5 τρόποι για να βοηθήσετε ένα μελίσσι δεν έχει αναπτυχθεί
Εάν επιθεωρείτε τις κυψέλες σας τακτικά, συνήθως μπορείτε να δείτε το τέλος να έρχεται. Όταν ξεκινά ένα μελίσσι να αποτύχει, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε γιατί, πόσο μάλλον να λύσετε το πρόβλημα. Έτσι, τι μπορεί ένας μελισσοκόμος κάνει για να βοηθήσει τις μέλισσες του;
Μειώστε αρκετά την είσοδο. Αφαιρέστε όλα τα περιττά πλαίσια.
Ένα αδύναμο μελίσσι είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε λεηλασία από άλλες κυψέλες και σφήκες. Θα πρέπει επίσης να μειώσετε τον αριθμό των πλαισίων, έτσι ώστε οι μέλισσες σας να μπορέσουν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους πιο εύκολα. Αφαιρέσετε λοιπόν τα κενά πλαίσια που δεν πατάνε πάρα πολλές μέλισσες. Αυτά μένουν συνήθως ανυπεράσπιστα και επιτρέπουν σε κηρόσκωρους να αναπαράγονται εκεί. Οι μέλισσες σας έχουν δαπανήσει πολλή ενέργεια για να υπερασπίζονται αυτά τα πλαίσια και να κρατήσουν τα παράσιτα έξω. Επίσης εάν η κυψέλη σας έχει συρρικνωθεί σημαντικά και έχει αρκετά πλαίσια μελιού, αφαιρέστε μερικά για τη μείωση του κινδύνου λεηλασίας.
Τροφοδοτήστε το μελίσσι
Πολλά προβλήματα στην κυψέλη επιδεινώνονται από την έλλειψη τροφής. Αν οι μέλισσες σας δεν έχουν μέλι, δεν θα έχουν την ενέργεια να πολεμήσουν ότι τους προβληματίζει. Επιπλέον, μια βασίλισσα δεν γεννάει με το ρυθμό που πρέπει, αν κυψέλη σας δεν έχει αποθέματα τροφίμων για τη στήριξη του πληθυσμού. Καθώς το εργατικό δυναμικό του μελισσιού σας συρρικνώνεται, το ίδιο κάνει και η ικανότητά του να διαχειρίζεται ασθένειες και να προστατεύσει τον εαυτό του! Η επάρκεια τροφίμων λοιπόν είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε. Αλλιώς ξεκινήστε από τη χορήγηση σιροπιού και δείτε αν θα βελτιωθεί η κατάσταση. Ωστόσο, η τροφοδοσία σε μια αδύναμη κυψέλη μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση, επειδή το σιρόπι μπορεί να προσελκύσει εχθρούς (μυρμήγκια, σφήκες, μέλισσες από άλλες κυψέλες) και το «άρρωστο» μελίσσι δεν θα είναι σε θέση να τους αποκρούσει.
Δώστε γόνο από δυνατά μελίσσια
Υπάρχουν δύο κύρια εμπόδια για να ανακτήσει τη δύναμή του ένα μελίσσι: Τα τρόφιμα και ο πληθυσμός. Όταν έχει την αφθονία και των δύο, μπορεί συνήθως να ξεπεράσει τα προβλήματα μόνο του. Όταν η κυψέλη σας αρχίζει να συρρικνώνεται, θα επωφεληθεί σχεδόν πάντα από μια ώθηση στον πληθυσμό. Εάν έχετε κι άλλες αλλά υγιείς κυψέλες μπορείτε να κλέψετε ένα πλαίσιο σφραγισμένου ή ακόμη καλύτερα εκκολαπτόμενου γόνου από αυτές και να το δώσετε στην αδύναμη κυψέλη σας. Ο νέος πληθυσμός θα τονίσει την αδύναμη κυψέλη σας επειδή θα γίνουν αυτόματα παραμάνες στις νεαρές προνύμφες, που μέσα στην κυψέλη σας πιθανόν δεν υπήρχαν. Επίσης η βασίλισσα θα έχει μια νέα ομάδα από παραμάνες μέλισσες, κάτι που μπορεί να της επιτρέψει να γεννά περισσότερα αυγά και να αρχίσει να φέρνει πληθυσμό και πάλι.
Έχετε κάνει θεραπεία για ακάρεα
Η πραγματικότητα είναι ότι τα ακάρεα παίζουν σχεδόν πάντα ένα ρόλο σε μια κατάρρευση κυψέλης. Μερικές φορές η σίτιση και η προσθήκη γόνου θα ενισχύσει ένα μελίσσι αρκετά, ώστε να επιλύσει από μόνο του το πρόβλημα της ισορροπίας των ακάρεων, αλλά μερικές φορές αυτό δεν είναι αρκετό. Αν η κυψέλη σας έχει υψηλό αριθμό βαρρόα, πρέπει να κάνετε κάτι γι 'αυτό, εκτός από τα παραπάνω. Και αν ακόμη δεν κάνετε μια πλήρη θεραπεία (ανάλογα με τη εποχή), τουλάχιστον κάντε μια επίπαση με ζάχαρη άχνη πάνω τους. Βοηθά την πτώση σημαντικού αριθμού ακάρεων και σε συνδυασμό με τα παραπάνω μπορεί να κάνει το μελίσσι αρκετά ισχυρό, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη θεραπεία του.
Ελέγξτε τη βασίλισσα.
Πρώτα απ 'όλα, βεβαιωθείτε ότι έχετε βασίλισσα. Ίσως ο λόγος για την πτώση της κυψέλη σας είναι ότι είναι ορφανή. Δεύτερον, αν υποψιάζεστε ότι μια ασθένεια γόνου είναι παρούσα, αλλάξτε βασίλισσα δίνοντας μια έτοιμη γονιμοποιημένη. Ένα διάλειμμα στον κύκλο του γόνου μερικές φορές διορθώνει το πρόβλημα. Η αλλαγή βασίλισσας είναι κάτι που το κάνω μόνο αφού όλες οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει και μόνο αν υπάρχει ακόμα ένας σχετικά ικανός αριθμός πληθυσμού μελισσών για να την υποστηρίξει.