Πως να χειριζόμαστε τα πλαίσια κατά της επιθεώρηση της κυψέλης

 


Πως να χειριζόμαστε τα πλαίσια κατά της επιθεώρηση της κυψέλης 

Χάρη στην εφεύρεση της κυψέλης με πλαίσια, ο μελισσοκόμος μπορεί χωρίς να καταστρέφει τις κηρήθρες να αποδομεί στιγμιαία την αποικία για να κάνει μια λεπτομερή επιθεώρηση. Ωστόσο για να μην τραυματίζουμε τις μέλισσες και κυρίως τη βασίλισσα είναι απαραίτητες κάποιες προφυλάξεις κατά το χειρισμό των πλαισίων. 

  1. Μερικές φορές τα πλαίσια είναι κολλημένα από την πρόπολη και έχουν πολλές μέλισσες πάνω στους κηρηθροφορείς.
  2. Αφού καπνίσουμε τις μέλισσες στην πάνω πλευρά για να κατέβουν κάτω, αρχίζουμε αφαιρώντας το προτελευταίο πλαίσιο από την άκρη. Χρησιμοποιώντας το ξέστρο ξεκολλάμε το 9 πλαίσιο από το 8ο και το 10ο. Στη συνέχεια βυθίζουμε το ξέστρο και ανασηκώνουμε το πλαίσιο χρησιμοποιώντας το σαν μοχλό.
  3. Κρατάμε το πλαίσιο κάθετα, χωρίς να το τρίβουμε στα πλαινά πλαίσια που θα έχει σαν αποτέλεσμα να σκοτώσουμε πολλές μέλισσες. Το εργαλείο που ανασηκώνουμε τα πλαίσια και έχει σχήμα πένσας αποδεικνύεται πολύ πρακτικό σε αυτό το στάδιο.
  4. Για να εξετάσουμε την ωοτοκία είναι αρκετό να σηκώσουμε το πλαίσιο στο ύψος του προσώπου μας και αν χρειάζεται να φυσήξουμε ελαφρά με το στόμα μας για να παραμερίσουμε τις μέλισσες.
  5. Τα πλαίσια που εξετάζουμε τα επαναφέρουμε στην κυψέλη στην ίδια θέση που τα βρήκαμε εκτός κι αν προβαίνουμε σε συγκεκριμένο χειρισμό (χτίσιμο κηρηθρών, καταστολή σμηνουργίας) κλπ
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال