Μελισσοκομικοί Χειρισμοί Ιανουάριου


 

Μελισσοκομικοί Χειρισμοί  Ιανουάριου 

Δύσκολη δουλειά η Μελισσοκομία, αλλά  ευτυχώς που υπάρχει σωστή και πλούσια ενημέρωση καθοδήγησης στην καθιερωμένη   στήλη  ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ για να μας θυμίζει ξεχασμένα και να μας πληροφορεί και τα νέα σε κάθε  μήνα επομένως τώρα πρέπει να πάμε στον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Τροφοδοσία

Είναι ψυχρός μήνας  και δεν ενοχλούμε τα μελίσσια  και χαλάσουμε τη μελισσόσφαιρά τους που με αυτήν θερμαίνονται έχοντας κοντά τους και τις τροφές τους. Δεν κάνουμε άσκοπο έλεγχο,  αλλά μόνο για να βεβαιωθούμε ότι χρειάζονται τροφοδοσία. Γιαυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι, έχοντας μαζί μας έτοιμη τροφή για να τους δώσουμε, ανοίγοντας ήρεμα  την κυψέλη χωρίς καπνισμό.

Η καλύτερη τροφή για τις μέλισσες είναι το μέλι τους, που πρέπει να τους αφήνουμε όσα πλαίσια χρειάζονται για το ξεχειμώνιασμά τους και να έχουμε και εφεδρικό στην αποθήκη μας. Αλλά αν δεν έχουμε μελοπλαίσια και έχουμε χύμα μέλι, μπορούμε να το βάλουμε σε αβαθή πλαστικά   πιάτα, βάζοντας μέσα στο μέλι  διάσπαρτα πετραδάκια ύψους  μέχρι την επιφάνεια του μελιού και από πάνω ένα αλουμινόφυλλο κουζίνας, εφαπτόμενο στην επιφάνεια του μελιού, αλλά στενότερο περιμετρικά από το πιάτο κατά 2 πόντους για να αρχίσουν οι μέλισσες  από αυτή την ακάλυπτη λωρίδα του μελιού και να μην κολλήσουν στο πιάτ0.

Αν όμως δεν έχουμε μέλι και τα μελίσσια μας πρέπει να τροφοδοτηθούν για να μη χαθούν, οι ειδικοί -και καλά κάνουν για να σωθούν τα μελίσσια- μας λένε να τροφοδοτήσουμε με ζάχαρη τριμμένη στο μπλέντερ ή  εμπορίου, χωρίς άμυλο, που το βάζουν για να μην πετρώνει, αλλά αυτό βλάπτει σοβαρά τις μέλισσες. Τη ζυμώνουμε  με ζεσταμένο ΚΑΛΟ ΜΕΛΙ και μπορούμε  σ’αυτά να προσθέσουν δική μας γύρη ή και σιογιάλευρο, που είναι πρωτεϊνες και βοήθεια για την ανάπτυξη του μελισσιού, να φθάσει στην Άνοιξη δυναμωμένο ώστε να την εκμεταλλευθεί επάξια.  Και  αυτή η τροφή  κατανέμεται σε σακουλάκια πλαστικά που τα ανοίγουμε κατάλληλα πριν την τοποθέτησή του στο μελίσσι.

Βαρρόα

Αν υπάρχει, αυτή την εποχή που είναι ξεγόνιαστα τα μελίσσια, παρασιτεί πάνω στις μέλισσες. Όμως: αν τοποθετήσουμε  ένα καλό κηφηνοπλαίσιο μέσα στη γονοφωλιά, η βασίλισσα θα γεννήσει υποχρεωτικά αβγά κηφήνων. Σε αυτό το πλαίσιο θα συγκεντρωθούν  για να γεννήσουν και τα βαρρόα. Σε 20 ημέρες αποσύρουμε αυτή την παγίδα που τους βάλαμε, και την καθαρίσουμε με  εκτόξευση νερού από το λάστιχο της ύδρευσης, ελεγχόμενα, για να την ξαναχρησιμοποιήσουμε. Αυτός είναι ένας τρόπος καταπολέμησης και έλεγχου της βαρροάσης χωρίς δηλητήρια και απλός, μόνο που πρέπει να συμπληρώσουμε ότι αν δεν έχουμε κηφηνοκηρήθρες, μπορούμε να  τοποθετήσουμε συρματωμένο πλαίσιο με μια λωρίδα στενή κάτω από τον κηρηθροφορέα της, οπότε τα μελίσσια θα κτίσουν κηφηνοκηρήθρα  και ακολουθείται η ίδια διαδικασία. Για καλύτερη κατανόηση των πιο πάνω, να  θυμηθούμε ότι από το αυγό μέχρι την έξοδο από το κελί  η μέλισσα χρειάζεται 21 μέρες, ενώ ο  κηφήνας 24 μέρες και  αυτός είναι ο λόγος της προτίμησης του βαρρόα να  αναπαράγεται σε κηφηνογόνα κελιά, τα οποία είναι σύμφωνα με τη βιολογία του.


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال