Μελισσοκομικά προβλήματα το Καλοκαίρι
Έντονη τάση λεηλασίας αφού υπάρχει διακοπή της νεκταροέκκρισης και πρέπει να αποφεύγεται κάθε επέμβαση που προκαλεί λεηλασία,δίνοντας προσεκτικά ζαχαροζήμαρο με μειωμένες τις εισόδους των κυψελών.
Ανθισμένο το θυμάρι με επισκεψιμότητα των μελισσών,με μειωμένη αποθήκευση νέκταρος ,αφού οι συλέκτριες χρειάζονται τροφές και καταναλώνουν από τις εισκομιζόμενες και για την εκτροφή νέου γόνου σε βάρος της αποθήκευσης μελιού,μειωμένη λοιπόν η απόδοση του τρύγου του μελισσοκόμου,αλλά δίκαια κανονισμένη.
Για να αποθηκευτεί λοιπόν μέλι, πρέπει να αυξηθεί αντίστοιχα και ο πληθυσμός του μελισσιού,που σε διώροφα μελίσσια περιορίζεται η βασίλισσα στον κάτω όροφο με βασιλικό διάφραγμα,αλλά στον πάνω όροφο ανοίγεται μία δεύτερη είσοδος, ενώ σε μονώροφο μελίσσι περιορίζεται η βασίλισσα σε πλαισιοθήκη ,για να συνεχίζει την ωοτοκία αύξησης του πληθυσμού.(Και πέρα από αυτό η θανάτωση της βασίλισσας για συγκράτηση της ανάπτυξης του μελισιού,με σκέψη αύξησης μελιού,δεν ισχύει,γιατί τα ορφανά μελίσσια μειώνουν την απόδοσή τους από τη φυσική καχεξία της ορφάνιας).
Μαύρες μέλισσες χωρίς τρίχωμα και με σχισμένα φτερά,που μειώνεται και ο πληθυσμός,όταν τα μελίσσια είναι σε περιοχές καλλιέργειας ηλίανθου ή γλυκάνισσου,αφού αυτά τα δύο φυτά εκκρίνουν είδος κόλλας από τα φύλλα και τις ταξιανθίες τους.Έτσι σε έντονη παρουσία του φαινομένου απομακρύνονται τα μελίσσια.
Πολλές μέλισσες στον ηλίανθο απορρίπτουν τη γύρη του που σύλεξαν. Και επειδή οι συλλέκτριες γύρης δεν συλλέγουν από τον ηλίανθο γύρη ,μάλλον προκύπτει , ότι απορρίπτουν τη σκόνη γύρης, που επικάθεται στο τρίχωμα του σώματός τους ,όταν αναζητούσαν το νέκταρ.Αλλά αρκετές την αφήνουν στην κυψέλη.
Το μελίσσι εγκαταλείπει την κυψέλη του όταν έχει περιορισμένο χώρο,όταν είναι μικρό και εκτεθημένο στον ήλιο,έχει έντονη ενόχληση από μυρμήγκια, αχερωντίες,σφήκες ,χελιδόνια και άλλους εχθρούς.Όταν στερηθεί νερό ή τροφές και όταν έρχεται στη κυψέλη δηλητηριασμένη γύρη.
Ανάλογα με την αιτία λαμβάνονται μέτρα για να μη χαθεί άλλο μελίσσι με λιποταξία.
Αρκετές μέλισσες παραμένουν έξω από την κυψέλη .
Περιορισμένος χώρος , υπερβολική ζέστη, κακό αερισμό,Προετομασία Σμηνουργίας. Και δεν καλύπτονται οι ανάγκες και οι ελλείψεις τους. Ειδικότερα όταν η βασίλισσα και ο γόνος είναι στον επάνω όροφο,τότε οπωσδήποτε γίνεται αναστροφή πατωμάτων:»το πάνω πηγαίνει κάτω και το κάτω πηγαίνει πάνω,»αλλά και καθαρίζονται χόρτα που κλείνουν την είσοδο της κυψέλης,γυρεοπαγίδες,εμπόδια εισόδου, κεριά και πρόπολη.
Μερικά μελίσσια και παραφυάδες που έγιναν αργά , Ιούλιο-Αύγουστο είναι μικρά 2-5 πλαισίων,μη παραγωγικά με φόβο δύσκολου ξεχειμωνιάσματος και προτείνονται οι επόμενες λύσεις:
Συνένωση του μελισσιού με με ένα άλλο, για να αξιοποιηθεί η νέα βασίλισσα που έχει.
Ενισχύονται τα μικρά μελίσσια με πλαίσια εκκολαπτόμενου γόνου, από άλλα δυνατά μελίσσια.
Διατηρούνται τα μικρά μελίσσια μέχρι το Φθινόπωρο,για να ενισχύσουν τα μελίσσια που θα μεταφερθούν στα πευκοδάση.
Αλλά σε κάθε περίπτωση διατηρούνται μικρά μελίσσια με νέες βασίλισσες,για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση απώλειας ή αντικατάστασης βασίλισσας.
Τον Αύγουστο μειώνεται ο πληθυσμός των μελισσιών συνεχώς,δεν υπάρχει νεκταροέκκριση και η βασίλισσα διακόπτει προσωρινά την ωοτοκία της.
Μεταφέρονται τα μελίσσια σε άλλη περιοχή και αν δεν γίνεται, τροφοδοτούνται με ζαχαροζύμαρο,ή διεγερτικά , με μικρές ποσότητες σιρροπιού καθημερινά και όταν δεν υπάρχει νεαρός γόνος γίνεται προσεκτική επιθεώρηση αναζήτησης της βασίλισσας,που αυτή την εποχή διακόπτει συνήθως την ωοτοκία της και με τη διεγερτική ξανά αρχίζει.
Αποθηκευμένη γύρη σε κάποια κελιά χωρίς να τη χρησιμοποιούν οι μέλισσες,γιατί τα πλαίσια είναι μακρυά από τη γονοφωλιά,στο μελίσσια δεν υπάρχει γόνος.
Μεταφέρονται τα πλαίσια με τη γύρη κοντά στο γόνο και προσθέτεται ένα πλαίσιο με νεαρό γόνο από άλλο μελίσσι.
Από υπερβολική ζέστη σε μερικά μελίσσια έλιωσαν οι κηρήθρες και το μέλι πλάκωσε και έπνιξε τις μέλισσες, αφού και τα μελίσσια ήταν πολυπληθή με θερμοκρασία στους 49 βαθμούς,χωρίς σκιά ,στον ήλιο και με απουσία νερού.
ΛΥΣΗ:Άμεση ειδοποίηση τοπικού γεωπόνου της Διεύθυνσης Γεωργίας ,να εκτιμήσουν την απώλεια και αποζημιωση από τον ΕΛΓΑ.
Αλλά πρέπει άμεσα να μεταφερθούν στην αποθήκη οι κυψέλες με τις νεκρές μέλισσες,να απαλλαχθούν οι κηρήθρες από τις μέλισσες,να φυγοκεντριστούν οι κηρήθρες με μέλι, που δεν έλιωσαν.
Και να ξέρουμε ότι οι κυψέλες του μελισσοκομείου σκιάζονται και έχουν εξασφαλισμένο νερό.-