Τα έντομα που είναι ωφέλιμο να έχουμε στον κήπο μα

 



Τα έντομα που είναι ωφέλιμο να έχουμε στον κήπο μα


Δεν είναι όλα τα έντομα που συναντάμε στον κήπο μας βλαβερά για τα φυτά μας. Πολλά από αυτά είναι όχι μόνο αβλαβή, αλλά και χρήσιμα. Τα ωφέλιμα έντομα που είναι σύμμαχοι μας υπερτερούν κατά πολύ των επιβλαβών εντόμων στις αυλές και στους κήπου μας.

Δείτε ποια είναι τα ωφέλιμα έντομα για τον κήπο μας, και πως μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε να έρθουν στην αυλή και στον κήπο μας.

Ωφέλιμα έντομα

Μέλισσες

Οι μέλισσες είναι φυσικοί επικονιαστές και επίσης φυσικοί παράγοντες καταπολέμησης των παρασίτων. Όλες οι μέλισσες συλλέγουν και τρέφονται με νέκταρ και γύρη, γεγονός που τις διακρίνει από τις σφήκες και τους κηφήνες. Καθώς ψάχνουν για τροφή, οι μέλισσες μεταφέρουν κόκκους με γύρη από λουλούδι σε λουλούδι και γονιμοποιούν τα άνθη. Παρ’ όλα αυτά η συχνή χρήση φυτοφαρμάκων έχει συμβάλει στην μεγάλη μείωση του πληθυσμού της.

Ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνετε τις μέλισσες να έρθουν είναι να έχετε κόκκινα λουλούδια ή λουλούδια με ρίγες στον κήπο σας. Σύμφωνα με έρευνες, αυτά τα λουλούδια έχουν πιο πολλές επισκέψεις από μέλισσες, απ’ ότι άλλων χρώματα λουλούδια. Αφήστε κάποιο γυμνό έδαφος διαθέσιμο για τις μέλισσες για να κάνουν τις φωλιές τους, και παρέχεται μια ρηχή πηγή νερού όπου θα μπορούν να πιουν.



Σφήκες

Στις σφήκες συγκαταλέγονται αρκετά είδη, με σημαντικό ρόλο στον βιολογικό έλεγχο των παρασίτων. Υπάρχουν οι κοινωνικές που ζουν σε μικρές ομάδες και οι μοναχικές. Οι κοινωνικές σφήκες, σχηματίζουν αποικίες και τρέφουν τις προνύμφες τους με ζωντανή λεία. Από τι μοναχικές, κάποιες φτιάχνουν τις φωλιές τους με λάσπη σε προστατευμένα σημεία και κάποιες εναποθέτουν τα αυγά τους σε άλλα έντομα, όπως οι βρωμούσες.

Οι σφήκες είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην εξισορρόπηση των ειδών στη φύση. Σχεδόν για κάθε είδος εντόμων, αντιστοιχεί ένα είδος σφήκας, που είναι αρπακτικό ή παράσιτο επάνω σε αυτό. Οι παρασιτικές σφήκες, όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται στο γεωργικό έλεγχο παρασίτων, δεδομένου ότι ασκούν μικρότερη αρνητική επίδραση στις καλλιέργειες.

Πασχαλίτσα

Η πασχαλίτσα είναι ίσως από τα πιο όμορφα έντομα που θα βρείτε στον κήπο σας. Βέβαια αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι η πασχαλίτσα είναι πολυφάγο σαρκοβόρο έντομο. Τρέφεται κυρίως με άλλα μικρότερα έντομα όπως η μελίγκρα, ή αλλιώς αφίδες, τα οποία είναι μικροσκοπικά έντομα που απομυζούν τους χυμούς από τα φύλλα, και μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρες καλλιέργειες. Για αυτόν το λόγο η πασχαλίτσα θεωρείται ένα από τα πιο ωφέλιμα έντομα.


Σκαθάρια

Τα περισσότερα σκαθάρια στην Ελλάδα, είναι ωφέλιμα έντομα για τον κήπο. Σχεδόν όλα τα σκαθάρια του εδάφους περνούν το χρόνο τους κάτω από φύλλα και άλλα υλικά στο έδαφος. Είναι εξαιρετικά χρήσιμα στη χώνεψη της κοπριάς και μεταφέρουν υπόγεια κομμάτια κοπριάς και σάπιων φυτών, εμπλουτίζοντας έτσι με πολύτιμα στοιχεία το χώμα. Τόσο τα ενήλικα όσο και οι προνύμφες είναι αρπακτικά μιας ευρείας ποικιλίας παρασίτων.

Αλογάκι της Παναγίας

Το αλογάκι της Παναγίας είναι ένας μανιώδης θηρευτής που τρέφεται αποκλειστικά με μικρά έντομα. Είναι σχετικά μεγαλόσωμο έντομο και δεν τρέφεται με φυτά. Πολλοί κάνουν το λάθος και καταστρέφουν τα αυγά του, επειδή δεν τα αναγνωρίζουν.

Σαρανταποδαρούσα

Οι σαρανταποδαρούσες ζουν κάτω από πέτρες και τρέφονται με έντομα και προνύμφες εντόμων.

Αράχνες

Παρ’ όλο που οι αράχνες δεν συγκαταλέγονται στα έντομα, συχνά ταξινομούνται μαζί με αυτά, καθώς όλα αυτά ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των αρθροπόδων. Είναι σημαντικός παράγοντας βιολογικού ελέγχου, για μια μεγάλη ποικιλία εντόμων.

Πως θα ενθαρρύνετε τα ωφέλιμα έντομα

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τα ωφέλιμα έντομα στον κήπο σας, είναι να αποφύγετε τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων. Να είστε προσεκτικοί όταν ψεκάζετε με σπρέι για τα επιβλαβή έντομα, καθώς μπορείτε να καταλήξετε σκοτώνοντας τα ωφέλιμα έντομα κατά λάθος. Ενώ πολλά από τα ωφέλιμα έντομα είναι πάρα πολύ μικρά για να τα δει κάποιος με γυμνό μάτι, είναι εύκολο να μάθετε να αναγνωρίζετε τα μεγαλύτερα από τα κοινά ωφέλιμα έντομα στον κήπο σας. Μπορείτε να κάνετε την αυλή και τον κήπο σας ένα καταφύγιο για τα ωφέλιμα έντομα, λαμβάνοντας απλά βήματα για να τους παρέχετε τροφή, νερό και στέγη.

Πηγές τροφίμων

Άνθη πλούσια σε γύρη, όπως ο άνηθος και η αχίλλεια , είναι μια πηγή τροφής για τα ενήλικα ωφέλιμα έντομα, συμπεριλαμβανομένων τις μέλισσες και τις παρασιτικές σφήκες.

Νερό

Πολλά από τα ωφέλιμα έντομα είναι πολύ μικρά, για να μπορούν να πίνουν νερό με ασφάλεια από ένα ρεύμα ή από το νερό στον κήπο. Για να παρέχετε έναν ασφαλές τρόπος πόσιμου νερού στα έντομα αυτά, γεμίστε ένα ρηχό μέρος με πέτρες. Έπειτα προσθέστε αρκετό νερό ώστε να δημιουργήσετε ρηχά τμήματα νερού, με άφθονα εκτεθειμένα σημεία, ώστε τα μικρά έντομα να πίνουν νερό χωρίς να πνίγονται. Θα πρέπει να ελέγχετε συχνά αυτό το μέρος, καθώς το νερό μπορεί να εξατμιστεί γρήγορα τις ηλιόλουστες μέρες.

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال