Μεγαλύτερη προστασία για το βιολογικό μέλι θέλει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων


 Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου κατά την ευρεία σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες, αρμόδιους φορείς και παραγωγούς βιολογικής μελισσοκομίας ζήτησε την  άμεση εκκίνηση των διαδικασιών βελτιστοποίησης των ελεγκτικών και λοιπών μηχανισμών για την αποτελεσματική και λειτουργική διαδικασία  πιστοποίησης του βιολογικού μελιού.

Στόχος της πρωτοβουλίας του Υφυπουργού, ήταν η αποτύπωση και επεξεργασία προτάσεων για τη βελτιστοποίηση του συστήματος της βιολογικής παραγωγής, οι οποίες θα αξιοποιηθούν στην υπό κατάρτιση Υπουργική Απόφαση για την άσκηση βιολογικής Γεωργίας.

Στη συνάντηση, τέθηκαν από τους εκπροσώπους του Σωματείου Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδας, οι προτάσεις για μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και αφορούν:

·   Στις διαδικασίες ιχνηλασιμότητας (δημιουργία χωροχρονοσφραγίδας του επιθεωρητή του ΟΕΠ, έκδοση εντύπων μελισσοκομίας, ψηφιακή εφαρμογή)
·    Στους ελεγκτικούς μηχανισμούς (έλεγχοι στο βιολογικό μελισσοκόμο, αναλύσεις δειγμάτων με ευρύτερο φάσμα δεικτών, καθορισμός πλήθους ελέγχων ανά Περιφέρεια, εκπαίδευση ελεγκτών, έλεγχοι του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προς τους ΟΕΠ κ.α.)
·   Στο βιολογικό κερί (ισχύον καθεστώς στην Ευρώπη και υπολειμματικότητα στο βιολ. Κερί)

Οι εμπλεκόμενοι φορείς, κατά την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων,  ανέλαβαν τη δέσμευση να κρατήσουν στενή επαφή για το βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών που βρίσκονται σε εξέλιξη από το ΥπΑΑΤ και τον κ.Κεδίκογλου για την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού και της καθιέρωσης του ελληνικού σήματος.

Ακόμη ο Υφυπουργός ζήτησε την επεξεργασία των σχετικών συμπερασμάτων από τη  σύσκεψη και την επανάληψη της συνάντησης εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου.

Πηγή hmerisiakorinthou.gr


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال