Συνένωση μελισσών (ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ) - e-Melissokomos.gr : Μελισσοκομικά και Αγροτικά Νέα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους

Breaking

Header Ads Widget

1231
634-2

Τετάρτη

Συνένωση μελισσών (ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ)

 


Συνένωση μελισσών (ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ)


Υπάρχουν τρεις τρόποι για να συνενώσουμε 2 μελίσσια.

1ος τρόπος με Εφημερίδα.
Ανοίγουμε μικρές τρύπες στην εφημερίδα και τη βάζουμε πάνω από το 1ο μελίσσι.Πάνω από την εφημερίδα βάζουμε το 2ο μελίσσι (χωρίς βασίλισσα).Η εργασία αυτή είναι καλό να γίνει απογευματινές ώρες.Την επομένη καθαρίζουμε την εφημερίδα και αναδιατάσσουμε τα πλαίσια.

2ος τρόπος με διπλό Βασιλικό διάφραγμα ή σίτα.
Ακριβώς όπως ο πρώτος τρόπος, μόνο που αντί για εφημερίδα βάζουμε διπλό βασιλικό διάφραγμα.Εδώ την επομένη το πρωί κάνουμε την αναδιάταξη των πλαισίων και βγάζουμε το Βασιλικό διάφραγμα.

3ος Τρόπος με Νερόμελο ή τσίπουρο ή σιρόπι κλπ
Εγώ επέλεξα το νερόμελο.Γεμίζουμε ένα ψεκαστήρι με νερόμελο (1 μέλι, 4 νερό).Μια και έξω κάνουμε αναδιάταξη πλαισίων.Το κάθε πλαίσιο το ψεκάζουμε και από τις 2 πλευρές πάνω στις μέλισσες και το βάζουμε κατ ευθείαν στην οριστική του θέση.Φροντίζουμε μόνο η πλευρά του πλαισίου με τη βασίλισσα, να μην έχει δίπλα της πλαίσιο από το άλλο μελίσσι.

Και μια πιο τολμηρή όταν τα μελίσσια δουλεύουν καλά.Μόνο για μικρά μελίσσια που είναι από 5 πλαίσια και κάτω.
Βάζω το γόνο του 2ου μελισσιού δίπλα στο γόνο του πρώτου και στην άκρη τις τροφές.Έτσι απλά χωρίς κάποια προστασία.Το μόνο που βλέπω είναι η βασίλισσα να είναι σε πλαίσιο μακριά από το γόνο του 2ου μελισσιού.Μέχρι τώρα δεν είχα κάποιο πρόβλημα, αλλά δεν το συνιστώ!!!


Αν για κάποιο λόγο πρέπει να συνενώσουμε τα 2 μελίσσια και δεν έχουμε τα σύνεργα μας, υπάρχει ακόμη ένας τρόπος, που πάλι δεν τον συνιστώ, απλά τον αναφέρω.Χτυπάμε τα πλαίσια του 2ου μελισσιού στη γη μπροστά από τη κυψέλη για να πέσουν οι μέλισσες κάτω.Να χτυπήσει το ξύλο (στη κάτω γωνία) με δύναμη στη γη, όχι όμως και να σπάσει.Αν τα πλαίσια στάζουν, τα χτυπάμε μέσα στο καπάκι μπροστά από τη κυψέλη για να πάρουν οι μέλισσες τις λαντούρες.Βάζουμε τα άδεια πλαίσια στη θέση τους και αφήνουμε να μπουν οι μέλισσες από την είσοδο.Όταν μπαίνουν από την είσοδο χάνουν την επιθετικότητα τους και συμπεριφέρονται ευγενικά όπως όλοι οι φιλοξενούμενοι.Ούτε έτσι είχα ποτέ κάποιο πρόβλημα!


Προσοχή σε κάποιες λεπτομέρειες
Το 2ο μελίσσι που συνενώνω να μην έχει Βασίλισσα.Αν δεν μας βιάζει κάτι, επιλέγουμε μια μέρα που τα μελίσσια δουλεύουν καλά!Αποφεύγουμε τη συνένωση μικρού με μεγάλο μελίσσι, γιατί το πρόβλημα που είχε το μικρό και δεν μεγάλωσε να το μεταφέρουμε και στο μεγάλο. Μόνο αν είμαστε εντελώς σίγουροι ότι το μικρό είναι υγιές, το επιχειρούμε.Καλύτερα όμως είναι να συνενώνουμε μικρά και μεσαία μελίσσια.Τα μεγάλα δεν το χρειάζονται!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου