Μελίσσι με ένα πλαίσιο πλυθησμό. Και τώρα τι κάνουμε;

 


Μελίσσι με ένα πλαίσιο πλυθησμό. Και τώρα τι κάνουμε;


Πως μπορούμε να σώσουμε ένα μελίσσι του ενός πλαισίου; Αξίζει ο κόπος η μήπως να το τινάξουμε μέσα στο μελισσοκομείο για να τελειώνει η υπόθεση; Η εμπειρία του παλιού μελισσοκόμου είναι το σημαντικότερο πράγμα σε τέτοιες υποθέσεις. Και ξέρετε γιατί το τονίζουμε αυτό; Διότι μερικές φορές αξίζει να σώσουμε ακόμα και τα μικρότερα μελίσσια, και ο τρόπος είναι πολύ εύκολος. Υπάρχουν όμως και μερικές φορές, όπου άρρωστα μελίσσια με λίγο πλυθησμό, χάνονται πολύ γρήγορα. Μου είχε πεί ένας πολύ έμπειρος μελισσοκόμος ότι "στα μέρη μας έχω ξεχειμωνιάσει πολλές φορές μελίσσια του 1 πλαισίου. Όμως αν έχει βαρρόα ή νοζεμίαση δεν πρόκειται να επιβιώσει". Η νοζεμίαση ρίχνει πολύ γρήγορα το πλυθησμό, και τα μελίσσια πεθαίνουν.

Φυσικά μπορούμε να καταλάβουμε ότι μελίσσι του 1 πλαίσιου δεν νοείτε να επιβιώσει στη Βόρεια Ελλάδα, που ο χειμώνας είναι τόσο μακρύς. Καθώς όμως προχωράμε προς τα Νότια, τότε επιβιώνουν ακόμα και μελίσσια με πολύ λίγο πλυθησμό. Όταν δούμε ένα μελίσσι που έχει μπόλικο πλυθησμό σε 1 πλαίσιο, τότε μπορούμε με λίγη extra βοήθεια να το δυναμώσουμε. Το χειμώνα λόγω χαμηλών θερμοκρασιών η συνεννώσεις δεν γίνονται εύκολα. Ένας καλός και αποτελεσματικός τρόπος είναι το τίναγμα ενός πλαισίου με μέλισσες απο ένα δυνατό μελίσσι, μπροστά στην είσοδο του αδύνατου. Δηλαδή ενίσχυση με 1 πλαίσιο πλυθησμό απο ένα δυνατό μελίσσι στο αδύνατο.
Για να εφαρμόσουμε οποιαδήποτε χειρισμό χρειαζόμαστε καλό ήλιο, και να έχει οπωσδήποτε πάνω απο 12 βαθμούς. Αν κάνει κρύο ψύχρα, αν τινάξουμε τις μέλισσες μπροστά στην είσοδο θα παγώσουν επι τόπου. Ενώ αν έχει καλή θερμοκρασία, ένα ποσοστό γύρω στο 60-70% θα μπεί μέσα στη κυψέλη, και το αδύναμο μελισσάκι μας θα πάρει αρκετή δύναμη. Επίσης προσέχουμε το πλαίσιο που θα τινάξουμε να μην έχει τη βασίλισσα, μεγάλη προσοχή σε αυτό το κομμάτι, σε ξεγονιασμένα μελίσσια η βασίλισσα βρίσκετε συνήθως στο κέντρο.

Εγώ προσωπικά κάνω έναν άλλο τρόπο για συνένωση και ενίσχυση αδύνατων μελισσιών. Παίρνω το πλαίσιο απο το αδύναμο μελίσσι, βάζω ένα κομμάτι φελιζόλ dow ανάμεσα, και ακριβώς μετά το πλαίσιο απο το δυνατό μελίσσι. Ουσιαστικά έχουμε κάνει ένα "σάντουιτσ" με δύο διαφορετικά μελίσσια του 1 πλαισίου, με χώρισμα ένα κομμάτι φελιζόλ. Βάζουμε το κηρόπανο κανονικά και το αφήνουμε. Οι μέλισσες σε λίγες ώρες θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν βασίλισσα, και θα μετακομίσουν σιγά σιγά, μια μια στην πλευρά του άλλου μελισσιού. Το διαχωριστικό DOW φελιζόλ, επιτρέπει να περνάνε λίγες λίγες οι μέλισσες. Μα θα με ρωτήσει κάποιος πως περνάνε οι μέλισσες απο τη μια μεριά στην άλλη; Μα φυσικά απο τη μεριά της εισόδου. Θα έχετε παρατηρήσει ότι εκεί έχει κενό. Αλλά φυσικά και απο το πάνω μέρος εφόσον δεν τοποθετοπύμε το κηρόπανο. Η μέθοδος είναι εγγυημένη και έχει αποτέλεσμα τώρα το Χειμώνα. Εγώ αποφεύω τα τσίπουρα και τα αρώματα, προτιμώ τέτοιες μεθόδους για τα μελίσσια μου.

Επίσης για να σωθεί ένα μικρό και αδύνατο μελίσσι πρέπει να έχει τροφή, και αν έχουμε οικονομική δυνατότητα να αγοράσουμε και γυρεόπιτα απο μια καλή εταιρία. Θέλουμε το μικρό μελίσσι μας να κάνει γόνο και να σταματήσει η μείωση του πλυθησμού. Σε λίγο καιρό με τις θερμοκρασίες να σπάνε το κρύο, θα έχουμε καλύτερες συνθήκες και τα μελίσσια θα αρχήσουν και πάλι αργά και προοδικά την ανάπτυξη τους, μέχρι να φτάσουν τον Μάρτιο όπου και είμαστε πλέον σίγουροι για τις χειμωνιάτικες απώλειες!

Πηγη https://www.orinimelissa.com/
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال