Μελισσοκομικοί Χειρισμοί Νοεμβρίου!


 

Κρίσιμος μήνας για τα μελισσάκια μας. Πρέπει να τα προσέξουμε γιατί ο χειμώνας είναι ύπουλος και αν δεν ήμαστε προσεκτικοί θα έχουμε προβλήματα .Πάμε να δούμε μερικά πραγματάκια που πρέπει να προσέξουμε το Νοέμβριο. 

Εργάτριες

Στον Οκτώβριο: Τελειώνουν οι όποιοι τρύγοι στο πεύκο και τα ρείκια, και οι μέλισσες είναι στον εμβρυοθάλαμο και αναπαύονται. Όταν κάνει κρύο προσπαθούν να δημιουργήσουν την αναγκαία θερμότητα με συσπάσεις του θώρακα  τους, αλλά και να κάνουν οικονομία.
 
Ταυτόχρονα  μεταφέρουν μέλι και γύρη από τα ακριανά τελάρα στα κεντρικά όποτε και αφαιρούμε τα περισσευούμενα πλαίσια.
 
Οι μέλισσες που έχουμε είναι ως επί το πλείστον χειμερινές και όσες έχουν απομείνει από προηγούμενες γενιές.  Οι περισσότερες δεν έχουν πάρει μέρος στη συγκομιδή του Οκτώβρη και ειναι ξεκούραστες.

Βασίλισσα

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχει σταματήσει η γέννα και απλά η βασίλισσα δέχεται φροντίδες των μελισσών. Η γέννα θα ξεκινήσει στα μέσα του του Γεννάρη για τις ήπιες περιοχές και εως το τρίτο δεκαήμερο του Φλεβάρη για τις πιο κρύες. Όμως στις Νότιες περιοχές ( Κρήτη και νότια  Πελοπόνησσο), η βασίλισσα συνεχίζει τη γέννα της και τους χειμερινούς μήνες.

Γόνος

Ο γόνος περιορίζεται μέρα με τη μέρα για να εκκολαφθεί σχεδόν όλος το Νέμβριο αν δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκόλαψη του τον Οκτώβριο στα βορειότερα.

Κηφήνες

Έχουν εξαφανιστεί από την κυψέλη στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Μελισσοτροφές

Τα μελίσσια που έχουν περιοριστεί τώρα στον εμβρυοθάλαμο και χρειάζονται για αυτό το μήνα 1500 γραμμάρια ανθόμελο ή το ισοδύναμό του σε πυκνό σιρόπι αναλογίας 2 ζάχαρης και 1 νερό!  Κάθε μέλισσα καταναλώνει το Νοέμβριο 2 περίπου mg μέλι την ημέρα, δηλαδή 2 γραμμάρια οι 1000 μέλισσες την ημέρα. Το μελίσσι θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του τροφές για όλο το χειμώνα. Ένα 10ρι μελίσσι πρέπει να έχει 10-12 κιλά ανθόμελο -δηλαδη 3-4 γεμάτα πλαίσια- και περίπου 2 πλαίσια γεμάτα γύρη για τις ανάγκες των 2 πρώτων γενεών του πρώτου παραγωγικού κύκλου 

Ανθοφορίες

Το Νοέμβρη έχουν μελιτοέκκριση πολύ λίγα φυτά και μεταξύ αυτών το όψιμο ρείκι, η κουμαριά και όχι σπάνια  το πεύκο. Η εκμετάλλευση τους από τα μελίσσια για συμπλήρωση των προμηθειων ειναι θέμα καιρικών συνθηκών.

Οι συνθήκες διαβίωσης των μελισσοσμηνών.

Τα μελισσοσμήνη, είναι ή σύντομα θα μπουν σε κατάσταση νάρκης. Τις πιο κρύες ώρες σχηματίζουν μελισσόσφαιρα και η δραστηριότητά τους περιορίζεται στην παραγωγή θερμότητας, τη μετακίνηση των τροφών στα πιο κεντρικά πλαίσια,τη φροντίδα της βασίλισσας και τη φρούρηση της κυψέλης. 
 
Εκτός από τις ασθένειες και τα παράσιτα, εχθροί τους αυτό το μήνα είναι το κρύο και η υγρασία.
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال