Πως να πάρουμε 2 κιλά Βασιλικό πολτό από ένα μελίσσι

 


Πως να πάρουμε 2 κιλά Βασιλικό πολτό από ένα μελίσσι 


Βρισκόμαστε στο μελισσοκομείο μας την άνοιξη.

Τότε που τα μελίσσια μας έχουν πολλούς πληθυσμούς και γόνους.Επιλέγουμε 25 διώροφα δυνατά μελίσσια και κάνουμε την εξής κίνηση.Χρησιμοποιούμε διάφραγμα για να περιορίσουμε την βασίλισσα στον εμβρυοθάλαμο, και ανεβάζουμε πάνω όλους τους σφραγισμένους γόνους.Τους αφήνουμε μερικές ημέρες έως ότου στα πλαίσια αυτά να μην υπάρχει διαθέσιμο αυγό ή σκουλήκι, και να μην μπορούν να κάνουν βασσιλοκελί από εκεί οι μέλισσες.Μετά παίρνουμε μια άδεια κυψέλη, την στήνουμε κάπου βολικά στο μελισσοκομείο μας και αρχίζουμε να μεταφέρουμε γόνους σε αυτήν.

Παίρνουμε 1 πλαίσιο ψημένο γόνο από κάθε μια κυψέλη μαζί με τον πληθυσμό του και τον τοποθετούμε στη νέα κυψέλη δημιουργώντας μια μελισσοκομική ορφανή από βασίλισσα τριώροφη βόμβα με 25 πλαίσια πληθυσμό και γόνο.Τα μελίσσια που τους πήραμε από 1 πλαίσιο δεν θα έχουν απολύτως καμία επίπτωση την άνοιξη, αντιθέτως θα περιορίσει και την τάση τυχόν σμηνουργίας.Μετά από αυτό αν θέλουμε αφαιρούμε τα διαφράγματα.

Όσο για το νέο υπερσμήνος που φτιάξαμε;

Στην δημιουργία του δεν χρησιμοποιούμε ούτε μυρωδικά για την ένωση ούτε εφημερίδα, γιατί πρόκειται για νεαρές μέλισσες κυρίως που θα ενωθούν από 25 διαφορετικά μελίσσια, και οι τόσες φερομόνες θα δημιουργήσουν εξουδετέρωση ταυτότητας της μιας με την άλλη μέλισσα.

Αυτό το σμήνος είναι μια μηχανή παραγωγής μελισσοκομικού πολτού.Σε αυτό θα δώσουμε 5 πλαίσια με εμβολιασμένα βασιλοκελιά, δηλαδή συνολικά 600 βασιλοκελιά.Γι αυτό χρησιμοποιήσαμε 25 γόνους στην τριώροφη κυψέλη εξάλλου, για να υπάρχει χώρος να μπουν και τα 5 πλαίσια με τις βέργες.Και όπως είναι ένα μεγάλο ορφανό σμήνος με μέλισσες κυρίως παραμάνες και νεοεκκολαπτόμενες αρχίζουν να γεμίζουν με πολτό τα βασιλικά κελιά.Με πολύ πολτό όμως...

Στο σμήνος αυτό θα κάνουμε έναν εμβολιασμό κάθε τρεις ημέρες.Την τρίτη ημέρα θα συλλέγουμε τον πολτό και θα εμβολιάζουμαι ξανά.Συνολικά θα κάνουμε 7 εμβολιασμούς σε διάρκεια 21 ημερών.Θα παίρνουμε περίπου 300 γραμμάρια πολτό σε κάθε κύκλο, δηλαδή ίσως πάνω από 2 κιλά πολτό στις 21 ημέρες.

Στο τέλος του κύκλου χωρίζουμε το μελίσσι σε παραφυάδες δίνοντας του από 1 βασιλικό κελί ή έτοιμη βασίλισσα σε κλουβάκι.

Σε κάθε εμβολιασμό διεγείρουμε το σμήνος με 3 κιλά ιμβερτοποιημένο σιρόπι και γυρεόπιτα.
Χρησιμοποιούμε ιμβερτοποιημένο σιρόπι ώστε να μην περάσουν σάκχαρα στον βασιλικό πολτό, και γυρεόπιτα οπωσδήποτε με ελληνική γύρη, γιατί αν χρησιμοποιήσουμε γύρη ή γυρεόπιτα εισαγωγής υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο σε έλεγχο του βασιλικού μας πολτού να προκύψει ότι είναι εισαγόμενος, αφού θα ανιχνευτούν γυρεόκοκκοι σε αυτόν από φυτά που δεν έχουμε στην Ελλάδα. 

Εάν θέλουμε να συνεχίσουμε την διαδικασία τότε τοποθετούμε τα διαφράγματα σε άλλα 25 μελίσσια και δημιουργούμε καινούργιο υπερσμήνος κτλ.

Πηγη melissocosmos
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال