Παρέμβαση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι


 

Παρέμβαση σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Κάρυστο, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου με θέμα: «Κτηνοτροφία - μελισσοκομία. Οι δρόμοι προς την ανάπτυξη», πραγματοποίησε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου «Δημήτρης Ρήγας», αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι.

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου καταγγέλλει ότι δεν είχε προσκληθεί στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο, ενώ στηλιτεύει και το γεγονός ότι ο υφυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα, κατά την παρέμβαση του Συλλόγου.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Προς μεγάλη έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι, αν και το θέμα αφορούσε άμεσα τους μελισσοκόμους, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου "Δημήτρης Ρήγας" στον οποίο συμμετέχουν πάνω από διακόσια μέλη του συνόλου των μελισσοκόμων του Δήμου Καρύστου, δεν είχε προσκληθεί (εκτός από μια προσωπική πρόσκληση προς τον πρόεδρο) και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα είχαμε απευθυνθεί στον κύριο Υφυπουργό ζητώντας τη συμβολή του για τη διοργάνωση σχετικής με τη μελισσοκομία ημερίδας στον τόπο μας. Ωστόσο μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μας παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, έστω και ακάλεστοι, με σκοπό να ακουστεί η φωνή μας σε σχέση με τα έντονα ζητήματα που μας απασχολούν».

Υπογραμμίζει ότι στην αίθουσα υπήρχε ένας πολύ μικρός αριθμός μελισσοκόμων (μόλις πέντε), καθώς και ότι στην παρέμβαση που έγινε από τα μέλη του Συλλόγου, αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα αναδείχθηκε το υψηλό κόστος παραγωγής, που σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές που διαμορφώνουν οι έμποροι - διακινητές εξαφανίζουν το εισόδημά των βιοπαλαιστών μελισσοκόμων, ενώ επισημάνθηκε ότι η αποζημίωση που έχει εξαγγείλει το υπουργείο για οκτώ ευρώ ανά κυψέλη, «δεν είναι τίποτα άλλο από στάχτη στα μάτια σε σχέση με τα σοβαρά προβλήματα που απειλούν την επιβίωσή μας». Προσδιορίζουν μάλιστα ότι ακόμη και από αυτή την πενιχρή αποζημίωση, εξαιρούνται οι μικροί μελισσοκόμοι αφού έχει μπει πλαφόν για καταβολή τους όσους διαθέτουν από 110 κυψέλες και πάνω.

Παράλληλα στην παρέμβαση του, ο Σύλλογος, τόνισε τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας στην περιοχή της Καρύστου, απαιτώντας να σταματήσουν οι διαδικασίες εγκατάστασης νέων αιολικών σταθμών. Συγκεκριμένα, σημείωσε: 

«Καμιά άλλη ανεμογεννήτρια στη Νότια Εύβοια, φτάνει πια. Η ανεξέλεγκτη και συστηματική εκσκαφική δραστηριότητα για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών, υποσταθμών ενέργειας, μπαταριών και διαφόρων συνόδων έργων επιφέρει την εκρίζωση πολλών στρεμμάτων μελισσοκομικών φυτών, μειώνει τη μελισσοχωρητικότητα στην περιοχή της επαγγελματικής μας δραστηριότητας και καταδικάζει τη μελισσοκομία για τουλάχιστον δεκαπέντε έτη, έως ότου η φύση μπορέσει να αποκαταστήσει τις απώλειες.

Τα σύννεφα σκόνης, που δημιουργούνται από τις εκτεταμένες εκσκαφές στα δεκάδες εργοτάξια, καθώς και οι αναρίθμητες ημερησίως διελεύσεις οχημάτων, κάθε τύπου, από τις οδούς πρόσβασης σε αυτά, προκαλούν συνθήκες ασφυξίας στις μέλισσες, καταστρέφουν την ανθοφορία της μελισσοκομικής χλωρίδας, καθιστούν αδύνατη τη συλλογή νέκταρ και οδηγούν στην υποβάθμιση των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων, στις οποίες οι μελισσοκόμοι του τόπου μας εργάζονται από πολλά έτη έως σήμερα.

Ικανός αριθμός μελισσοκομείων έχει υποστεί καταστροφές από εκσκαφές, διανοίξεις δρόμων, μπαζώματα κλπ. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των παραγωγών, ώστε να λάβουν κάποια μέτρα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν είτε την πλήρη απώλεια των μελισσοκομείων τους, είτε να επιβαρύνονται το εξαιρετικά δυσβάσταχτο κόστος της αποκατάστασης των ζημιών, όπου αυτό είναι δυνατόν» τονίζει ο μελισσοκομικός σύλλογος Καρύστου στην ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Συχνά οι μελισσοκόμοι έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της πυρκαγιάς που προκαλείται από τις εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες στους υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι σφοδροί άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή, σε συνδυασμό με τη χαμηλή θαμνώδη βλάστηση δημιουργούν ένα κατεξοχήν πυριγενές και εύφλεκτο περιβάλλον. Ειδικά για την περιοχή του Δήμου Καρύστου, ζητούμε λήψη μέτρων για την προστασία της μελισσοκομίας από την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας και κάλυψη των απωλειών του εισοδήματος των μελισσοκόμων από τις καταστροφές που αυτοί μας προκαλούν. Αποκατάσταση κάθε βλάβης στα μελισσοκομεία μας και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, από τις εταιρείες, για τις βλάβες που μας έχουν δημιουργήσει σε υποδομές και ζωικό κεφαλαίο. Υπογειοποίηση των εναέριων γραμμών μεταφοράς ρεύματος προς αποφυγή των καταστροφικών πυρκαγιών, που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή μας».

Επίσης ο Σύλλογος παραθέτει και τα γενικότερα αιτήματα επιβίωσης του κλάδου, όπως:

 • Λήψη μέτρων για τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής, λόγω της αύξησης των τιμών σε όλα τα μελισσοκομικά εφόδια.
 • Αφορολόγητο πετρέλαιο, και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα.
 • Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο μέλι και διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού, που το κράτος αρνείται πεισματικά.
 • Καθορισμό κατώτατου ορίου συνολικών γυρεόκοκκων στο ελληνικό μέλι ώστε να μειωθούν οι ελληνοποιήσεις, που το ίδιο το κράτος ευνοεί με την υπάρχουσα νομοθεσία.
 • Ελληνικό Σήμα αποκλειστικά στους μελισσοκόμους και όχι στους εμπόρους-διακινητές όπως σχεδιάζεται.
 • Διόρθωση του Μελισσοκομικού Μητρώου βάση των προτάσεων των μελισσοκόμων.
 • Αφαίρεση των άρθρων που προβλέπουν μέχρι και απαγόρευση εργασίας για 1-2 χρόνια, για ασυμφωνίες της τάξης του 10% στις δηλώσεις των μελισσιών, ενώ απαγορεύουν την ανάπτυξη της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης από ένα ποσοστό και πάνω.
 • Να επιτραπεί η είσοδος των μελισσοκόμων σε δάση και να αφαιρεθούν από την πυροσβεστική διάταξη τα, πρακτικά ανεφάρμοστα άρθρα, που ορίζουν τις αποστάσεις που πρέπει να έχει μία κυψέλη από δέντρα και θάμνους. 
 • Πώληση χωρίς περιορισμούς σε όλη την επικράτεια και δικαίωμα στους μελισσοκόμους να διαθέτουν την παραγωγή τους ως πρωτογενή.
 • Κατάρτιση Εθνικών μέτρων για συσκευαστήρια μελιού ως πρωτογενές προϊόν.
 • Άδεια για κίνηση των μελισσοκομικών φορτηγών αυτοκινήτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
Πηγή www.902.gr
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال