Απασχόληση συνταξιούχων. Τι αλλάζει για αγρότες και ετεροεπαγγελματίες


 

Στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση του νέου καθεστώτος που θα διέπει τους εργαζόμενους συνταξιούχους και θα αντικαθιστά το «πέναλτι» 30% που σήμερα επιβάλλεται στη σύνταξή τους, βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ.

Όπως έχει προαναγγελθεί, η ποινή απομείωσης της σύνταξης θα καταργηθεί και στη θέση της θα καθιερωθεί μια έκτακτη εισφορά η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα εισπράττεται τελικά απευθείας μέσω των ασφαλιστικών εισφορών και όχι από την ΑΑΔΕ, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Ειδικότερα, εφόσον πρόκειται για μισθωτή απασχόληση, θα υπάρχει μια αύξηση 10%-15% (σ.σ. το τελικό ποσοστό δεν έχει ακόμα «κλειδώσει») στις εισφορές του εργαζομένου, η οποία θα αποδίδεται, μετά από σχετική δήλωση του ίδιου, από τον εργοδότη στον ΕΦΚΑ μαζί τις ασφαλιστικές εισφορές. Στην ουσία, δηλαδή, ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα «βλέπει» ένα κούρεμα της τάξης του 10%-15% στις αποδοχές του, ενώ θα εισπράττει ολόκληρη τη σύνταξή του.

Αύξηση 50% στην εισφορά

Στην περίπτωση μη μισθωτής απασχόλησης, η ειδική εισφορά θα έχει τη μορφή μιας προσαύξησης της τάξης του 50%, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, στις εισφορές που απορρέουν από την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλέξει ο εργαζόμενος συνταξιούχος.

Η καταβολή, αυτήν τη φορά, θα γίνεται στον e-ΕΦΚΑ από τον ίδιο τον συνταξιούχο κατά την πληρωμή των ασφαλιστικών του εισφορών. Και σε αυτή την περίπτωση, η σύνταξη θα εισπράττεται εξ ολοκλήρου.

Διατηρούνται οι εξαιρέσεις

Τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα τις τελευταίες πληροφορίες, με το νέο καθεστώς θα διατηρηθούν οι εξαιρέσεις που προβλέπονται σήμερα για τους αγρότες και τους «ετεροσυνταξιούχους». Έτσι, οι συνταξιούχοι αγρότες που αποκτούν εισόδημα από εργασία υπαγόμενη στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ και οι οποίοι σήμερα εξαιρούνται από το «πέναλτι» του 30% δεν θα κληθούν να καταβάλουν έκτακτη εισφορά, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους.

Αντίστοιχα, δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τους συνταξιούχους που προέρχονται από άλλα ταμεία και οι οποίοι αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα που δεν ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ. Αμφότερες οι κατηγορίες συνταξιούχων, υπενθυμίζεται, εξαιρούνται σήμερα από την περικοπή του 30%. Αντίθετα, έκτακτη εισφορά θα πρέπει να πληρώσουν οι συνταξιούχοι αγρότες που απασχολούνται σε δραστηριότητες οι οποίες δεν σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα (π.χ. ελεύθερο επάγγελμα ή μισθωτή εργασία) για τις οποίες προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον e-EΦΚΑ.

Ομοίως και οι ετεροσυνταξιούχοι, εφόσον το εισόδημα που αποκτούν από την αγροτική τους δραστηριότητα υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να τεθεί ένα πλαφόν, ώστε η έκτακτη εισφορά να μην ξεπερνά τα 413 ευρώ/μήνα (4.956 ευρώ ετησίως), ποσό που αντιστοιχεί στην εθνική σύνταξη.

Η τελική διάταξη αναμένεται να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας «Περί διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας» που πρόκειται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, το νέο καθεστώς δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τις αρχές του 2024.

(Γιάννης Τσατσάκης - ypaithros.gr)

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال