Πως να πάμε και να πάρουμε μέλι στο πεύκο

 


Το φθινόπωρο είναι η εποχή κατα την οποία οι περισσότεροι μελισσοκόμοι εκμεταλλεύονται την μελιτοέκκριση του πεύκου .Σχεδόν το 60% της παραγωγής μελιού στην χώρα μας προέρχεται απο το πεύκο.Τα μελίσσια που θα μεταφερθούν στο πεύκο πρέπει να έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά.
  • Να είναι δυνατά σε πληθυσμό
  • Να έχουν υψηλή αναλογία σφραγισμένου/ανοιχτό γόνο
  • Να έχουν αποθέματα γύρης
  • Να μήν έχουν πολλά κενά πλαίσια να είναι σφιχτά.Τούτο διότι το φθινόπωρο οι άδειες κηρηθρες δεν αποτελλούν ερέθισμα στα μελίσσια για εντατικοποίηση της συλλογής.
Τα αποθέματα γύρης και η ενίσχυση των μελισσιών με γύρη,κατα την παραμονή τους στα πεύκα εχει μεγάλη σημασία πρώτον διότι θα διατηρήσουν λίγο γόνο και δεύτερο διότι δεν αδυνατίζουν.Η γύρη αποτελεί την μοναδική πηγη πρωτεϊνών και η ελλειψή της προκαλεί συντόμευση της διάρκειας ζωής των μελισσών και σταμάτημα εκτροφής γόνου.
Το ένστικτο των μελισσών την περίοδο μελιτοφορίας του πεύκου είναι να περιορίσουν την ωοτοκία της βασίλισσας και να αποθηκεύσουν το μέλι που τους χρειάζεται για ξεχειμώνιασμα.Εκτός αυτού και η βασίλισσα περιορίζει την ωοτοκία της λόγω της σμίκρυνσης των ωρών της ημέρας.Το άφθονο μελίτωμα που έχουν στην διάθεσή τους οι μέλισσες επιδεινώνει την κατάσταση και οδηγεί στην συρρίκνωση του μελισσιού.Αυτό πρέπει να αποφύγει ο μελισσοκόμος βοηθώντας το μελίσσι να διατηρήσει την εκτροφή γόνου.
Κρίσιμοι παράγοντες για την διατήρηση εκτροφής γόνου είναι ο χώρος στην γονοφωλιά για ωοτοκία και η πρωτεϊνική τροφή.
Οσον αφορά τον χώρο θα πρέπει πάντα να υπάρχει διαθέσιμος για ωοτοκία μέσα στη γονοφωλιά,ανάμεσα στον ήδη υπάρχοντα γόνο,ειτε με αντιστροφές η μετατοπισεις πλαισίων ειτε και με προσθήκη πλαισίων χτισμένων ,μέσα στην γονοφωλιά και οχι στα οριά της.
Το μέσον αυτό θα αποδώσει εαν το μελίσσι τροφοδοτείται με γύρη η πρωτεϊνική τροφή που περιέχει γύρη.

Για την παραγωγή ενός κιλού υποκατάστατου γύρης ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα δυο ποτήρια νερό,100 γρ γύρη,400 γρ ζάχαρη κρυσταλλική η αλεσμένη,500 γρ σογιάλευρο.Τα υλικά τοποθετούνται με την σειρά που αναφέρονται.Ειδικά η γύρη πρέπει να διαλυθεί πρώτα στο νερό πριν τοποθετηθεί η ζάχαρη,η κατσαρόλα παραμένει σε χαμηλη φωτιά εως οτου τελειώσει η ανάμειξη ολων των υλικών.

Ενα αλλο θέμα που σχετίζεται με την διευθέτηση του χώρου είναι οτι σε αντίθεση με τις ανθοφορίες του καλοκαιριού,τωρα η ύπαρξη παραπάνω πλαισίων δεν διεγείρει την συλλογή μελιού.Ετσι το μελίσσι πρέπει να παραμείνει στα δύο πατώματα,τα ακριανά πλαίσια του πρώτου ορόφου με το μέλι να ανέβουν στο δεύτερο και να αντικαθίστανται απο αδεια και τα πλαίσια που γεμίζουν με μέλι να τρυγιούνται και να επιστρέφουν στα μελίσσια.Τα υπόλοπα πλαίσια του ορόφου θα είναι ανοιχτό μέλι και άδεια χτισμένα πλαίσια εναλλάξΣτο πιο κάτω σχήμα βέπουμε την διάταξη των πλαισίων σε ενα μελίσσι που δουλεύει στο πεύκο.
.

πηγη 
http://periskepsis.blogspot.com/
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال