Κυψέλη με βρύση ... για ευκολότερο τρύγο


 

Πως θα σας φαινόταν να γυρίζατε ένα κλειδί ροής (flow key) στην κυψέλη σας και από έναν ειδικό σωλήνα να έτρεχε κατευθείαν αγνό, καθαρό μέλι κατευθείαν στο βάζο;

Για πολλά χρόνια, ο Σένταρ Άντερσον και ο πατέρας του, Στιούαρτ από το Byron's Bay της Αυστραλίας, τελειοποιούσαν στο υπόγειο του σπιτιού τους μια εφεύρεση που θα τους άλλαζε τη ζωή.

Ο λόγος για μια ειδική κυψέλη που ο μελισσοκόμος επεμβαίνει ελάχιστα κατά τη διάρκεια της παραγωγικής περιόδου και παίρνει το τελικό προϊόν κατευθείαν στο βάζο, προς κατανάλωση ή πώληση. Η ''κυψέλη ροής'' (Flow Hive) όπως ονομάζεται επιτρέπει στον παραγωγό να παρακολουθεί όλη την παραγωγική διαδικασία από τα ειδικά τζάμια που υπάρχουν στα πλαϊνά της κάθε κυψέλης και να βλέπει πότε το μέλι είναι έτοιμο για συλλογή χωρίς χωρίς να χρειάζεται να την ανοίξει.


Ο παραγωγός δεν χρειάζεται να φοράει πια την ειδική στολή, να καπνίσει το μελίσσι του, να ανοίγει και να συλλέγει ο ίδιος το μέλι, να αποσυναρμολογεί και να σηκώνει κομμάτια της βαριάς κατασκευής, ταλαιπωρώντας έτσι κα θανατώνοντας, πολλές φορές, μέρος από τον πληθυσμό των εντόμων. Επίσης, το ότι η συγκεκριμένη κυψέλη δεν χρειάζεται να ανοιχτεί κατά την παραγωγική διαδικασία, σημαίνει λιγότερο στρες για τη μέλισσα που κάνει τη ''δουλειά'' της πιο αποδοτικά.

Το λανσάρισμα της πρώτης κυψέλης με την τελική μορφή της έγινε το Φεβρουάριο 2015 και μέσα σε οχτώ εβδομάδες, η εταιρεία πια, με τους 35 υπαλλήλους και και τα τρία εργοστάσια σε Αυστραλία και Αμερική, είχε δεχτεί πάνω από 25.000 παραγγελίες από 130 χώρες, ύψους 12,2 εκατ. δολαρίων. 

(Κυριάκος Λάμπρου - ypaithros.gr)


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال