Δεκέμβριος στα Μελίσσια
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ:
Οι μέλισσες είναι ευτυχισμένες μέσα στην κυψέλη και σχηματίζουν «μελισσόσφαιρα» τις οποίες θα τις κρατά ζεστές έχοντας τρυφερές αναμνήσεις για το πόσο καλά τις φροντίσαμε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σεζόν. Θα αφήσουν την κυψέλη τους μόνο τις θερμές, ηλιόλουστες ημέρες για πτήσεις καθαριότητας. Οι μέλισσες που θα πεθάνουν από φυσικά αίτια θα συσσωρευτούν πίσω στην πόρτα της κυψέλης ή μπροστά από την κυψέλη εάν οι υπόλοιπες μέλισσες καταφέρουν να τις βγάλουν έξω.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ:
Ήδη από τα τέλη του προηγούμενου μήνα ο μελισσοκόμος πρέπει να έχει διαλέξει την περιοχή όπου θα ξεχειμωνιάζουν τα μελίσσια του με πρόβλεψη αφ’ ενός την προστασία τους από τους ψυχρούς ανέμους και την υπερβολική υγρασία, αφ’ ετέρου την ύπαρξη ανθοφοριών κατάλληλων να προσφέρουν γύρη κυρίως αλλά και νέκταρ στις ηλιόλουστες μέρες και ώρες του Δεκεμβρίου. Εάν από την εμπειρία του ο μελισσοκόμος έχει διαπιστώσει ότι κάθε χρόνο παρουσιάζονται σοβαρές απώλειες στα σμήνη του από τη νοζεμίαση, συνιστάται να αλλάζει τοποθεσία και να προτιμήσει περιοχές με καλύτερο αερισμό και λιγότερη υγρασία. Αυτός είναι και ένας τρόπος στην Βιολογική Μελισσοκομία αντιμετώπισης της νοζεμίασης.
Ανάλογα πάντα με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες, την περίοδο αυτή το μελίσσι «ξεγονεύει» και είναι η κατάλληλη εποχή για θεραπεία ενάντια στη βαρρόα. Στη Βιολογική Μελισσοκομία ο πιο συμφέρον και εύκολος τρόπος είναι η ενστάλαξη με οξαλικό. Είναι νωρίς ακόμη να ανησυχήσουμε για την ύπαρξη αποθεμάτων μελιού. Χαλαρώστε και παραγγείλετε τον εξοπλισμό σας για του χρόνου ώστε να τον έχετε έτοιμο.
Σκεφτείτε την τυχόν επέκταση του Μελισσοκομείου σας.
Tags
Εποχιακοί Χειρισμοί