Πως δυναμώνουμε τα μελίσσια σε δύσκολες περιόδους

 


Πως δυναμώνουμε τα μελίσσια σε δύσκολες περιόδους

Πως βοηθάμε τα μελίσσια στα δύσκολα.Σε 200 γρ νερό διαλύουμε 50 γρ.(μια κουταλιά της σούπας γεμάτη)  μέλι, κατά προτίμηση σουσούρα.

Ή σε 3 με 4 λίτρα νερό διαλύουμε 1 κιλό μέλι. και δίνουμε 200 γρ σε κάθε μελίσσι.
Δηλαδή με 1 κιλό μέλι βοηθάμε 20 με 25 μελίσσια.

Αν φοβόμαστε λεηλασία, το ρίχνουμε στο πρώτο πλαίσιο που δεν το πατάνε καλά οι μέλισσες.Κρατάμε το πλαίσιο σε οριζόντια θέση και στάζουμε το υγρό στα άδεια κελιά, το στρέφουμε ελαφρά μέχρι να εισχωρήσει καλά σ αυτά, ώστε να μη στάζει και το βάζουμε στη θέση του.Το επαναλαμβάνουμε κάθε 2 μέρες.Συνήθως η τρίτη φορά δεν χρειάζεται γιατί τα αποτελέσματα φαίνονται γρήγορα!

Μια πρόσφατη Ιστορία.

Πέρυσι άφησα ένα μελίσσι στον Υμηττό για να δω τη συμπεριφορά του όλο το χρόνο.Μέχρι το Ιούνιο πήγαινε καλά, σφράγισε και 8 πλαίσια με θυμάρι και ευκάλυπτο. Πήρα τα 5 και του άφησα τα άλλα 3, γιατί δεν ήταν εύκολο να κατέβω σύντομα.Μετά από 2,5 μήνες που το είδα ήταν αποδιοργανωμένο και είχε συμπεριφορά ορφανού, βασιλοκελιά δεν είδα, αλλά ούτε και τη μάνα. Το βλέπω πάλι πιο προσεκτικά, να και η βασίλισσα να τρέχει εδώ κι εκεί!Επειδή πάντα φυλάω σουσουρίσιο μέλι για τα δύσκολα, έκανα το παραπάνω σιρόπι και το έδωσα.Την επομένη άρχισαν κάποιες μέλισσες να φέρνουν γύρη.Που τη βρήκαν;  κρανίου τόπος έξω.Μετά από 2 μέρες επανέλαβα την ίδια συνταγή.Την επομενη μέρα η γύρη ερχόταν σε ποσότητες (Βοήθησε και μια βροχούλα το προηγούμενο βράδυ), Ανοίγω λοιπόν και βλέπω ένα δυνατό και νοικοκυρεμένο μελίσσι με τη μάνα να γεννά κανονικά. Ανάσταση!Τρίτη φορά δεν χρειάστηκε. Μη μαθαίνουν στα εύκολα!

Και μία πιο παλιά Ιστορία.
Ο πατέρας είχε τα Μελίσσια στο Λαχανά (Ριζανά) τη δεκαετία 60.Έριξε τέτοιο χαλάζι που δεν έμεινε τίποτα, όχι μόνο άνθη.Που να τα μεταφέρω σκέφθηκε.Κατέβηκε στο χωριό, πήρε σουσουρίσιο μέλι και τα τάισε.Ε, μετά από λίγες μέρες που άρχισαν πάλι τα φυτά να ανθίζουν (ήταν και καλά βρεγμένη η γη)  έκανε ίσως το καλύτερο τρύγο της ζωής του!


Ο στόχος μου είναι να δίνω στα μελίσσια νέκταρ.Δεν γνωρίζω ακριβώς πόσα γραμμάρια νέκταρ σουσούρα μας δίνει 1 γρ. μέλι.Πιθανολογώ ότι τα 4 με 5 γρ. νέκταρ δίνουν 1 γρ. μέλι γι αυτό κάνω και αυτή την αναλογία.Αν κάποιος γνωρίζει ευπρόσδεκτη η παρατήρηση.


"Το μέλι κάνει τη μέλισσα κι η μέλισσα το μέλι"

Πηγη http://katileme.blogspot.com/


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال