Νέα Ελπίδα για Ασθενείς με Πάρκινσον: Η Θεραπευτική Δράση της Βιταμίνης B3


 

Μια πηγή της βιταμίνης B3 φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με Πάρκινσον.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι στον πλανήτη πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, γεγονός που την καθιστά ως τη δεύτερη πιο κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια, μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές και αλλαγές στον τρόπο ζωής που ο ασθενής μπορεί να ακολουθήσει, προκειμένου να διαχειριστεί τα συμπτώματα.

Μια πρόσφατη κλινική δοκιμή, όμως, μιας πηγής της βιταμίνης B3 θεραπείας κατά της νόσου του Πάρκινσον, έχει δείξει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ο λόγος για την NR (Nicotinamide riboside), ένα συμπλήρωμα διατροφής το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα NAD+ στον οργανισμό, τα οποία παλαιότερες έρευνες έχουν αποδείξει ότι είναι μειωμένα στα άτομα με Πάρκινσον.

Τι είναι το NAD+ και η NR

Τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορούν στο εμπόριο από πολλές εταιρίες και κάτω από διάφορες επωνυμίες, συμπληρώματα διατροφής, τα οποία διαφημίζουν ότι αυξάνουν τα επίπεδα NAD+ στον οργανισμό και υπόσχονται ότι μπορούν να αντιστρέψουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Το πολυσυζητημένο NAD+ ουσιαστικά είναι ένα συνένζυμο, το οποίο είναι απαραίτητο στη ρύθμιση του μεταβολισμού, του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την οργάνωση των «επισκευών» του γενετικού μας υλικού (οι οποίες από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας θεωρείται πως παίζουν καθοριστικό ρόλο σχετικά με τη γήρανση).

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν μειώνονται τα επίπεδα NAD+ στον οργανισμό, η έλλειψη αυτή σχετίζεται με περισσότερα σημάδια γήρανσης, εκφυλισμό του νευρικού συστήματος, ασθένειες του μεταβολισμού, καθώς και αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Προκαταρκτικές έρευνες σε ποντίκια έχουν διαπιστώσει ότι λαμβάνοντας μεγαλύτερες δόσεις συμπληρωμάτων που αυξάνουν τη συγκέντρωση του NAD+ στον οργανισμό, τα τρωκτικά ήταν κατά μέσο όρο πιο υγιή, έζησαν περισσότερο και εμφάνισαν καθυστερημένα σημάδια γήρανσης. Όσον αφορά τους ανθρώπους, έρευνες αναφέρουν ότι τα εν λόγω συμπληρώματα αυξάνουν την αθλητική επίδοση στους ηλικιωμένους και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης των φλεγμονών.

Η μέχρι τώρα βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι τα επίπεδα του NAD+ μπορούν να αυξηθούν με τη βοήθεια συμπληρωμάτων διατροφής, με τις βασικές επιλογές να είναι 2: μπορούμε να πάρουμε απευθείας συμπληρώματα NAD+ ή να λάβουμε μια πρόδρομο ουσία (NMN ή NR), η οποία μετατρέπεται χημικά από τον οργανισμό μας σε NAD+. Η δεύτερη επιλογή φαίνεται να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες, καθώς τα συμπληρώματα NAD+ είναι δυσκολότερο να απορροφηθούν από το ανθρώπινο σώμα.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα δείγματα σχετικά με τα συμπληρώματα NMN και NR είναι πολλά υποσχόμενα, εντούτοις δεν πρόκειται για κάποιο θαύμα, ή πανάκεια.

Καθώς πρόκειται για μια σχετικά καινούρια ανακάλυψη, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην ανθρώπινη υγεία η λήψη NMN ή NR, δεν είναι ακόμα γνωστές. Εντούτοις, τα μέχρι τώρα στοιχεία φανερώνουν ότι βραχυπρόθεσμα η λήψη αμφότερων των ουσιών σε καθημερινή βάση είναι ασφαλής.

Όπως και να ‘χει, εάν σκέφτεστε να λάβετε το συγκεκριμένο συμπλήρωμα, θα πρέπει πρώτα να μιλήσετε σχετικά με το γιατρό σας, ο οποίος θα σας δώσει εξειδικευμένες συμβουλές με βάση τη δική σας φυσική κατάσταση και τις ανάγκες σας.

Συμπλήρωμα NR και νόσος του Πάρκινσον

Η πρόσφατη έρευνα σχετικά με τα συμπληρώματα που αυξάνουν τα επίπεδα NAD+ αφορούσε την πρόδρομο ουσία της βιταμίνης B3NR, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications».

Επρόκειτο για την πρώτη φάση κλινικής δοκιμής, στην οποία συμμετείχαν 20 άτομα με ιδιοπαθή νόσο Πάρκινσον. Οι μισοί ασθενείς έλαβαν 4.000 mg ΝR σε μορφή πόσιμου συμπληρώματος διατροφής, ενώ οι υπόλοιποι εικονικό φάρμακο (placebo). Η δοκιμή διήρκεσε 4 συνεχόμενες εβδομάδες.

Πριν την έναρξη και μετά το πέρας της δοκιμής, οι επιστήμονες εξέτασαν τόσο τα συμπτώματα όσο και τα αποτελέσματα διάφορων εξετάσεων που έγιναν στους ασθενείς, τα οποία και συνέκριναν.

Όπως διαπίστωσαν, η λήψη του συμπληρώματος αύξησε σημαντικά τα επίπεδα NAD+ στον οργανισμό των ασθενών, σε αντίθεση με εκείνους που δεν έλαβαν NR. Παράλληλα, σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση στην κλινική τους εικόνα, με τα συμπτώματά τους να εμφανίζουν βελτίωση σε σχέση με έναν μήνα πριν. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν καταγράφηκαν σοβαρές παρενέργειες από τη λήψη του NR.

Στα συμπεράσματα της έρευνας οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη να γίνουν περαιτέρω σχετικές μελέτες με μεγαλύτερο δείγμα και διάρκεια, έτσι ώστε να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα και να διαπιστωθεί η ασφάλεια ή μη της λήψης των συμπληρωμάτων αυτών μακροχρόνια.


Πηγή www.e-agrotis.gr
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال