Το ακριβότερο τυρί του κόσμου


 

Δεν είναι ιταλικό, δεν είναι γαλλικό. Έρχεται από τη Σερβία και φτιάχνεται από γάλα γαϊδούρας

Όταν η κουβέντα πηγαίνει σε ποιοτικά τυριά, μοιραία θα ανατρέξει κάποιος σε κουζίνες όπως η ιταλική ή η γαλλική. Λίγα πράγματα άλλωστε μπορούν να συγκριθούν με ένα κομμάτι Brie συνοδεία τραγανής μπαγκέτας ή μία καλοφτιαγμένη caprese με ολόφρεσκη μοτσαρέλα Bufala. Αλλά όχι, ούτε τα προαναφερθέντα, ούτε κάποια από τα πολλά καλά τυριά που γνωρίζεις είναι το ακριβότερο τυρί του κόσμου.

 Ο συγκεκριμένος τίτλος ανήκει στο σέρβικο Pule, που κοστολογείται γύρω στα €975/κιλό.

Ονομασίας προέλευσης: Zasavica

Το Pule φτιάχνεται σε μία και μόνο φάρμα, στην περιοχή Zasavica της βορειοδυτικής Σερβίας από γάλα (του προστατευόμενου πλέον είδους) γαϊδούρας. Ο Slobodan Simic, ιδιοκτήτης της φάρμας, είναι ουσιαστικά και ο μοναδικός παραγωγός του πλανήτη και δραστηριοποιείται σε εγκαταστάσεις που έχει φτιάξει ο ίδιος και η οικογένειά του σε μία αγροτική περιοχή περίπου 80 χλμ δυτικά του Βελιγραδίου.

O Simic ξεκίνησε με μόλις 12 γαϊδουράκια

O Simic ξεκίνησε με μόλις 12 γαϊδουράκια και πλέον έχει στην κατοχή του περισσότερα από 300 ζώα, τα οποία αρμέγονται τρεις φορές τη μέρα. 

κοστολογείται γύρω στα €975/κιλό

Για κάθε ένα κιλό του τυριού απαιτούνται 25 κιλά γάλακτος, κάτι που εν μέρει δικαιολογεί την τιμή του, όπως επίσης και η δυσκολία για να φτιαχτεί. Το γάλα γαϊδούρας δεν έχει αρκετή καζεΐνη προκειμένου να πήξει, με τον Simic να καταφεύγει σε μία δική του μέθοδο, η οποία ασφαλώς παραμένει μυστική.

Η γεύση του θυμίζει αυτή του ισπανικού manchego (που κοστίζει μόλις €16/κιλό) αλλά είναι εξαιρετικά πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες - συγκεκριμένα το γάλα γαϊδούρας περιέχει 60 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το αγελαδινό και πρωτεΐνη σε ποσοστό που αγγίζει το 80%, έχει τρομερά χαμηλό επίπεδο λιπαρών και ποσότητα λακτόζης σχεδόν παρόμοια με εκείνη του ανθρώπινου γάλακτος.

Το Pule έχει ασφαλώς αρκετά περιορισμένη παραγωγή: Σκέψου μόνο ότι για να παραχθεί ένα κιλό πρέπει να αρμεχτούν αρκετές δεκάδες ζώα.

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πως μιλάμε για ένα πολύτιμο και ως εκ τούτου σημαντικά ακριβό συστατικό. Ο μύθος άλλωστε υποστηρίζει ότι η τελευταία βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου, Κλεοπάτρα, συνήθιζε να λούζεται με αυτό σε ένα ιδιαίτερο τελετουργικό ομορφιάς. Στη Zasavica μάλιστα, φτιάχνονται πολλά σαπούνια και απορρυπαντικά που το περιέχουν.

Πηγή - esquire.com.gr

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال