O καρπός των θεών


 

Ονομάζεται και καρπός των θεών, είναι από τους πιο υγιεινούς στον κόσμο. Μπορείτε να το καλλιεργήσετε σε δέντρο που είναι κατάλληλο και για μικρό κήπο

Αυτό το αειθαλές τροπικό δέντρο δίνει καρπούς που κατατάσσονται μεταξύ των πιο υγιεινών στον κόσμο. Γι’ αυτό δικαίως ονομάστηκε καρπός των θεών. Ωριμάζει σε ένα δέντρο που ονομάζεται ινδικό δέντρο μάνγκο και αυτή τη στιγμή πιθανώς μαντεύετε ότι είναι το φρούτο που γνωρίζουμε ως μάνγκο. Το δέντρο μάνγκο καρποφορεί 3 έως 4 χρόνια μετά τη φύτευση. Οι καρποί πρέπει να συλλέγονται και να αποθηκεύονται προσεκτικά για να μην συνθλίβονται. Τα ανώριμα ανεστραμμένα φρούτα ωριμάζουν μέσα σε 2 έως 4 εβδομάδες.

Πρώτον, πρέπει να μειωθεί

Μπορεί να αγοραστεί εύκολα σε ένα σούπερ μάρκετ, αλλά αν θέλετε μια νέα εμπειρία καλλιέργειας, μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε μάνγκο μόνοι σας. Το μάνγκο είναι ένα αειθαλές δέντρο που φτάνει σε ύψος έως και 30 μέτρα, που σίγουρα δεν είναι μέγεθος κατάλληλο για κήπο. Ωστόσο, όταν αναπτύσσεται σε ασθενώς αναπτυσσόμενο υποκείμενο, το ύψος μπορεί να περιοριστεί στα 7 έως 10 μέτρα. Με αυτόν τον τρόπο, το δέντρο μάνγκο είναι κατάλληλο ακόμα και για μικρότερους κήπους. Ανάλογα με την ποικιλία, οι καρποί έχουν μήκος 5 έως 30 εκατοστά και μπορεί να ζυγίζουν από εκατό γραμμάρια έως δύο κιλά. Ο σπόρος (κουκούτσι) μπορεί να κάνει μέχρι το ένα τέταρτο του καρπού.

Τι χρειάζεται το φυτό

Πάνω από όλα ζεστασιά, ήλιος και προστασία από τον άνεμο. Το έδαφος δεν είναι απαραίτητο, το δέντρο μάνγκο θα αναπτυχθεί σε αμμοπηλώδες και αργιλώδες έδαφος, ειδικά αν είναι καλά στραγγιζόμενο. Εάν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί υποκείμενο, χρησιμοποιούνται πολυεμβρυϊκά σπορόφυτα από επιλεγμένα μητρικά φυτά. Η επικονίαση είναι επιτυχής μόνο σε ξηρό καιρό. Για τη λίπανση χρησιμοποιείται συνδυασμένο λίπασμα με μέτρια περιεκτικότητα σε κάλιο και υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο. Μετά από τέσσερα χρόνια καλλιέργειας, η δόση διπλασιάζεται. Η υγρασία και η καταστολή των ζιζανίων είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των ριζών.

Η καταγωγή δεν είναι εγγυημένη

Το δέντρο μάνγκο δεν είναι κατάλληλο για καλλιέργεια σε θερμοκήπιο, λόγω του μεγέθους του. Μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί σε μεγάλο δοχείο σε ασθενώς αναπτυσσόμενο υποκείμενο. Η γονιμότητα δεν είναι εγγυημένη ούτε σε δοχείο ούτε σε παρτέρι. Εξαρτάται από την επιτυχία της επικονίασης. Η γύρη μεταδίδεται από έντομα, ορισμένες ποικιλίες είναι αυτογονιμοποιούμενες. Τα πρώτα χρόνια οι κατάφυτοι ή εντατικά αναπτυσσόμενοι βλαστοί αφαιρούνται με κοπή. Το δέντρο μάνγκο μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο ή μοσχεύματα, αλλά η επιτυχία του πολλαπλασιασμού των μοσχευμάτων είναι χαμηλή. Ο εμβολιασμός και ο εμβολιασμός με Τ είναι επίσης κατάλληλοι.

Γιατί είναι ο καρπός των θεών

Το μάνγκο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα στον κόσμο. Είναι γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα, έχει υπέροχη γεύση και βοηθά όχι μόνο από μέσα, αλλά και από έξω. Στις περιοχές προέλευσής του, εκτιμάται ως πηγή όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Το μάνγκο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αλλά και σε άλλες βιταμίνες. Έχει ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, περιέχει κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φυτικές ίνες. Ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει τα κύτταρα και ενισχύει το δέρμα, είτε σε πιάτο είτε ως μάσκα προσώπου. Το μάνγκο είναι επίσης εξαιρετικό για απώλεια βάρους.

Πώς να το φάτε

Ιδανικά ωμό, είτε μόνο του είτε σε διάφορες φρέσκες σαλάτες. Είναι επίσης εξαιρετικό σε επιδόρπια, smoothies και σορμπέ. Μπορεί επίσης να υποστεί θερμική επεξεργασία με πολλούς τρόπους, ειδικά στην ασιατική κουζίνα, χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή σάλτσες και ως συνοδευτικό για κρέας και ψάρι. Μπορεί να παρασκευαστεί γλυκό, αλμυρό ή ως πικάντικο συνοδευτικό. Όταν το ανακατεύετε με άλλα φρούτα, για παράδειγμα μπανάνα, ροδάκινα, φράουλες ή βατόμουρα, παίρνετε μια πραγματική βόμβα βιταμινών που θα τονώσει το σώμα και το μυαλό σας.

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال