Πώς μείωσαν το κόστος σε λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα στο Ρέθυμνο



Με την ακρίβεια στα λιπάσματα να ταλανίζει τους αγρότες, αλλά και τις ελλείψεις ορισμένων προϊόντων να αποτελούν συχνό φαινόμενο, οι γεωπόνοι της ΕΑΣ Ρεθύμνου έπρεπε να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες σε συνεργασία με τους παραγωγούς. Μέλη του συνεταιρισμού αποφάσισαν, λοιπόν, να επενδύσουν σε ακριβότερα, αλλά αποδοτικότερα λιπάσματα. Υπολόγιζαν ότι θα καταφέρουν να μειώσουν το κόστος της λίπανσης για να καλλιεργήσουν χορτοδοτική βρώμη, αλλά έπρεπε να το δοκιμάσουν στην πράξη.
«Όταν είδαμε ότι η τιμή σε αζωτούχα λιπάσματα διπλασιάστηκε, αποφασίσαμε να αγοράσουμε λιπάσματα που είναι πιο ακριβά. Για παράδειγμα, στο 16-20-0 η τιμή στο σακί πήγε πάνω από 30 ευρώ, από εκεί που κόστιζε 18 ευρώ. Επενδύσαμε σε ακριβότερα προϊόντα που προσφέρουν όμως ορισμένες τεχνολογίες, όπως παρεμποδιστές νιτροποίησης και μπορούν να είναι πιο αποδοτικά στο χωράφι.

Δηλαδή, με πολύ μικρότερη ποσότητα να έχεις τα ίδια παραγωγικά αποτελέσματα. Από εκεί που ο παραγωγός έβαζε ένα σακί ανά στρέμμα, δηλαδή ποσότητα 40 κιλά/στρέμμα, χρησιμοποιήσαμε ακριβά λιπάσματα νέας τεχνολογίας με 25 κιλά λίπασμα/στρέμμα. Έτσι, το κόστος της λίπανσης αντί για 33 ευρώ/στρέμμα διαμορφώθηκε στα 20 ευρώ/στρέμμα και οι παραγωγοί έμειναν πολύ ευχαριστημένοι», μας είπε ο Ζαχαρίας Τσιριντάνης, γεωπόνος του συνεταιρισμού.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο παραγωγός πρέπει να δώσει έμφαση σε καλλιεργητικές πρακτικές που είχαν ξεχαστεί λόγω φθηνών αγροχημικών. Για παράδειγμα, πρέπει να στραφεί σε χλωρή λίπανση ή σε λίπανση με κοπριά και compost και σε εναλλαγές καλλιεργειών. Η οικολογική γεωργία και μάλιστα με συνολική προσέγγιση (οικογενειακή αυτάρκεια και απασχόληση, συνδυασμός κτηνοτροφίας γεωργίας κ.λπ.) θα έπρεπε να είναι η ''κανονική'' γεωργία».

Ανάμειξη δραστικών για φθηνότερη ζιζανιοκτονία

Μεγάλο θέμα αντιμετωπίζουν όμως οι παραγωγοί και με το διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο, με δραστική ουσία τη γλυφοσάτη. Αυτή την περίοδο, η πεντόλιτρη συσκευασία έχει ξεπεράσει τα 60 ευρώ στη λιανική, τη στιγμή που πριν από τις διαδοχικές ανατιμήσεις ο παραγωγός την αγόραζε 40 ευρώ.

Για την εικοσάλιτρη ούτε λόγος πλέον, εδώ και μήνες η τιμή είχε ξεπεράσει τα 250 ευρώ, από 80 - 90 ευρώ που κόστιζε πριν από τις ανατιμήσεις.

Όπως μας είπε γεωπόνος της ΕΑΣ Ρεθύμνου, «για να μειώσουμε το κόστος, κάνουμε συνδυασμό γλυφοσάτης με άλλες ουσίες. Αυτή την περίοδο, φτιάχνουμε μείγματα με πολύ μικρή ποσότητα της εν λόγω δραστικής μαζί με άλλες δύο-τρεις ουσίες. Αυτό διότι τα άλλα ζιζανιοκτόνα δεν έχουν ακριβύνει. Μας λέει ο παραγωγός τι είδους ζιζάνια έχει το χωράφι του για να χρησιμοποιήσουμε τις κατάλληλες δραστικές. Aν έχει, για παράδειγμα, μη αγρωστώδη χρησιμοποιούμε στο μείγμα MCPA, το οποίο έχει χαμηλό κόστος. Έτσι, αντιμετωπίζουμε τα ζιζάνια».

Πηγή ypaithros.gr

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال