαρά ότι κάτι προσφέραμε στη φύση, το δεντρολίβανο είναι το κατάλληλο φυτό


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال