Η 40χρονη από τις Σέρρες που επανέφερε την εκτροφή μεταξοσκώληκα

 Κατοικεί στο νομό Σερρών και τη δεκαετία του 1970 - 1990, όπως άλλωστε μας αναφέρει και η ίδια, κυριαρχούσε η σηροτροφία και η μεταξουργία.

Για λόγους που μας εξηγεί, οι σηροτρόφοι μειώθηκαν, εγκατέλειψαν. 

Η  Άννα Καλτσίδου από τις Σέρρες, που επανέφερε την εκτροφή μεταξοσκώληκα

Η Άννα Καλτσίδου όμως, πηγαίνοντας αντίθετα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, επανέφερε αυτή την παλιά και ξεχασμένη δραστηριότητα ... τη δραστηριότητα της σηροτροφίας και μεταξουργίας στη χώρα μας δημιουργώντας καλλυντική θεραπεία και μεταξωτά υφάσματα, μέσα από αυτή. 

Σήμερα, μιλάει στο Αγροτών Ανάγνωσμα

1. Η σηροτροφία ενώ στο παρελθόν ''ανθούσε'' τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια στοιχειώδη  εγκατάλειψη. Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με αυτόν τον τομέα;

Η σηροτροφία ανθούσε στο νομό μας (Σερρών), τις δεκαετίες 1970 - 90. Η χαμηλή τιμή ζήτησης των κουκουλιών, ανάγκασε τους σηροτρόφους να εγκαταλείψουν μαζικά την σηροτροφία και να στραφούν σε άλλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις (καπνοφυτείες). Η αγάπη μου για το μετάξι και ο σεβασμός μου ως προς τα ευγενή έντομα, μέλισσες και μεταξοσκώληκες, με οδήγησαν στην ενασχόληση μου αυτή και πλέον πολύ αγαπημένη, εκτροφή του μεταξοσκώληκα!

2. Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τη σηροτροφία;

Τα τελευταία 6 χρόνια εκτρέφω μεταξοσκώληκες.

η εκτροφή μεταξοσκώληκα πραγματοποιείται τα τελευταία 6 χρόνια

3. Η σηροτροφία και η εκτροφή μεταξοσκώληκα αποτελεί μια απαιτητική γεωργική απασχόλησηΔώσε μας μερικές πληροφορίες.

Η εκτροφή μεταξοσκώληκα είναι πολύ απαιτητική και δύσκολη! Ξεκινάει τέλη Μαΐου, με εργασίες όμως που ξεκινούν από Απρίλιο! (απολύμανση σηροτροφείου, φροντίδα δέντρων μουριών). Απαιτείται ένα διάστημα 2 μηνών σκληρής και ολοήμερης εργασίας με πολλά εργατικά χέρια!

4. Τι προϊόντα παράγονται - Κάνε μας μια περιγραφή των  προϊόντων σου

Προϊόν της σηροτροφίας είναι το κουκούλι!

Για τον καθαρισμό - απολέπιση του προσώπου ή για τη δημιουργία μεταξωτών υφασμάτων, το κουκούλι του μεταξοσκώληκα είναι πολύτιμο αγαθό! Τα μεταξωτά μαντήλια, χειροποίητα βαμμένα αποκλειστικά με φυτικές βαφές, είναι μια νέα παράλληλη δραστηριότητα. Για τη δημιουργία του υφάσματος που χρησιμοποιώ, χρησιμοποιούνται και δικά μου κουκούλια.

Τα μεταξωτά μαντήλια είναι λοιπόν, εξ ολοκλήρου φτιαγμένα από εμένα, με υλικά της φύσης μας! (φύλλα, φυτά λουλούδια, φλοιούς δέντρων).

KOUKOULI

5. Πού μπορεί να τα βρει κάποιος/α;

Μέχρι στιγμής, στη σελίδα μου στο facebook, facebook.com/kaltsidou.anna έχει τη δυνατότητα, όποιος ή όποια επιθυμεί, να δει τα προϊόντα μου!

KOUKOULI - κουκούλια από μετάξι

7. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Στα μελλοντικά μου σχέδια ,είναι να συνεχίσω να εκτρέφω μεταξοσκώληκες και να παράγω κουκούλια -αφού άλλωστε μας ομορφαίνουν- αλλά και η δημιουργία μιας basic σειράς ρούχων και αξεσουάρ, slow fashion και zero waste, ΟΛΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΞΙ!

https://giorgoskatsadonis.blogspot.com

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال