Το μπαχαρικό που βοηθά να χάσεις εύκολα βάρος


 

Πιπέρια υπάρχουν πολλά, λίγα όμως έχουν τη φήμη του πιπεριού καγιέν. Για όσους έχουν προτίμηση στις καυτερές γεύσεις -οι οποίες όμως δεν ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια, όπως για παράδειγμα κάνουν πιπεριές scotch bonnet από την Καραϊβική- αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές μαζί με το μπούκοβο. Για τους υπόλοιπους, το χρώμα του λειτουργεί κάπως σαν απαγορευτική πινακίδα. Αν προχωρήσεις, υπάρχει κίνδυνος

Τα τελευταία 15 χρόνια όμως έχει αποκτήσει φήμη και για άλλον έναν λόγο: βοηθά στο να χάσεις βάρος ή μάλλον πιο σωστά να μη βάλεις ξανά τα κιλά που έχασες. Η αλήθεια βέβαια από την υπερβολή απέχει πολύ λίγο.

Ο λόγος που το πιπέρι καγιέν έγινε τόσο διάσημο ανάμεσα σε όσους και όσες θέλουν να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν την τέλεια σιλουέτα ήταν η Beyonce. Η βασίλισσα της pop είχε αποκαλύψει πώς κατάφερε να χάσει 10 κιλά για τις ανάγκες της ταινίας Dreamgirls (2006).

Ο τρόπος που επέλεγε ήταν τουλάχιστον αυστηρός ενώ σίγουρα δεν ενδείκνυται αν πρώτα δεν έχεις συμβουλευτεί κάποιον διατροφολόγο. H Beyonce έζησε για 10 μέρες πίνοντας μονάχα ένα ρόφημα αποτελούμενο από σιρόπι σφενδάμου, λεμόνι και -ναι, καλά μάντεψες- καγιέν.

Προφανώς, οι υπερβολικές δίαιτες αυτού του τύπου είναι συνήθως περισσότερο καταστροφικές παρά ωφέλιμες για τον οργανισμό. Αφήνοντας, λοιπόν, στην άκρη τη «μαγική συνταγή» της διάσημης τραγουδίστριας ας δούμε τι λένε οι επιστημονικές έρευνες αναφορικά με το καγιέν.

Το συγκεκριμένο πιπέρι που ξεκίνησε την πορεία του στη Λατινική Αμερική αλλά σήμερα χρησιμοποιείται σε όλον τον κόσμο -από τη Δυτική Αφρική μέχρι την Κίνα, και από τη Σιγκαπούρη μέχρι το Τέξας- έχει μεγάλη περιεκτικότητα στη χημική ουσία καψαϊκίνη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στην αμερικανική Εθνική Βιβλιοθήκη της Φαρμακευτικής (NLM) το πιπέρι καγιέν είναι πάρα πολύ χρήσιμος σύμμαχος στον αγώνα ενάντια στην παχυσαρκία – ένα πρόβλημα υγείας το οποίο απασχολεί δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς.

Σε ποιο συμπέρασμα κατέληξε η συγκεκριμένη μελέτη; «Συνοπτικά, η καψαϊκίνη έχει πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο μεταβολισμό και πιο ειδικά για την απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα» διαβάζουμε χαρακτηριστικά, ενώ πιο κάτω βλέπουμε ότι όχι μόνο βοηθά αλλά παράλληλα δεν έχουν παρατηρηθεί και σημαντικές παρενέργειες (όταν φυσικά χρησιμοποιείται με μέτρο, αφού σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να ενοχλήσει το στομάχι). 

Μάλιστα, η έρευνα αναφέρει ότι καθώς το πιπέρι καγιέν χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, τα συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιέχουν καψαϊκίνη μπορούν να είναι ένας πολύ πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας αντί για άλλα «χημικά» φάρμακα.

Όσο για το πώς και γιατί να το βάλει κανείς στην καθημερινή του διατροφή; Οι ίδιοι μελετητές παρατήρησαν ότι η παρουσία καγιέν στα γεύματα λειτουργεί -μέσα από έναν πολύπλοκο μηχανισμό- με τέτοιον τρόπο ώστε το σώμα να κάνει μεγαλύτερες καύσεις.

www.oneman.gr

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال