Τι είναι το ψωμί της μέλισσας; Είναι γύρη η κατι διαφορετικό ;

 

Τι είναι το ψωμί της μέλισσας; Είναι γύρη η κατι διαφορετικό ;

Όλοι σχεδόν οι μελισσοκόμοι τοποθετούμε γυρεοπαγίδες στα μελίσσια μας με σκοπό την συλλογή γύρης και την πώλησή της ως γύρη μελισσών. Αυτό θα έλεγα είναι ένα μεγάλο λάθος γιατί στην προκειμένη περίπτωση η γύρη αυτή είναι απλά γύρη λουλουδιών.
Η μέλισσα όταν επισκέπτεται τα λουλούδια για την συλλογή νέκταρ, οι τρίχες που βρίσκονται πάνω στον θώρακά της, της επιτρέπουν τη συλλογή της γύρης από τους στήμονες του λουλουδιού (επικονίαση). Η γύρη μεταφέρετε στην κυψέλη πάνω στα καλαθάκια γύρης που βρίσκονται στα πόδια της μέλισσας. Σε αυτό το σημείο, η γύρη δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία από την μέλισσα.

Το ψωμί της μέλισσας είναι η λεγόμενη "γύρη της μέλισσας" και είναι πολύ διαφορετική από την γύρη των λουλουδιών.

Ποία είναι λοιπόν η διαφορά ανάμεσα στην γύρη των μελισσών από την γύρη των λουλουδιών;

Όταν η μέλισσα επιστρέφει πίσω στην κυψέλη, οι οικιακές μέλισσες βοηθούν στην «εκφόρτωση» της γύρης από τη συλλέκτρια μέλισσα. Οι μέλισσες εκκρίνουν ένζυμα στη γύρη , και έτσι από το συνδυασμό του σάλιο τους, την γύρη των λουλουδιών και το νέκταρ δημιουργούν, αυτό που δεν ξέρουμε οι περισσότεροι μελισσοκόμοι - καταναλωτές στην Ελλάδα, ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ! "αυξημένη διατροφική αξία λόγω της διαδικασίας της ζύμωσης που εκτελούνται από εργάτριες μέλισσες."

Ο Έλληνας, πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής, Ιπποκράτης, μας περιέγραψε την μελισσογύρη και τα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι από τα αρχαιότερα συμπληρώματα διατροφής του ανθρώπου τα οποία και γνώριζε. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και Κινέζοι πίστευαν ότι ήταν πηγή νεότητας και φάρμακο, μάλιστα την αποκαλούσαν "Αμβροσία των Θεών" & "Πηγή Νεότητας".  Ο James Higgins είπε ότι σχεδόν κάθε αθλητής Ολυμπιακών αγόνων την χρησιμοποιεί.


Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη της... 
* Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα (αντιοξειδωτικές ιδιότητες)
* Βελτιώνει την πρόσληψη οξυγόνου και βελτιώνει την απόδοση (στίβος)
* Επιταχύνει την ανάκαμψη στον τομέα της κατάρτισης


Αποτελείτε από...

55% υδατάνθρακες
35% πρωτεΐνες
3% μέταλλα και βιταμίνες
2% λιπαρά οξέα
και 5%  διαφόρων άλλων συστατικών

Βιταμίνες: Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, C, PP, Ε, D, Κ, Η
Μέταλλα: P, S, Cl, Κ, Ca, Na, Mg, Fe, Cu, Ζη, Co, Μο, Se, Cr, Νί, Si
Αμινοξέα: φαινυλαλανίνη, λευκίνη, βαλίνη, ισολευκίνη, αργινίνη, ιστιδίνη, λυσίνη, μεθειονίνη, θρεονίνη και τρυπτοφάνη
Ένζυμα.

Το ψωμί της μέλισσας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη μείωση των αλλεργιών και του πυρετού του χόρτου. Θα πρέπει να προσέχεται ωστόσο αν είστε αλλεργικοί σε τσιμπήματα μέλισσας, ότι η γύρη μελισσών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.Για την συλλογή
 της μελισσογύρης υπάρχει στα καταστήματα με μελισσοκομικά εργαλεία ο συλλέκτης μελισσογύρης, ο λεγόμενος "κλέφτης γύρης".
Η συλλογή του ψωμιού της μέλισσας μπορεί πολύ εύκολα να πραγματοποιηθεί:
 Mε μια ελαφρά πίεση και στριφτά, σπρώχνουμε στο κελί που είναι αποθηκευμένη η γύρη από τις μέλισσες τον κλέφτη γύρης και μετά  την έξοδό του,  πιέζουμε το έμβολο για να βγει το ψωμί 
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال