Πρωτοποριακή μέθοδος φυτοπροστασίας από τον Α. Σ. Ζαγοράς Πηλίου

 



Πρωτοποριακή μέθοδος φυτοπροστασίας από τον Α. Σ. Ζαγοράς Πηλίου


Μια πρωτοποριακή μέθοδος φυτοπροστασίας στην καλλιέργεια μήλων ξεκίνησε πειραματικά στην περιοχή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου. Όπως αναφέρει ο συνεταιρισμός σε ανακοίνωσή του, τοποθετήθηκαν 2 υπερσύγχρονες παγίδες σύλληψης εντόμων που προκαλούν φθορές στη μηλοκαλλιέργεια, οι οποίες διαθέτουν κάμερα που φωτογραφίζει τα έντομα που συλλαμβάνονται στη παγίδα.

Μέχρι τώρα ο συνεταιρισμός έχει τοποθετήσει παγίδες που ελέγχουν την ανάπτυξη πληθυσμών εντόμων σε όλες τις καλλιεργητικές περιοχές που βρίσκονται τα αγροκτήματα των μελών. Κύριος στόχος είναι η καρπόκαψα, ο βασικότερος εντομολογικός εχθρός των μήλων αλλά και άλλα λεπιδόπτερα έντομα. Οι παγίδες, με φερομόνη, προσελκύουν έντομα και έτσι το γεωτεχνικό τμήμα μας, κατά συνέπεια και οι παραγωγοί μας γνωρίζουν ακριβώς από τι πρέπει να προστατεύσουν τα μήλα, όπως και τα άλλα προϊόντα μας (αχλάδια, κάστανα, κεράσια, ακτινίδια).

Με τις νέες παγίδες δεν απαιτείται έλεγχος από κοντά. Όλο το υλικό από τις κάμερες αναρτάται σε cloud και ο έλεγχος της παγίδας μπορεί να γίνει εντονότερος σε πολύ λιγότερο χρόνο, αφού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι γεωπόνοι έχουν άμεση πρόσβαση στην εικόνα της παγίδας από τον υπολογιστή τους. Eντυπωσιακή είναι και η ενεργειακή τροφοδοσία της παγίδας αφού διεξάγεται με φωτοβολταϊκό που πραγματικά κρατιέται στη παλάμη του ενός χεριού.

Η πειραματική εφαρμογή διεξάγεται σε συνεργασία του Γεωτεχνικού Τμήματος με την εταιρεία Syngenta που εκπονεί αντίστοιχο πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο εξοπλισμός προέρχεται από την εταιρεία Tractor GPS και την παρακολούθηση του πειράματος από πλευράς του συνεταιρισμού θα κάνει ο γεωπόνος Παναγιώτης Γουβιώτης

Πηγή froutonea.gr

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال