Τι να κάνετε αν σας επιτεθούν μέλισσες; Πώς να παραμείνετε ασφαλείς όταν σας επιτεθεί ένα σμήνος μελισσών


 

Μια οικογενειακή φωτογράφιση μετατράπηκε σε εφιάλτη όταν ένα σμήνος μελισσών τσίμπησε μια γυναίκα περισσότερες από 75 φορές, σύμφωνα με τους πυροσβέστες της περιοχής Buckeye Valley στην Αριζόνα.

Όταν οι μέλισσες επιτέθηκαν, η γυναίκα έσπρωξε τα δύο παιδιά της σε ένα αυτοκίνητο για να τα προστατεύσει. Η ίδια έμεινε έξω και υπέμεινε πολλαπλά τσιμπήματα. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και έκτοτε έχει αναρρώσει. Τα παιδιά δεν τραυματίστηκαν.

Η Πυροσβεστική και Ιατρική Αρχή της Αριζόνα ανέφερε ότι υπήρχε μια υπεραφθονία λουλουδιών στην περιοχή την ώρα της επίθεσης στις 30 Μαρτίου και ότι η οικογένεια δεν έκανε τίποτα για να διεγείρει τις μέλισσες.

Αν οι μέλισσες σας επιτίθενται μαζικά, πιθανότατα υπερασπίζονται το σπίτι τους. Οι επιθέσεις από σμήνη μελισσών είναι ασυνήθιστες.

Οι περισσότερες μέλισσες δεν είναι επιθετικές, δήλωσε η Erika Thompson, μελισσοκόμος της Texas Beeworks. “Οι μέλισσες και τα άλλα ζωύφια ξεμένουν από ασφαλείς χώρους για να ζήσουν, οπότε καθώς οι άνθρωποι εισβάλλουν στο περιβάλλον τους, αυτές οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ειδών θα αυξηθούν φυσικά”.

Τρέξτε να βρείτε καταφύγιο όσο πιο γρήγορα μπορείτε σε ευθεία γραμμή, κάτι που θα σας βοηθήσει να διανύσετε τη μεγαλύτερη απόσταση σε δεδομένο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο James Nieh, καθηγητής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος μελετά την επικοινωνία και την επιθετικότητα των μελισσών.

Οι επιθετικές μέλισσες μπορούν να σας κυνηγήσουν σε μεγάλη απόσταση και να φτάσουν ταχύτητες έως και 20 μίλια/ώρα, σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Μελισσοκόμων. Αλλά “μπορείτε να τρέξετε πιο γρήγορα, ειδικά όταν έχετε κίνητρο, από ό,τι οι μέλισσες μπορούν να πετάξουν πίσω σας”, δήλωσε ο Nieh, επειδή το να πετάτε σε ένα σμήνος, σε αντίθεση με το να πετάτε μόνοι σας, μπορεί να επιβραδύνει τις μέλισσες.

Πρέπει να προσπαθήσω να χτυπήσω τις μέλισσες;

Όχι, προσπαθήστε να προστατέψετε το πρόσωπό σας προστατεύοντας τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας, είπε ο Τόμσον. Αυτό όχι μόνο θα σας αποτρέψει από το να κουνάτε τα χέρια σας, γεγονός που θα επιδεινώσει περισσότερο τις μέλισσες, αλλά θα μειώσει επίσης την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέετε, έναν άλλο παράγοντα αναταραχής των μελισσών.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να φωνάξετε, εκτός αν το κάνετε για να προειδοποιήσετε τους άλλους για την επίθεση, δήλωσε ο Τόμσον, ειδικός σε θέματα μελισσών με εκατομμύρια ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι μέλισσες συνήθως στοχεύουν τα σκούρα σημεία του σώματος, όπως το στόμα, η μύτη και τα μάτια σας, επειδή αυτές οι περιοχές είναι πιο ευαίσθητες και θα οδηγήσουν στη “μέγιστη αντίδραση”, δήλωσε ο Nieh.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να έχετε ακούσει ότι το να φοράτε μαύρα ρούχα μπορεί να προσελκύσει τις μέλισσες. Μια ταραγμένη αποικία, ωστόσο, θα σας τσιμπήσει ανεξάρτητα από το χρώμα που φοράτε, λένε οι ειδικοί.

Να είστε προσεκτικοί όταν καλύπτετε τα μάτια σας κατά τη διαφυγή, δήλωσε ο Nieh. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να τρέξετε στα τυφλά και να πέσετε.

Θα σταματήσουν οι μέλισσες να με κυνηγούν;

Όχι, προσπαθήστε να βρείτε έναν ασφαλή και κλειστό χώρο, όπως ένα κτίριο ή ένα αυτοκίνητο με τα παράθυρα ανεβασμένα, για να απομονωθείτε από το εξαγριωμένο σμήνος, είπε ο Nieh.

Αποφύγετε να παγιδευτείτε σε χώρο με ανοίγματα από τα οποία μπορούν να περάσουν οι μέλισσες, όπως ένα υπόστεγο κήπου ή μια σπηλιά, πρόσθεσε. Το να κλειστείτε σε έναν ανασφαλή χώρο “είναι μια στρατηγική έσχατης ανάγκης”, δήλωσε ο Nieh.

Πρέπει να πηδήξω στο νερό αν μου επιτεθούν μέλισσες;

Μην πηδήξετε μέσα σε νερό. Αυτό όχι μόνο αυξάνει τις πιθανότητες να σας τσιμπήσουν όταν ανεβείτε για αέρα, αλλά και τον κίνδυνο πνιγμού σας, λένε οι ειδικοί.

Οι θυμωμένες μέλισσες μπορεί να περιμένουν να βγείτε έξω και μπορούν να σας εντοπίσουν μέσω των φυσαλίδων διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να απελευθερώσετε όταν είστε κάτω από το νερό, δήλωσε ο Nieh.

Ο πανικός και η αδρεναλίνη μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων και την αναπνοή σας, είπε, “οπότε είναι πολύ πιθανό να βγαίνετε πιο συχνά για αναπνοές από ό,τι συνήθως, γεγονός που θα σας οδηγήσει στο να σας τσιμπήσουν”.

Η σκηνή μπορεί να είναι ανατριχιαστική, πρόσθεσε ο Nieh. “Στις περιπτώσεις όπου άνθρωποι έχουν πεθάνει”, οι διασώστες έκτακτης ανάγκης “έχουν βρει πτώματα γεμάτα με μέλισσες επειδή εισέπνευσαν μέλισσες που στη συνέχεια τους τσίμπησαν από μέσα”, είπε.

Πρέπει να περιμένω να αφαιρέσω τα κεντριά;

Εάν μπορείτε να εντοπίσετε τα κεντριά στο δέρμα σας καθώς τρέχετε, προσπαθήστε να τα ξύσετε με τα νύχια σας, δήλωσε ο Nieh.

Το κεντρί είναι συνδεδεμένο με έναν μικροσκοπικό σάκο δηλητηρίου με μια μοναδική μυρωδιά που μοιάζει με μπανάνα και απελευθερώνει “φερομόνες συναγερμού” που σηματοδοτούν την απειλή για τις μέλισσες στην κυψέλη.

“Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό, τόσο λιγότερη οσμή μεταφέρετε που μπορεί να προσελκύσει περισσότερες μέλισσες σε εσάς”, δήλωσε ο Nieh. “Αλλά σίγουρα μην σταματήσετε και μην προσπαθήσετε να ψάξετε για αυτά τα κεντριά. Απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο και, στη συνέχεια, μόλις είστε ασφαλείς, αρχίστε να τα απομακρύνετε”.

Το να αφαιρείτε τα κεντριά νωρίτερα θα μειώσει επίσης την αντίδραση του σώματός σας στα τσιμπήματα, επειδή θα μειώσετε την ποσότητα του δηλητηρίου που διαρρέει μέσα από το δέρμα σας, δήλωσε ο Thompson. Αποφύγετε το τσίμπημα του δέρματος κατά την αφαίρεση του κεντριού, καθώς μπορεί να συμπιέσετε αυτόν τον σάκο και να απελευθερώσετε περισσότερο δηλητήριο.

Είναι τα παιδιά πιο ευάλωτα από τους ενήλικες;

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν 10 τσιμπήματα ανά κιλό σωματικού βάρους, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, που σημαίνει ότι ένα παιδί 50 κιλών μπορεί να επιβιώσει μέχρι 500 τσιμπήματα, αλλά ένας ενήλικας μπορεί να επιβιώσει περισσότερα από 1.000.

Ποιες είναι οι θεραπείες;

Εάν είστε σοβαρά αλλεργικοί στις μέλισσες, χρησιμοποιήστε αμέσως ένα EpiPen για να αναστρέψετε την αναφυλαξία, μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που προκαλεί διόγκωση του λαιμού σας μέσα σε λίγα λεπτά ή δευτερόλεπτα, καθιστώντας δύσκολη ή αδύνατη την αναπνοή.

Μην χρησιμοποιείτε EpiPen εάν δεν είστε αλλεργικοί στις μέλισσες, δήλωσε ο Nieh. Μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ταχυκαρδία και υψηλή αρτηριακή πίεση που μπορεί να δικαιολογήσουν μια επίσκεψη στο νοσοκομείο.

Όλα τα τσιμπήματα μελισσών προκαλούν αλλεργική αντίδραση, όπως πρήξιμο και κνησμό στο σημείο που μπορεί να διαρκέσει για λίγες ημέρες, δήλωσε ο Nieh, αλλά μόνο όσοι έχουν πραγματική αλλεργία στο έντομο κινδυνεύουν από σοβαρές αντιδράσεις.

Εάν σας έχουν τσιμπήσει αρκετές μέλισσες, μπορεί να χρειαστεί να μεταβείτε σε νοσοκομείο για θεραπεία, η οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνει αντιισταμινικά, επινεφρίνη (αδρεναλίνη) και κορτιζόνη για τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της αναπνοής, είπαν οι ειδικοί.

Τα μεμονωμένα τσιμπήματα μελισσών μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια κρύα κομπρέσα και μια κρέμα κατά του κνησμού ή ένα αντιισταμινικό από το στόμα, όπως το Benadryl, τα οποία είναι διαθέσιμα στο φαρμακείο.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή που ονομάζεται στυλό θερμότητας. Όταν εφαρμόζεται αμέσως στο σημείο του τσιμπήματος, μπορεί να καταστρέψει τις ενώσεις μέσα στο δηλητήριο που προκαλούν συμπτώματα όπως ο κνησμός, πρότεινε η Nieh.

Θα πρέπει να μεταβείτε σε νοσοκομείο εάν παρατηρήσετε πρήξιμο σε άλλες περιοχές εκτός από το σημείο του τσιμπήματος, καθώς και συμπτώματα όπως κράμπες στο στομάχι, εμετό, διάρροια, χαμηλή αρτηριακή πίεση και κνίδωση. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι βιώνετε μια ήπια αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να εμφανιστεί έως και 30 λεπτά μετά το τσίμπημα και να διαρκέσει για ώρες.

Ένα τσίμπημα μέλισσας επηρεάζει τον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Εάν παρατηρήσετε μια αποικία μελισσών που μπορεί να αποτελεί απειλή για τους ανθρώπους, ο Thompson συνιστά να καλέσετε έναν έμπειρο μελισσοκόμο ή έναν ειδικό στην απομάκρυνση μελισσών για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Όταν έχετε αμφιβολίες, “διατηρήστε την ψυχραιμία σας και κρατήστε τις αποστάσεις σας”, είπε. “Οι μέλισσες πιθανότατα δεν θέλουν να σας ενοχλήσουν και εσείς δεν πρέπει να θέλετε να τις ενοχλήσετε”.


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال