Τι είναι το Μπλε Κρασί;


 Τι είναι το Μπλε Κρασί;

Υπάρχει κόκκινο κρασί, λευκό κρασί, ακόμα και ροζέ κρασί. Τώρα, όμως, χάρη σε έξι νεαρούς Ισπανούς επιχειρηματίες, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων και του AZTI Tecnalia (το τμήμα έρευνας τροφίμων της βασκικής κυβέρνησης), το μπλε κρασί, που στοχεύει σε νεαρούς πότες, είναι έτοιμο να χτυπήσει τις ευρωπαϊκές αγορές.

Δημιουργήθηκε από τους Iñigo Alday, Imanol López, Jen Besga, Gorka Maiztegi, Aritz López, και Taig Mac Marthy  στην περιοχή των Βάσκων της Ισπανίας. Το Gik όπως ονομάζεται, το οποίο κατατάσσεται στην κατηγορία των δροσερών, γλυκών λευκών κρασιών, είναι κατασκευασμένο από ένα άγνωστο μείγμα λευκών και κόκκινων σταφυλιών που κατά κύριο λόγο προέρχονται από αμπελώνες στην La Rioja, στην Zaragoza, στην León (όλα βρίσκονται περίπου τρεις ώρες βόρεια της Μαδρίτης), και στην Castilla-La Mancha (περίπου δύο ώρες νότια της Μαδρίτης).

Το μείγμα αυτό περιέχει 11,5% αλκοόλ και η απόχρωση του είναι νέον μπλε λόγω της ανθοκυανίνης (μια χρωστική ουσία που βρίσκεται στο δέρμα των σταφυλιών) και της indigo (χρωστική ουσία που εξάγεται από το φυτό tinctoria Isatis). Σε αυτό επίσης προστίθεται και μια μη-θερμιδική γλυκαντική ουσία. Ένα μπουκάλι των 750ml έχει λιανική τιμή περίπου 10-11 δολάρια.

Μετά από δύο χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, το Gik λανσαρίστηκε το περασμένο έτος στην Ισπανία με την πώληση του να γίνεται αρχικά μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας. Αλλά μέσα στο επόμενο δίμηνο, το Gik επεκτάθηκε με λιανικές πωλήσεις στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Και μετά από αυτό, οι ιδρυτές του προσβλέπουν στις Η.Π.Α.

Ο συνιδρυτής Aritz López εξηγεί ότι ούτε ο ίδιος ούτε οι συνεργάτες του είχαν προηγούμενη εμπειρία στην οινοποίηση, αλλά ''ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι πραγματικά καινοτόμο.'' Η ομάδα συλλογικά αισθάνθηκε ότι από την βιομηχανία οίνου της Ισπανίας ''έλειπε μια μικρή επανάσταση.'' Και συνεχίζει, ''Εμείς μεγαλώσαμε σε μια χώρα με ισχυρή κουλτούρα κρασιού, αλλά η οινοποιία ήταν πάντα μια δουλειά για ειδήμονες. Έτσι σκεφτήκαμε το πώς θα φτιάξουμε ένα κρασί από πραγματικούς ανθρώπους που να προορίζεται για πραγματικούς ανθρώπους, και όχι ένα κρασί από ειδικούς προορισμένο για ψευτογνώστες''.


Η έμπνευση για το μπλε χρώμα ήρθε από το  Blue Ocean Strategy, ένα βιβλίο που γράφτηκε από τον W. Chan Kim, έναν σύμβουλο επιχειρήσεων, γεννημένο στην Κορέα.  ''Το βιβλίο μιλάει για κόκκινους ωκεανούς, που συμβολίζει τις αγορές που είναι κορεσμένες από ειδικούς (καρχαρίες), οι οποίοι αγωνίζονται για τις ίδιες μεταβλητές και για τη μείωση του αριθμού των πελατών (ψάρια) καταλήγοντας έτσι το νερό να γίνεται κόκκινο. Αναφέρει επίσης πώς είναι απαραίτητο να αντιστραφεί αυτό, μέσω της καινοτομίας και της δημιουργίας νέων μεταβλητών, πίσω στο μπλε. Έτσι, μας φάνηκε πολύ ποιητικό το να μετατρέψουμε ένα παραδοσιακό κόκκινο ποτό σε μπλε,'' ισχυρίζεται ο López.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μπλε αντιπροσωπεύει επίσης  ''την κίνηση, την καινοτομία, την ρευστότητα, την αλλαγή, και το άπειρο.'' Σε γενικές γραμμές, ο ίδιος και οι συνεργάτες του επιδιώκουν την πρόσβαση σε μια νέα γενιά καταναλωτών που αναζητούν μια μοναδική εμπειρία κρασιού. Ενώ πολλά οινοποιεία παρέχουν τεχνολογικές πληροφορίες (έναν κατάλογο με λεπτομέρειες για τις ποικιλίες, σημειώσεις γευσιγνωσίας και ιδιαιτερότητες του αμπελώνα) συνοδευτικά με τα μπουκάλια, οι ιδρυτές του Gik προσανατολίστηκαν προς μια άλλη κατεύθυνση. Στην ιστοσελίδα τους, εξηγούν την έλλειψη φύλλου τεχνολογίας:

''Εμείς δεν πιστεύουμε σε κανόνες γευσιγνωσίας και δεν νομίζω ότι κανείς θα πρέπει να μελετήσει τη Βίβλο της οινολογίας για να απολαύσει ένα ποτήρι κρασί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάναμε ένα αντι-φύλλο τεχνολογίας.''

Προτεινόμενοι συνδυασμοί με το γλυκό μπλε κρασί είναι το σούσι, τα nachos με guacamole, η καρμπονάρα, και ο καπνιστός σολομός, συνοδευόμενοι από τις μουσικές των James Blake, Alt J και Minus the Bear.

Πηγή - krasia.gr.com


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال