Ελληνικό σήμα στο μέλι ζητούν οι μελισσοκόμοι για την προστασία του μελιού από νοθεύσεις


 

Την αναγκαιότητα του Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου και του Ελληνικού σήματος στο μέλι τονίζουν οι μελισσοκόμοι της Ροδόπης ζητώντας την προστασία του χώρου τους από τις παράνομες εισαγωγές και τη δράση επιτηδείων που νοθεύουν το ελληνικό μέλι. Από μια προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού μελιού όπως λένε ωφελημένοι θα βγουν και οι δύο πλευρές, παραγωγοί και καταναλωτές, καθώς η πιστοποίησή του θα λειτουργήσει ως ασπίδα.

Αναφερόμενοι στη φετινή χρονιά τονίζουν ότι ήταν σαφώς καλύτερη από την περσινή λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας αλλά και της πλούσιας ανθοφορίας που απαντάται στη Ροδόπη. Όπως αναφέρουν έμπειροι μελισσοκόμοι δύο πράγματα δυσκόλεψαν τις κινήσεις τους: Πρώτον, οι απώλειες που σημειώθηκαν στον πληθυσμό των σμηνών τους, λόγω κάποιας ίωσης και δεύτερον η αύξηση του μεταφορικού κόστους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν είναι αναγκασμένοι να περικόπτουν τις πολλές μετακινήσεις των κυψελών τους από τόπο σε τόπο σε μια προσπάθεια περιορισμού των εξόδων τους. Τακτική, ωστόσο, που δεν μπορούν να ακολουθήσουν οι μελισσοκόμοι με μεγάλο αριθμό κυψελών, καθώς αναζητούν πάντα τα καλύτερα μελισσοτόπια σε μια προσπάθεια αύξησης της παραγόμενης ποσότητας μελιού.

Παράλληλα, στέκονται με προβληματισμό στην μείωση του αριθμού των ασχολουμένων με την μελισσοκομεία. Πρόκειται για νέους κυρίως που με όρεξη μπήκαν στο χώρο, αλλά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τους αποκάρδιωσαν και τους απέτρεψαν να συνεχίσουν μειώνοντας τον αριθμό των κυψελών τους ή εγκαταλείποντας τελείως το χώρο.

Τέλος, επισημαίνουν οι μελισσοκόμοι της Ροδόπης, για μια ακόμη φορά, την ανάγκη διενέργειας εξονυχιστικών ελέγχων που θα αποδεικνύουν τη γνησιότητά του μελιού της Ροδόπης με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αυτό έχει. Όπως λένε μόνο έτσι θα καταφέρνουν να πουλούν το προϊόν τους σε τιμές τέτοιες που θα καλύπτεται κόστος και κόπος, αλλά και θα προστατεύεται παράλληλα ο καταναλωτής, που είναι και ο τελικός αποδέκτης.

www.ertnews.gr

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال