Εξισορρόπηση της δυναμικότητας των μελισσιών
Την εποχή αυτή ο μελισσοκόμος θα πρέπει να αποφασίσει εαν θα εξισορροπήσει τα μελίσσια του ωστε να ξεκινήσουν ολα απο το ίδιο σημείο και εφαρμόζοντας ενιαίους χειρισμούς.Παρακάτω παραθέτω τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της εξισορρόπησης καθώς και τα αντίστοιχα της αυτόνομης ανάπτυξης δηλαδή της μη εξισορρόπησης.
Εξισορρόπηση
Πλεονεκτήματα
- Δίνεται η ευκαιρλια ανάπτυξης σε μελίσσια τα οποία έμειναν πίσω οχι εξαιτίας δικού τους προβλήματος αλλά κάποιου λάθους του μελισσοκόμου.
- Δίνεται βοήθεια ανάπτυξης σε παραφυάδες,νεα μελίσσια
- Μειώνεται ο χρόνος εργασίας του μελισσοκόμου καθώς σε κάθε επιθεώρηση γίνεται μόνο μια εργασία η ιδια σε ολα τα μελίσσια
- Διευκολύνει τον μελισσοκόμο που κάνει βασιλοτροφία το φθινόπωρο να ξεχωρίσει τις καλές βασίλισσες
Μειονεκτήματα
- Τα προβληματικά μελίσσια κρύβονται και συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα καθ'ολη τη μελισσοκομικη χρονια
- Περιορίζεται η δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών συστημάτων εκμετάλλευσης.
Αυτόνομη ανάπτυξη
Πλεονεκτήματα
- Ξεχωρίζουν γρήγορα τα προβληματικά μελίσσια χωρίς να χαθεί χρόνος και χρήμα
- Δίνεται η δυνατότητα να εφαρμοσθούν διαφορετικά συστήματα εκμετάλλευσης ομαδοποιώντας τα μελίσσια,πχ ομάδα παραγωγής βασιλικού πολτού,ομάδα παραγωγής μελιού κ.α
Μειονεκτήματα
- Το χαρτί και το μολύβι γίνονται απαραίτητα,αφου σε κάθε επιθεώρηση ο μελισσοκόμος πρέπει να κάνει πολλές και διαφορετικές επεμβάσεις
- Ο κίνδυνος λεηλασιών και μεταφοράς ασθενειών δεν είναι αμελητέος.
Η απόφαση ειναι του μελισοκόμου ανάλογα με τις ανάγκες ,τις δυνατότητες,την εμπειρία και τα μέσα που διαθέτει.
πηγη- Σ.Γούναρη -ΕΘΙΑΓΕ-Συστήματα εντατικής εκμετάλλευσης των μελισσών