Πρόγραμμα Βασιλοτροφίας
1η ημέρα:
Προετοιμασία μελισσιών ΕΝΑΡΞΗΣ και ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ.
ΜΕΛΙΣΣΙ ΕΝΑΡΞΗΣ:
Αφαιρείται η βασίλισσα και ο ανοιχτός (ασφράγιστος) γόνος του,ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟΥ, ΝΕΑΡΟΥ ΓΟΝΟΥ, μήπως και λιποτακτήσει το μελίσσι.Όμως αυτό το πλαίσιο το τοποθετούμε στο κέντρο του μελισσιού και θα αφαιρεθεί την επόμενη μέρα για να τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση η βέργα με τα εμβολιασμένα κελιά. Τροφοδοτούμε με σιρόπι. Η βασίλισσα που αφαιρέθηκε κλείνεται σε κλουβάκι προστασίας και φιλοξενείται σε γειτονικό μελίσσι. Αλλά κάνουμε και αναδιάταξη στα πλαίσια του μελισσιού,με σειρά :
1ο πλαίσιο: τροφοδότης
2ο πλαίσιο: σφραγισμένος γόνος
3ο πλαίσιο: σφραγισμένος γόνος
4ο πλαίσιο: εμβολιασμένα κελιά
5ο πλαίσιο: μελογύρη
6ο πλαίσιο: εμβ0λιασμένα κελιά
7ο πλαίσιο: σφραγισμένος γόνος
8ο πλαίσιο: σφραγισμένος γόνος και
9ο πλαίσιο: μελογύρη.
ΜΕΛΙΣΣΙ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ (2όροφο):
Βρίσκεται η βασίλισσα και περιορίζεται στον κάτω όροφο τοποθετώντας από πάνω του βασιλικό διάφραγμα (εμπορίου), για τη συγκράτηση της βασίλισσας κάτω, αλλά δυνατότητας περάσματος των μελισσών (μερικοί νέοι δεν το γνωρίζουν). Στη συνέχεια, στον πάνω όροφο αναδιατάσσουμε τα πλαίσια, με την εξής σειρά:
1ο πλαίσιο: τροφοδότης
2ο πλαίσιο: σφραγισμένος ή εκκολαπτόμενος γόνος
3ο πλαίσιο: σφραγισμένα ή σχεδόν σφραγισμένα κελιά
4ο πλαίσιο: νεαρός ανοιχτός γόνος
5ο πλαίσιο: αρχινισμένα βασιλικά κελιά
6ο πλαίσιο: μελόγυρη
7ο πλαίσιο: ανοιχτός γόνος
8ο πλαίσιο: σφραγισμένα βασιλικά κελιά και
9ο πλαίσιο: εκκολαπτόμενος γόνος
2η ημέρα:
Εμβολιασμός και τοποθέτηση των εμβολιασμένων κελιών (60-90) στο μελίσσι έναρξης. Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟ ΣΚΙΑ, για την αποφυγή της επικίνδυνης υπέρυθρης ακτινοβολίας.
3η ημέρα:
α) μεταφορά των πιασμένων βασιλικών κελιών στα μελίσσια αποπεράτωσης 10–15 κελιά στο καθένα
β)επαναφορά( μέσα σε κλουβί) της βασίλισσας που είχαμε αφαιρέσει από το μελίσσι έναρξης και ο ρόλος αυτού του μελισσιού έχει τελειώσει, αλλά πρέπει σε 2 μέρες να ελευθερώσουμε τη βασίλισσα αυτή, εκτός και είχαμε προβλέψει χρήση σφιχτού ζαχαροζύμαρου για το κλείσιμο του κλουβιού της.
9η ημέρα:
Προετοιμασία των κυψελιδίων σύζευξης: Παίρνουμε μέλισσες από τα τα πιο δυνατά και τις βάζουμε σε κυψελίδια σύζευξης. Στο καθένα πάνω από 1500 μέλισσες, με μέτρο 1 πλαίσιο = 1750 μέλισσες. Στην Ελλάδα με τα συνήθη τριπλοκυψελίδια χρειάζονται 1 πλαίσιο με γόνο και άλλο 1 με μελογύρη. Αλλά δίνουμε και τροφοδότηση με σιρόπι ή ζαχαροζύμαρο.
11 ημέρα:
Σε κάθε κυψελίδιο σύζευξης και σε μία από τις 2 κηρήθρες του προσαρμόζουμε ένα ώριμο βασιλοκέλι, με ασφαλή στερέωση,κάπως σαν καρφίτσωμά του, χωρίς βλάβη της βασίλισσας που είναι μέσα ( θα προσθέταμε και άλλο καλύτερο τρόπο ,για ασφαλή στερέωση του κελιού και προστασίας του από ενδεχόμενη μη αποδοχή του : Από το ρολό του αλουμινόφυλλου της κουζίνας κόβουμε και έχουμε πάντα μαζί μας για το μελισσοκομείο τεμάχια 15×15 πόντους για ώρα ανάγκης. Όταν πρέπει να κάνουμε εισαγωγή βασίλισσας το περιτυλίγουμε σε σχήμα κώνου (χωνιού), με αρκετό άνοιγμα πάνω ώστε να χωρέσει το κελί και κάτω η μύτη του να χωρέσει άνετα τη μύτη του κελιού έτσι που η πλεγμένη μύτη του κελιού να μην εμποδίζει την έξοδο της βασίλισσας. Τοποθετούμε επιδέξια το κελί μέσα στο χωνί του και συμπιέζοντάς με την παλάμη μας ελαφρά ώστε το περιτύλιγμα απλά να εφάπτεται με το κελί και το πίσω περίσσευμα του αλουμινίου το αναδιπλώνουμε χωρίς κανένα κίνδυνο και μέσα από αυτό μπορούμε να κάνουμε στερέωση στην κηρήθρα τρυπώντας το με ένα λεπτό και σκληρό ξυλάκι). Ξεπερνώντας την αναλυτική, αλλά χρήσιμη παρένθεση επισημαίνουμε ότι η βασίλισσα θα βγεί από το κελί της σε 2 ημέρες.
13η-14η ημέρα:
Έλεγχος αν εκκολάφθηκε η νέα βασίλισσα, αλλά με μεγάλη προσοχή, χωρίς κάπνισμα, γιατί αν διαταραχθούν οι μέλισσες συνήθως θανατώνουν τη βασίλισσα, Ελέγχουμε μόνο αν άνοιξε κανονικά το βασιλοκέλι. Πολλές φορές κρύβεται προσκολλημένη στο καπάκι ή στα τοιχώματα της κυψέλης. Μην ψάχνουμε άλλο.
25η ημέρα:
Ελέγχεται η ωοτοκία της βασίλισσας. Πρέπει να βρούμε σφραγισμένο γόνο. Μπορούμε να την εισάγουμε σε άλλο μελίσσι. Η βασίλισσα μαρκάρεται με το χρώμα της χρονιάς. Η βελτίωση της φυλής-ράτσας είναι έργο των ειδικών και στη χώρα μας δεν έχει αναλάβει κανείς αυτό το έργο. Επομένως ο μελισσοκόμος είναι υποχρεωμένος να επιλέγει το άριστο μελισσοκομικό υλικό από το μελισσοκομείο του για την παραγωγή άριστων βασιλισσών.
Καλή επιτυχία και παραγωγή.