Η Τιμή του Ελαιολάδου Σκαρφαλώνει: Αναλυτές Προβλέπουν Τιμές Μέχρι 30 Ευρώ


 

Δήλωση-βόμβα του προέδρου της ΕΕΚΕ, Απόστολου Ραυτόπουλου για την τιμή του ελαιολάδου.

Όπως εκτίμησε ο κ. Ραυτόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, η τιμή του ελαιόλαδου αναμένεται να φτάσει τα 30 ευρώ το λίτρο το 2024. «Αυτές είναι οι ενδείξεις που έχουμε», συμπλήρωσε και ανέφερε ενδεικτικά πως «αυτή τη στιγμή έφυγε από παραγωγό Λακωνίας ελαιόλαδο στην τιμή των 9,38 ευρώ».

Παράλληλα μίλησε για τις τιμές του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. « Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο επώνυμο έχει αυτή τη στιγμή 17,98 ευρώ σε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Υπάρχει άλλο επώνυμο ελληνικό ελαιόλαδο, το οποίο αυτή τη στιγμή πωλείται από 15,64 ευρώ έως και 18,80 ευρώ στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ», είπε.

Εν συνεχεία έκανε ένα crash test τιμών ελαιόλαδου μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας. « Σήμερα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ελβετία έχει 10,45 ευρώ. Και της ίδιας εταιρείας αυτό το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει στην Ελλάδα έχει 14,40 ευρώ. Αυτό γίνεται γιατί υπάρχει ασυδοσία στην αγορά. Αυτή είναι η αλήθεια» τόνισε.

Το ελαιόλαδο θα ανέβει κι άλλο, λένε και οι Ισπανοί

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ισπανία αντιμετωπίζει παραγωγή ελαιολάδου πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο (766.000 τόνοι), γεγονός που προβλέπει ισχυρές εντάσεις στην αγορά του ελαιολάδου, επειδή οι τιμές του ελαιολάδου θα συνεχίσουν να αυξάνουν τους επόμενους μήνες.

«Δεν βλέπουμε πτώση στις τιμές του ελαιολάδου βραχυπρόθεσμα, είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης», δήλωσε η υπουργός Γεωργίας της Ανδαλουσίας, Κάρμεν Κρέσπο, αφού παρουσίασε σήμερα στη Χαέν την ικανότητα για την επόμενη εκστρατεία ελιάς.

Παρά την ελαφρά αύξηση της παραγωγής, ο ελαιώνας υπέστη και πάλι υδατική καταπόνηση (33% σύμφωνα με τη Γεωργία), υποφέρει από θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου και βιώνει μια δεύτερη εκστρατεία ελάχιστων μετά την περσινή, που ήταν η χειρότερη του αιώνα. Και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα χαμηλότερα αποθέματα ελαιολάδου να είναι διαθέσιμα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, γεγονός που αναμένει ότι οι εντάσεις θα συνεχιστούν σε μια αγορά που έχει δει τις τιμές του ελαιολάδου να διπλασιάζονται σε μόλις ένα χρόνο και ήδη ξεπερνούν τα 10 ευρώ το κιλό.

Η κλιμάκωση των τιμών του ελαιολάδου δεν υποχωρεί: το λίτρο ξεπερνά ήδη τα 10 ευρώ

Από την Ανδαλουσία, την κοινότητα που συγκεντρώνει το 80% της ελαιοπαραγωγής, απαιτούν από την κυβέρνηση του έθνους να αναλάβει τις εκκρεμείς υδραυλικές υποδομές και επίσης να επωφεληθεί ο ελαιώνας από τη συλλογή του αναγεννημένου νερού.

Οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν μέτρα σοκ ενόψει μιας κατάστασης που ο Luis Carlos Valero, από την Asaja Jaén, περιγράφει ως «καταστροφική». Κατά τη γνώμη του, «όσο και αν κοστίζει το προϊόν λόγω έλλειψης αποθεμάτων, δεν αποζημιώνεται ούτε η αύξηση του κόστους για τον αγρότη ούτε η έλλειψη προϊόντος».

Λαμβάνοντας υπόψη έναν σύνδεσμο ή ένα απόθεμα εκστρατείας που στην Ανδαλουσία είναι 232.000 τόνοι, η διαθεσιμότητα πετρελαίου θα είναι 782.600 τόνοι στην κοινότητα. «Αν και είναι μια σύντομη σύνδεση, δεν πρόκειται να φτάσουμε σε κατάσταση ελλείψεων», είπε ο Valero.

Ο Juan Luis Ávila, υπεύθυνος για το COAG Olive Grove στην Ανδαλουσία, απαιτεί «χρηματοδότηση για να σωθούν εκείνες οι οικογένειες που δεν είχαν συγκομιδή και βρίσκονται σε κατάσταση πρακτικού κλεισίματος των αγροκτημάτων τους». Κατά τη γνώμη του, στην ανομβρία των δύο τελευταίων εκστρατειών πρέπει να προσθέσουμε και την υπέρογκη αύξηση του κόστους παραγωγής (ενεργειακό, φυτοϋγειονομικό…), που ανέρχεται σε αύξηση 115%.

Οι συνέπειες της μείωσης θα γίνουν αισθητές και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Φέτος αναμένονται 15,7 εκατ. μισθοί, εκ των οποίων τα 5,7 εκατ. θα δαπανηθούν για τη συγκομιδή της ελιάς. Το PSOE προτρέπει την κυβέρνηση της Ανδαλουσίας να εγκρίνει ένα έκτακτο σχέδιο απασχόλησης για την ανακούφιση των επιπτώσεων της εκστρατείας της ελιάς. Επιπλέον, πολιτικά κόμματα και αγροτικές οργανώσεις έχουν ζητήσει εξαίρεση από την απαίτηση εργασίας για πρόσβαση στην είσπραξη της γεωργικής επιδότησης.

www.e-agrotis.gr

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال